Naslovna VESTI PSI UVEK TUŽNA TEMA: Kako pomoći detetu da preboli smrt ljubimca?

UVEK TUŽNA TEMA: Kako pomoći detetu da preboli smrt ljubimca?

2
smrt ljubimca petface

Ovo je uvek tužna, nevesela i tema koju izbegavamo..I teška je u bilo kom životnom dobu, ali je posebno teška za decu! Kada do smrti ljubimca dođe bitno je znati kako da na pravi način pomognete svom detetu…
Prvo pravilo je – NEMOJTE LAGATI DETE! Pokažite detetu da ste vi dovoljno zreli da se suočite sa ovim gubitkom i da možete da mu budete pravi oslonac. Počnite govoreći istinu. To podrazumeva i korišćenje pravih izraza kao što su reči “smrt” i “uginuo” umesto ublažavanja i izmišljanja razloga zašto on nije više sa vama. Virdžinija Rud, sertifikovani veterinarski tehničar, kaže da je važno iskreno odgovarati na postavljena dečija pitanja o smrti njihovog ljubimca: “Ne koristite eufemizme. Ako mu kažete da je ljubimac “uspavan”, dete neće razumeti razliku između njegovog odlaska na spavanje i načina na koji se njihov ljubimac uspavao.”
Neka deca mogu čak i misliti da je smrt njihovog ljubimca kazna za njihovo nedolično ponašanje, pa je jako bitno da ih uverite da oni lično nemaju nikakve veze sa tim.
Priča sa detetom o svim pratećim osećanjima bola, kao što su bes i očaj, pomaže detetu da ih lakše usvoji. Formalno opraštanje od ljubimca je značajno za proces prihvatanja istine i preboljevanja, tako da nemojte dete štititi od ovih stvari.
Takođe, pustite dete da se seća. Neka govori o uspomenama kako lepim tako i ružnim…
Ovo su razume se samo neki opšti saveti, a reakcija svakog deteta je individualna! U svakom slučaju, budite uz njega, jer se njemu u tom trenutku verovatno “ceo svet srušio”…

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.