Naslovna VESTI Jedinka vuka po prvi put markirana u Srbiji: Vanda umesto medveda ušetala...

Jedinka vuka po prvi put markirana u Srbiji: Vanda umesto medveda ušetala u čeku na Jadovniku (FOTO)

0

Dok se u čeki na planini Jadovnik očekivao medved, na obeleženo mesto potpuno neplanirano ušetala je vučica. Stručnjaci su iskoristili ovaj neobičan dolazak i po prvi put u Srbiji markirali ovu životinju.

Dobila je ime Vanda i satelitsku elektronsku ogrlicu koja je stigla iz Hrvatske.

MEŠTANI UZNEMIRENI ZBOG POJAVE OVE ŽIVOTINJE: Prvi put viđeni posle 40 godina!

– U narednih godinu dana pratićemo njeno kretanje, aktivnosti i očekujem da ćemo na ovaj način saznati dosta informacija vezanih za vukove u Srbiji. Pre svega njeno stanište, koje teritorije preferira, da li je kotila i ima li mladunce, da li je samica, živi u paru ili u čoporu. U planu je prvobitno bio monotoring medveda, ali sasvim slučajno smo uhvatili vučicu, pošto je bilo neplanirano,ogrlica za nju stigla je iz Zagreba, koju su nam posudile kolege. Nakon što smo je markirali, pustili smo je da ide dalje u svoje prirodno stanište – izjavio je Duško Ćirović profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Teren na planini kod Prijepolja bio je pun pogodak za petočlani tim sa Biološkog fakultata, jer je nedugo posle Vande na čeku stigao i mrki medved, jedan od najkrpnijih primeraka ikada zabeležen u ovom delu Srbije. On je takođe uspavan na kratko kako bi bio markiran i dobio je svoju ogrlicu.

Novom medvedu dato je ime Bora, a na ovoj teritoriji bio je markiran samo još jedan, po imenu Miloš i on je do sada poslao preko dvadest hiljada bitnih podatak o svom kretanju. Na planini Jadovnik već nekoliko godina postoji hranilište na koje je postavljen video-nadzor uz pomoć kojih se prati dolazak svih divljih životinja.

NESVAKIDAŠNJE: Papagaji isterani iz parka jer su PSOVALI prolaznike!

– Ova godina što se tiče hrane je bila dobra, pa su je mahom pronalazili u prirodi tokom letnjih meseci. Ovde su dolazila tri medveda Miloš, Bora i Mališa kog smo tako nazvali zbog omanjeg rasta. Sada se spremamo za predstojeći period. Godišnje se na hranilište iznese od 30 do 50 tona hrane. Redovni smo i tokom zimskih meseci, jer ukoliko ne iznesemo hranu, životinje bi bile gladne i imale bi potrebu da obroke traže na drugim mestima što se do sada nije događalo, jer divlje zveri nisu pravile štetu u okolnim seoskim domaćinstvima. Iako se često mislilo da vukovi kolju ovce, a medvedi obaraju košnice to se ispostavilo kao netačno, jer najveću štetu prave psi lutalice – rekao je Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana “Jadovnik – oaza netaknute prirode”.

 

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNEMAN KAKVA SE RETKO VIĐA! U Floridi uhvaćen piton od rekordnih 5,7 metara! (VIDEO)
Sledeći tekstZAŠTO PSI IMAJU REPOVE?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime