Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET Sve što VLASNICI PASA treba da znaju o KRPELJIMA

Sve što VLASNICI PASA treba da znaju o KRPELJIMA

0
vlasnici pasa

Krpelj je reč koje se sigurno ježe brojni vlasnici pasa. Niko ne želi da nađe jednog u blizini svog psa, kao ni u svojoj blizini. Oni mogu da prenose razne bolesti, kao i da izazovu anemiju ili paralizu.

Kao vlasnici pasa, treba da se upoznate sa osnovama i rizicima od krpelja, kao i o načinu uklanjanja i prevenciji. Sa dobrim znanjem, možete zaštiti svog psa od ovih malih krvopija.

vlasnici pasaKrpelji su parazitski artopodi koji se hrane krvlju svog domaćina. Privlači ih toplota i pokret i najčešće tragaju za sisarima, uključujući ljude, pse i mačke. Često se kriju u travnatim površinama gde čekaju na svog domaćina. Kada domaćin naiđe, krpelj se zakači za njega svojim ustima i započinje svoj krvavi obrok. Može se hraniti nekoliko sati, pa čak i nekoliko dana u zavisnosti od vrste krpelja.

Pročitajte još: Saveti za UKLANJANJE KRPELJA sa psa ili mačke

Na psima se često mogu zakačiti na oblastima gde nema previše dlake, kao što su uši, unutrašnjost nogu, između prstiju. Većina vrsta krpelja prolazi kroz četiri životne faze: jaje, larva, nimfa i odrasli krpelj. U zavisnosti od vrste, život jednog krpelja traje od nekoliko meseci do nekoliko godina, a odrasla ženka krpelja za to vreme može da položi na hiljade jajašaca.

Ne prenose svi krpelji bolesti, tačnije, najveći deo njih ih ne prenosi uopšte, ali to ne znači da ne treba da budete obazrivi. Većina bolesti koje krpelji prenose se prenose za samo nekoliko sati na domaćina, tako da što se pre krpelj ukloni, manji je rizik od bolesti.

krpelj petfaceSimptomi većine bolesti uključuju temperaturu i letargiju, slabost, umor, oticanje zglobova i / ili anmeiju. Znaci se mogu pojaviti nakon nekoliko dana, nedelja, pa čak i meseci.

Pročitajte još: BIOSPOTIX: 10 potpuno nepoznatih činjenica o buvama i krpeljima!

Ukoliko primetite bilo koje od ovih simptoma kod svog psa, odmah kontaktirajte veterinara kako bi se testirao i kako bi se započeo potreban proces lečenja. U slučaju da živite u oblasti gde su krpelji česta pojava, trebalo bi redovno da pregledate psa nakon što dođete iz šetnje. Trebalo bi da uklonite krpelje pažljivo, najbolje pincetom, ali kako do ovoga ne bi došlo, pametno bi bilo i da tretirate svog psa, preparatima protiv spoljnih parazita.

ž

Prethodni tekstŽena je spasila lutalicu, koja joj se pojavila na vratima, ali je ubrzo saznala nešto što ju je šokiralo!
Sledeći tekstMOJ PASITO: Marija obradila planetarni hit „DESPASITO“ i SRUŠILA INTERNET!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime