Naslovna PETOPEDIJA PSI NI NA PET MINUTA: Evo zašto NIKADA ne smete ostaviti psa zatvorenog...

NI NA PET MINUTA: Evo zašto NIKADA ne smete ostaviti psa zatvorenog u automobilu!

0
vožnja automobilom petface

Vožnja automobilom sa svojim psom može biti veliko zadovoljstvo jer tako možete promeniti okolinu u kojoj se obično šetate i družite. Međutim, ovakva zajednička aktivnost, bez obzira da li psa prevozite do veterinara, posetu prijateljima na drugom kraju grada ili na duži odmor nosi i neke rizike. Postoje pravila kojih se treba pridržavati kako bi bilo koja vožnja automobilom sa ljubimcem bila bezbedna kako za njega tako i za vas i ostale saputnike. Prvo pravilo glasi: NIKADA NE OSTAVLJAJTE PSA ZATVORENOG U AUTOMOBILU

Ovo pravilo se naročito odnosi na letnji period. Ostavljanje psa u parkiranom vozilu u hladu, sa poluotvorenim prozorom i uključenom klimom nikako ne znači da pas neće doživeti toplotni udar. Morate znati da se temperatura u kabini parkiranog automobila u prvih 10-15 minuta povećava čak za 20-30 stepeni Celzijusa. Pogledajte ovu ilustraciju i sve će vam biti jasno.

vožnja automobilom petface

Posle samo 15 minuta provedenih u automobilu na suncu pas će početi da pokazuje simptome toplotnog udara. Velika žeđ, ubrzano disanje, vrtoglavica, povraćanje, proliv, malaksalost pa čak i nesvestica ili epi napadi, samo su neki od znakova da treba potražiti pomoć veterinara. Detaljnije o toplotnom udaru kod pasa i kako postupati u takvim slučajevima pročitajte ovde.

Slična situacija ali sa pojavom hipotermije, tj pada telesne temperature se može dogoditi ako psa ostavite u automobilu tokom zimskog perioda. Normalana telesna temperatura psa je 39 stepeni celzijusa pa pad ove temperature takođe izaziva brojne probleme. Plitko disanje, drhtavica, usporen puls, letargija pa čak i pojava promrzlina znaci su da odmah potražite pomoć veterinara. Hipotermija utiče na rad srca i nervnog sistema pa može dovesti i do smrti.

vožnja automobilom petface

Drugi razlog zbog kojeg ne treba ostavljati psa samog u automobilu je i potencijalna šteta koju može da napravi. Ljubimcu će, u tako malom i ograničenom prostoru posle izvesnog vremena biti dosadno.Počeće da istražuje, pa će prvo nastradati vaše nepričvrćene stvari kao što su torbice, futrole za naočare, različiti papiri i slično. Ako toga svega nema, zadovoljiće se grickanjem patosnica, naslona pa čak i samih sedišta. O eventualnoj potrebi da upravo tada obavi fiziološke potrebe ne treba ni govoriti.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.