Naslovna VESTI PSI NOVI ZAKON: Nema više vezivanja pasa, posebno ukoliko su u boksu!

NOVI ZAKON: Nema više vezivanja pasa, posebno ukoliko su u boksu!

2
vezivanje pasa petface

Po svemu sudeći, mnogo toga možemo naučiti od naših komšija. Bar kada je zaštita životinja u pitanju. Naime, novim zakonom Hrvatska je izričita – Nema više vezivanja pasa, posebno ukoliko su u boksu!

Kako prenose tamođnji mediji, ima i puno zvučnijih novosti za koje nam možda nikad ne bi ni palo na pamet da ih treba zabranjivati.

Pročitajte još:
NOVI PRAVILNIK: Psi se više ne smeju TRAJNO vezivati u dvorištu!

– Je li zakonom zabranjeno spolno općiti sa životinjama? Gotovo nemoguće za pomisliti, ali odgovor je – nije! Zakonom do sada u Hrvatskoj spolno općenje životinje i čovjeka nije bilo zabranjeno. No, konačno je vrijeme za novi zakon. Ovaj će obuhvatiti i vlasnike i udomitelje i institucije. Sve u lancu, prenosi portal „vijesti.hr“.

vezivanje pasa petface

O napuštenim životinjama od sad će se brinuti gradovi i lokalne zajednice – udomljavanjem, čipovanjem i kastracijom.

Ljubitelji životinja su saglasni da je novi predlog Zakona u mnogome korak napred, ali da tu ima – kako kažu – „još nedopustivih stvari“.

– Primjerice, famoznih 60 dana roka napuštenim životinjama treba maknuti iz zakona, Hrvatska zaista ne treba i ne bi si smjela dozvoliti da ubija napuštene životinje tada ili ikada. Mislim da možemo sve napuštene životinje udomiti”, rekao je predsednik Udruženja „Prijatelji životinja“, Luka Oman. 

vezivanje pasa petface

Novi zakon zabranio bi vezivanja pasa, posebno ako su u boksu bez mogućnosti slobodnog kretanja. 

Pročitajte još:
POBEDA: Zabrana vezivanja kućnih ljubimaca teškim lancima!

Zvuk petardi koji pse najvise plaši ili još gore – napadi na njih bilo kakvim pirotehničkim sredstvima, kažnjavaće se novčano i to u iznosu do 30.000 kuna (blizu pola miliona dinara).

vezivanje pasa petface

Potpuno se zabranjuje i držanje životinja isključivo zbog nastupa u cirkusu ili bilo gde, gde bi ih prisiljavali na ponašanje koje nije prikladno njihovoj vrsti. Tako će se, na primer, stati na kraj onima koji životinje drže u ugostiteljskim objektima – kao dekoraciju.

Rasprava o novom zakonskom rešenju u Hrvatskoj traje do 12. septembra, a na javnoj raspravi mogu učestvovati svi građani.

Izvor: www.vijesti.rtl.hr

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.