Naslovna PETOPEDIJA PSI Svrab, bol, crvenilo – Šta su „VRUĆE TAČKE“ kod PASA?

Svrab, bol, crvenilo – Šta su „VRUĆE TAČKE“ kod PASA?

1
vruce tacke petface

Vruća mesta ili vruće tačke su doslovan prevod engleskog izraza „Hot Spots“. Predstavljaju područja upaljene ili inficirane kože kod pasa. Drugi nazivi za ovaj problem su „vlažni dermatitis“ i „piotraumatski dermatitis“. Sad, kada znate šta znači ovaj izraz, treba da znate i da se ova područja mogu veoma brzo razvijati čak i tokom jednog dana. To istovremeno znači da ih treba što hitnije tretirati.

Vruće tačke se javljaju lokalizovano. Mogu biti površinske i duboke, a mogu se javiti na bilo kom delu tela. Ipak, najčešće se formiraju na koži glave, kukova ili grudnog koša. Ove lezije su prilično iritantne i često se situacija pogoršava zbog toga što ih pas liže i češe.

PROČITAJTE I:

ŠTA RADITI KADA PAS POVRAĆA: Ispitajte ispovraćan sadržaj, čekajte i posmatrajte!

SIMPTOMI

Glavni znaci žarišta su svrab, bol, crvenilo, pa čak i pojava iscedka. Često se javlja gubitak dlake na ificiranom području, ali to nije pravilo. Zbog toga dlaka može i da prikrije veličinu i stepen infekcije. Pas je veoma uznemiren i može pokazivati znake agresije ukoliko vlasnik dodiruje zaražene delove tela zbog bola koji oseća.

vruce tacke petface

UZROCI

 • buve, grinje i drugi spoljni paraziti
 • ubodi insekata
 • ujedi
 • kontaktne alergije
 • alergije na hranu
 • rane na koži
 • poremećaji ponašanja izazvani dosadom ili pojačanim stresom
 • neredovno negovano krzno, matirana, umršena i nečista dlaka

LEČENJE

Čim se pojavi prvo crvenilo, odmah potražite pomoć veterinara. Zbog brzine širenja i mogućnosti dubokih infekcija brza reakcija i tretman su od ključne važnosti. Izbegavajte intervencije u kućnim uslovima jer zbog bola koji oseća, pas može agresivno da reaguje prilikom dodira inficiranih mesta na telu. Prvi deo lečenja se odnosi na isušivanje i ventiliranje lezija. Ukoliko nema gubitka dlake na inficiranim mestima, potrebno je šišanjem ukloniti dlaku koja pokriva žarište. U zavisnosti od veličine vruće tačke, mogu se koristiti antibiotici i to oralno ali i injekciono. Primenjuju se i topikalni sprejevi za sušenje i specijalni medicinski šamponi. Ukoliko se pas izrazito liže i češe, neophodno je da mu se stavi viktorijanska kragna koja će mu onemogućiti pristup vrućim tačkama. Ako se češe šapama, potrebno je navući čarape kako bi se sprečile dodatne ogrebotine koje mogu da komplikuju situaciju.

Izbegavajte korišćenje hidrokortizonskih krema

Izbegavajte korišćenje hidrokortizonskih krema bez konsultacije i uputstva veterinara. Ukoliko se nepravilno nanose napraviće veću štetu nego da ih ne koristite. Naime, ukoliko se nanesu u neadekvatnom sloju one mogu drastično da uspore i onemoguće proces isušivanja lezija. Pored toga, pas će lizati kremu pa morate biti potpuno sigurni da ne sadrži neke toksične materije.

vruce tacke petface

PREVENTIVA

Pojavu vrućih tačaka nije moguće potpuno sprečiti. Ono što možete da učinite je da smanjite rizik od njihovih pojava. U tom smislu, evo saveta

 • redovno održavajte higijenu krzna i kože psa
 • redovno održavajte higijenu prostora u kojem živi pas
 • u letnjim mesecima ošišajte psa ukoliko pripada rasi dugodlakih pasa
 • redovno sprovodite zaštitu od buva i drugih parazita
 • održavajte okruženje u kojem boravi pas bez stresa
 • vežbajte i igrajte se sa svojim ljubimcem kako bi eliminisali faktor dosade i apatije

vruce tacke petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAJBLISTAVIJI OSMEH NA SVETU: Pas pobegao od kuće i postao supermodel! (FOTO)
Sledeći tekstNađena je bolesna i pred ivicom SMRTI, izgledi su joj bili mali… (VIDEO)

1 KOMENTAR

 1. Mom psu, japanska dugodlaka akita, opada dlaka u pečatima. vet je konstatovao gljivice. Pas ima kragnu jer s lizao i štetio,, širio… Ošišan je. Hidrogen 3% je pomogao plus lekovi. Koliko se hidrogen sme koristiti? Hvala!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime