Naslovna VESTI VRLO KORISNO ZNATI: Šta kada se ljubimac izgubi?

VRLO KORISNO ZNATI: Šta kada se ljubimac izgubi?

2
pas se izgubio petface

Ono što svaki vlasnik kućnog ljubimca najmanje želi je da se njihov najdraži četvoronožni prijatelj izgubi. Zato je dobro znati šta raditi u slučaju ovog nemilog događaja.
Sigurno ćete, afektivno, prvo početi da ga dozivate jer se nadate da nije otišao predaleko. Kada shvatite da ga nema i da se ne vraća, počinje da vas hvata strah i panično tražite pomoć. Polako, jer vam panika samo može odmoći u traženju.
Prvo, šta je razlog njihovog bega? Neki psi imaju urođen instikt za lutanjem, pa ukoliko pronađu način da se iskradu iz doma ili dvorišta i odu u istraživanje okoline, to će i učiniti. Ukoliko ne odu predaleko, uskoro će se vratiti i ponekad nećete ni saznati šta se zapravo desilo. Ipak, ponekad psi pojure za nekim i završe izgubljeni na nepozantom terenu. Kada se to dogodi, neki psi kao da imaju urođen GPS koji im pomaže da pronađu svoj dom. Oni manje “navigacijski nastrojeni” psi nastavljaju da tumaraju u potrazi za ljudima koji će mu pomoći. Nesterilisani psi pojuriće i za mirisom ženke koji osete u vazduhu i izgubiće se u potrazi za njom.
Psi koji su izgubljeni, vrlo verovatno su i previše uplašeni, pa će potražiti najbliže sklonište – rupu, podrum ili neko slično mesto. Vlasnicima se ovom prilikom savetuje da ljubimce traže bilo peške bilo kolima u ranim jutarnjim časovima jer je tada, zahvaljujući smanjenom intenzitetu saobraćaja, veća verovatnoća da će ga i uočiti.
Stručnjaci tvrde da je jedan od dobrih načina da se izgubljeni ljubimac vrati ostavljanje nekolicine stvari ispred kuće, čiji miris bi mogao da privuče ljubimca. To može da bude neka omiljena igračka, ćebe, jastuk na kome je spavao,…
Razgovarajte sa komšijama, prolaznicima, jer upravo oni mogu biti korisni za sticanje novih informacija i širenje vesti o nestalom ljubimcu. Oglasi na Internet sajtovima za nestale i lepljenje plakata su svakako “must have” u ovoj nemiloj situaciji.
Naravno posetite i veterinare – veterinara vašeg psa kao i veterinarske ordinacije u komšiluku. Oni imaju veoma važnu ulogu u pronalaženju nestalih ljubimaca. Osim što mogu da očitaju broj mikročipa, oni su često spremni i da prošire vest o tome da neko traži izgubljenog ljubimca. Pouka koju iz ovog dela teksta zaključujete je – OBAVEZNO ČIPUJTE SVOJE LJUBIMCE. Osim što ste u zakonskoj obavezi da ovo uradite, odgovornost vas kao vlasnika je ipak prioritet.
Ne želimo da vaš dom ikada ostane ni na minut bez vašeg člana porodice, ali ukoliko ste to desi – ne gubite nadu da će ponovo biti u vašem zagrljaju!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSEĆANJE NA ĐOLETA: Psa koji je 2010. godine ubijen pred vlasnikom!
Sledeći tekstNOVI SAD: Psi lutalice od kartona sa jasnim porukama – UDOMITE! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime