Naslovna PAPAGAJI UPOZNAJTE PAPAGAJE Žako: da li je žako najinteligentnija ptica na planeti?

Žako: da li je žako najinteligentnija ptica na planeti?

0
žako petface
petopedija-africki-sivi-papagaj-1
Žako

Žako – afrički sivi papagaj je vrsta papagaja koja pripada porodici Psittacidae. Žako potiče iz zapadne i srednje Afrike, a najbrojniji su u Angoli, Tanzaniji i Gvineji. Njegovo prirodno stanište su niske šume, savane sa drvećem i mangrove u blizini obale. Uprkos stalnom lovu na ove papagaje radi pripitomljavanja i udomljavanja, žako se i dalje može naći u svom prirodnom staništu.

Izgled
Afrički sivi papagaj, kao što mu samo ime kaže, sive je boje sa beličastim rubovima perja, dok mu je rep koralno crvene boje. Glava, vrat i grudi su svetlije i pepeljastije u odnosu na leđa i krila koji su tamnije boje. Žako raste do veličine 35 cm i težine do oko 500 g, dok mu je dužina krila od 23-25 cm. Krila se protežu do kraja repa koji je srazmerno kratak i zatupast u odnosu na telo i dužine je od 8-9,5 cm. Kljun je izrazito crn, nosni otvori su mali, a oko očiju ima veliki ogoljeni deo prstenastog oblika. Profil glave žako papagaja je zaobljen dok su mu noge sive sa crnim kandzama. 

Postoje i dve podvrste ovih papagaja koje se razlikuju malo po boji, prva je Psittacus Erythacus Princeps koji je svetlo-sivi, a druga se zove Psittacus Erythacus Timneh – tamnije sivi sa repom bordo-braon boje, ali ova vrsta je ređa.

Ponašanje
Žako papagaji su druželjubive ptice koje se kreću u parovima ili malim grupama. Okupljaju se u sumrak, a često pre zore napuštaju svoja gnezda u potrazi za hranom. Ako se odjednom nađe u kavezu u čovekovom domu, trebaće mu vremena da se prilagodi, a svoje nepoverenje iskazaće tako što će nonstop  stajati u udaljenom delu kaveza. Kada se oglašava, proizvodi srednje bučne tonove. Žako je inteligentnija ptica od drugih vrsta kada je u pitanju sposobnost oponašanja ljudskog govora ili raznih drugih tonova.

petopedija-africki-sivi-papagaj-2
Najinteligentnija ptica na planeti

U mogućnosti je da logički povezuje reči u rečenice i upotrebi ih u pravo vreme. Sintagme kao što su „Dobar dan“ ili „Dobro veče“ izgovoriće baš u momentu kada je zaista dan, odnosno veče. Po intelektu je dokazano da su žako papagaji na nivou petogodišnjeg deteta, a po nekim podacima može da nauči da oponaša i do 800 reči što ga svrstava među najintligentnije životinje.

Kod žako papagaja nije tačno definisana sezona parenja. Ženke polažu obično 3 do 4 jaja, a period inkubacije traje do 30 dana. Gnezde se na stablima visokim 30 m. Kada se izlegu, mladi ostaju u gnezdu 10-11 nedelja nakon čega ga napuštaju. Od roditeljske ishrane postaju nezavisni posle 2 do 3 nedelje nakon napuštanja gnezda.

Oprema
Žako papagaji su divlje ptice kojima treba prostrana i mirna sredina. Ukoliko ga držite kao kućnog ljubimca, najbolje bi bilo da bude u velikom prostranom kavezu sa debljim žicama. Pošto je vrlo inteligentan, vremenom bi mogao da nauči da otvara vrata i tako pobegne, pa bi tebalo dobro obezbediti kavez kako se ovo ne bi desilo. Treba obezbediti i prečage od tvrdog oblog drveta po kojima bi se kretao unutar kaveza. Obavezan deo opreme koji treba obezbediti u kavezu su i posude za hranu i vodu ali i veći broj različitih igračaka. Papagaji kao i većina drugih ptica spavaju kada nema dnevne svetlosti. Da bi im se obezbedilo vreme za odmor u kućnim uslovima držanja treba nabaviti i prekrivač za kavez kako bi se simulirala noć.

petopedija-africki-sivi-papagaj-3
Afrički sivi papagaj

Ishrana
Žako papagaji se hrane semenjem šarenog suncokreta, pšenicom, pirinčem, bobicama, ovsom, prosom, lešnikom, orasima, nepečenim kikirikijem, voćem, zelenišem, a ne treba zaboravljati i vitamine i minerale kao dodatke ishrani. Usred neuravnotežene ishrane, mogu da postanu gojazni. Ipak, preporučuje se upotreba gotove komercijalne hrane koja sadrži sve sastojke neophodne za njihov normalan život.

Nega
Veoma je važno održavati opštu higijenu prostora i okoline u kojoj žako papagaj obitava. Ptice se uglavnom same čiste, pa je neophodno redovno menjati vodu koju će koristiti kad god poželi da se očisti.  Ova vrsta papagaja, budući da potiče iz toplih krajeva Afrike, ne podnosi hladnoću, pa mu treba obezbediti boravak u prostoriji u kojoj će temperatura uvek biti iznad 18 stepeni C. Ukoliko se primeti otežano disanje, malaksalost, kolaps organizma, nervoza, gubitak perja, fizička povreda, to treba shvatiti ozbiljno i hitno se obratiti veterinaru. Uz pravilnu ishranu i dobru higijenu, žako može da ima dugi životni vek, čak i do 70 godina. Održavanje higijene žako papagaja podrazumeva redovno čišćenje kaveza i okoline u kojoj boravi.

Papagaja je potrebno četkati, skraćivati mu nokte, potkresavati perje na krilima i kupati. Kupanje se najlakše obavlja prskanjem pomoću prskalice za cveće, ali ne direktno da se ne bi uplašio.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUpala uva: koliko je upala uva opasna po naše ljubimce?
Sledeći tekstUjedi pasa: koliko mogu biti opasni ujedi pasa?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime