Naslovna VESTI PSI Za psa je važnije KAKVA JE ŠETNJA nego traje li ona dva...

Za psa je važnije KAKVA JE ŠETNJA nego traje li ona dva sata – tvrde stručnjaci!

0

Od sledeće godine u Nemačkoj vlasnici pasa biće obavezni da svoje ljubimce da ih izvode svakoga dana, minimum po dva sata.  Kako navode mediji, u zakon o psima (njem. Hundeverordnung) ove odredbe uvodi nemačka ministarka poljoprivrede Julia Klöckner, jer smatra da psi nemaju dovoljno svakodnevnih aktivnosti i dodira sa okolinom, kao što su druge životinje, priroda i ljudi.

Zakon će zabranjivati vezanje pasa na lanac, ali i ostavljanje psa samog kod kuće tokom celog dana. Ovakve zakonske odredbe u skladu su s preporukama stručnjaka za pse i trebaju poboljšati dobrobit pasa jer neki su još uvek u boksu ili na lancu po čitav dane. To uvek vodi razvoju problema u ponašanju, najčešće agresiji. S druge strane, neki psi (najčešće male pasmine) stalno su zatvoreni u domu vlasnika, čak i nuždu obavljaju u prostoru koji je za to predviđen, a ponekad u šetnju ne izađu danima ili nedeljama. Ti psi postanu anksiozni, nervozni, puno laju i s vremenom se sve više boje izlazaka. Zbog toga je jasno da će zakon pomoći nekim psima o kojima se vlasnici ne brinu na odgovarajući način.

Ova maca ima NAJLEPŠE MANIRE! Uverite se i sami! (VIDEO)

Ipak, zakon nailazi na ozbiljne kritike. Postavlja se pitanje ko će nadgledati sprovođenje istog, odnosno ko će meriti vreme koje pas provede u šetnji. Predviđa se da će to obavljati lokalne vlasti. Zakon će morati da ima brojne izuzetke jer štenad, stari i bolesni psi ne mogu izdržati puno fizičke aktivnosti. Poseban su problem brahiocefalični psi koji imaju teškoće sa disanjem pa nisu sposobni za fizičke napore. Pse koji se boje otvorenog prostora, buke gradskih ulica ili reaguju na razne ljude i pse koje u šetnji susreću, ne mogu se izvoditi u dugotrajne šetnje u svako doba dana zbog stresa koji proživljavaju. Psi se razlikuju po veličini i težini, a za radne pasmine ni dva sata šetnje neće biti dovoljno. Osim toga, za pse može biti važniji sadržaj šetnje, tj. odnos s vlasnikom, mogućnost mirisanja i igre s drugim psima nego sama dužina šetnje.

Za psa je važnije KAKVA JE ŠETNJA nego traje li ona dva sata - tvrde stručnjaci!

Zakon će, sasvim je logično, morati da bude fleksibilan i po pitanju godišnjeg doba. Letne vrućine nisu vreme kada psi smeju dugo da budu napolju,neki psi ne žele da šetaju po kiši, il visokom snegu… A i psi ne mogu da tempiraju svoje fiziološke potrebe kao što to nijedno biće ne može…

PRAVA LJUBAV SE PAMTI ZAUVEK! Zara je izgubila svog najboljeg prijatelja, ali ga nije zaboravila!

Premda zakon predviđa da se vlasnici pasa trebaju baviti njima više puta dnevno, nije jasno kako će to biti sprovedeno za ljude koji odlaze na posao i ostavljaju ljubimce same kod kuće.

Za psa je važnije KAKVA JE ŠETNJA nego traje li ona dva sata - tvrde stručnjaci!

Nemački zakon o psima već sada ima neke odredbe koje kod nas u praksi nisu prisutne, ali konkretno ovaj ima brojne “rupe” o kojima nisu razmišljali, a morali su. Čini se da je sve lepo na papiru, ali je teško u praksi… Ono što je važno, jeste činjenica da bi svako od nas MORAO da se potrudi da na što bolji način pruži potrebnu brigu, pažnju i odlične uslove za život svom ljubimcu. Hajde da za početak krenemo od toga…

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Izvor: vecernji.hr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.