Naslovna VESTI PSI Mi i naši ljubimci smo sličniji nego što zapravo mislimo!

Mi i naši ljubimci smo sličniji nego što zapravo mislimo!

0
Uzroci stomačnih problema petface

Dobro je poznato, a i mnogo puta je pokazano da ljudi biraju ljubimce u skladu sa svojom ličnošću, temperamentom, a nekad toliko biraju ljubimce slične sebi da čak na kraju ispadne da pas liči na svog vlasnika. Sigurno ste viđali mnogo puta takve fotografije kako kruže internetom. Iako je ova tema zanimljiva, naši krzneni ljubimci nam nisu samo slični po temperamentu ili izgledu. Na šta tačno mislimo, a da nisu gore pomenute stvari?

U pitanju je osetljivost unutrašnjih organa i to posebno stomaka, donosno digestivnog sistema. Kako je ljudima često potrebno da određene stomačne probleme reše kod lekara, tako i psi mogu iz istih razloga da završe kod veterinara.

PROČITAJTE I:

Šta kada vašeg ljubimca boli stomak, a ne može da vam kaže?

Nije nepoznanica da i psi, kao i ljudi, mogu na primer da dobiju dijareju. Ovaj simptom nije nikako za ignorisanje i kao što biste sebi pomogli – treba da znate i da je vašem malom prijatelju potrebna pomoć da se reši ovog problema.

Znamo, nije tako lepa tema kao ona koju smo pomenuli na samom početku, ali ovaj problem svakako nije za ignorisanje i o njemu se treba razgovarati i edukovati.

Uzroci stomačnih problema mogu biti mnogi, a jedan od njih jeste i terapija antibioticima. Naši mali krzneni drugari mogu veterinara da posete zbog nekog sasvim drugog problema i da kao terapiju dobiju antibiotik. Ono što je nama ljudima poznato, bar kada dobijemo terapiju antibioticima, jeste da uz antibiotik OBAVEZNO ide i probiotik. Tako se ovo pravilo ne razlikuje ni za naše ljubimce. Probiotik je obavezan uz terapiju antibioticima, kao preventiva razvoju neželjenih efekata.

ŠTA TREBA DA ZNATE PRI IZBORU PROBIOTIKA ZA SVOG LJUBIMCA

Uzroci stomačnih problema petface

Za dobar učinak probiotika neophodan je Saccharomyces boulardii. Ima 10 puta veću površinu od ostalih probiotskih bakterija čime više vezuje za sebe patogene (bakterije, toksine i viruse) i ubrzava njihovo izbacivanje iz organizma. Deluje u crevima čak tri do pet dana i po prestanku uzimanja kapsule posle čega se nepromenjen izlučuje iz organizma. Otporan je na sve antibiotike, pa se jedini preporučuje uz antibiotsku terapiju.

Takođe, pored probiotske kvasnica Saccharomyces boulardi, važno je da obratite pažnju na to da li probiotik sadrži i neke dodatne vitamine i minerale koji mogu pomoći poboljšanju zdravstvenog stanja vašeg malog prijatelja. Jedan od važnijih minerala koji bi trebao da se nađe u probiotiku jeste cink.

ZAŠTO BAŠ CINK?

Zato što cink dokazano efikasno smanjuje težinu, trajanje i ozbiljnost dijareje. Suplementacija cinkom poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprečava mogućnost dehidratacije. Istovremeno, pomaže regeneraciju epitela creva i obnavljanje njegove funkcije. Kao dodatan plus za cink jeste to što snažno pomaže imunitetu koji je u tom period posebno oslabljen.

JOŠ JEDNA “NEZGODNA” TEMA

Mi smo baš našli “škakljive” teme, ali jednostavno moramo i o tome razgovarati. Pogotovo što smo svesni toga koliko se mi loše osećamo kada nas muče stomačni problemi, tako da ni našim ljubimcima nije ništa lakše tada. Ovde mislimo na gasove i nadutost. Iako znamo da se nasmejemo kada ljubimac ispusti gasove, šetajući u neznanju, dok su oko njega nasmejana lica, njemu situacija možda i nije tako zabavna, a jednostavno ne može to nikako da vam kaže.

Gasovi takođe mogu biti pokazatelj da je vašem ljubimcu potreban probiotik koji će ponovo uspostaviti balans i olakšati mu da se reši ovog problema.

Zato, mislite na njih, volite ih, jer su nam slični po karakteru, možda delite „istu frizuru“ , volite zajedničke duge šetnje, ali znajte da delite nekad i slične probleme. Mi smo sigurni da biste za sebe potražili najbolje, zato učinite isto i za vašeg krznenog prijatelja.

Uzroci stomačnih problema petface

Samo za Petface čitaoce 20% popusta!

Napravili smo tajni popust samo za naše čitaoce – poručite putem Vetbion sajta OVDE i pored imena i prezimena upišite petface (npr. Marko Marković petface), i na sve poručeno dobijate 20% popusta.

Uzroci stomačnih problema petface Uzroci stomačnih problema petface

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.