Naslovna VESTI PSI USPELI SMO: Ministarstvo podržalo predlog za VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA!

USPELI SMO: Ministarstvo podržalo predlog za VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA!

0
VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJANJE petface

Ljudi, USPELI SMO – zahvaljujući vašoj podršci i preko 30.000 potpisa građana, Ministarstvo pravde je prihvatilo inicijativu ORCA da se povećaju kazne za zlostavljanje životinja, glasila je poruka koja nas je ovog jutra dočekala u redakciji! I TE KAKO OBRADOVALA!

Naime, u januaru 2019. godine organizacija za zaštitu životinja ORCA u saradnji sa redakcijom Srpskog telegrafa predala je Ministarstvu pravde dopis sa zahtevom za izmenu Krivičnog zakonika.

GLASAJTE U ANKETI: Pokrenuta inicijativa – HOĆEMO VEĆE KAZNE ZA MUČITELJE ŽIVOTINJA!

– Monstruozno mučenje i ubijanje životinja predstavlja nečovečno i okrutno delo, koje može da počini samo neko ko je spreman da tako nešto pokuša i kada su ljudi u pitanju, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović i otkrila da će fokus ministarstva ove godine biti izmena Krivičnog zakonika kada su u pitanju granice za kazne.

VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJANJE petface

I USPELI SU! Preko 30.000 potpisa za veće kazne za zlostavljanje životinja koju je pokrenula ORCA, izazvalo je brzu reakciju nadležnih. Složnost građana i udruženja za zaštitu životinja podstakla je Ministarstvo pravde da predloži veće kazne za zlostavljače.

BEZ HRANE I VODE NEDELJAMA: Vlaska iz Subotice je “kost i koža”, ali ŽELI DA ŽIVI!

Ministarstvo pravde je u svom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predvidelo povećanji kazni za zlostavljanje i ubijanje životinja. Umesto dosadašnje kazne od jedne godine, zlostavljačima životinja pretiće kazna od DVE GODINE zatvora, a organizatore borbi životinja čeka zatvorska kazna između ŠEST MESECI i tri godine (umesto dosadašnjih tri meseca do dve godine).

Cilj izmena Krivičnog zakonika koje je predložilo Ministarstvo pravde je revidiranje sankcija za najteža krivična dela, poput krivičnih dela teško ubistvo, silovanje koje za posledicu ima smrt, obljuba na detetom i nemoćnim licem sa smrtnom posledicom i slično.

VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJANJE petface3

Drago nam je što je Ministarstvo pravde predložilo povećanje kazni za zlostavljanje i ubijanja životinja, prepoznajući povezanost nasilja prema životinja i ostalih oblika nasilja u društvu. Za nas je ovo samo prvi, ali veoma značajan korak ka neophodnim promenama u krivičnopravnog zaštiti životinja na kojima radimo – dodatno ohrabreni podrškom građana i udruženja za zaštitu životinja, izjavio je ovim povodom, Elvir Burazerović, direktor ORCA.

Pored povećanja kazni za zlostavljanje životinja, ova inicijativa obuhvata i predloge za: definisanje napuštanja životinja kao krivično delo; propisivanje mogućnosti kažnjavanja za pokušaj izvršenja krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja; utvrđivanje još dve mere obezbeđenja: oduzimanje životinje i zabrana držanja životinje u slučaju izvršenja krivičnog dela zlostavljanja i ubijanja životinja!

BRAAAAVO, LJUDI, UJEDINJENI MOŽEMO SVE!

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDA LI JE LJUBAVI KRAJ: Klepetan je star i bolestan, postoji strah da se neće vratiti! (VIDEO)
Sledeći tekstKATARINA JE HEROJ: Izvukla štene iz šahte duboke dva metra, a sada nas moli za MALU POMOĆ!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime