Naslovna VESTI PSI Šta ZAKON PROPISUJE u vezi držanja pasa kao kućnih ljubimaca?

Šta ZAKON PROPISUJE u vezi držanja pasa kao kućnih ljubimaca?

3
zakon propisuje petface

Kada živite u stanu i želite da imate kućnog ljubimca, dobro je da znate koje sve propiste treba da ispoštujete kako bi vaš pas legalno mogao da živi sa vama. Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda propisano je da se psi mogu držati u stanu, u stambenoj zgradi i u porodičnoj kući.

Navedenom odlukom određuju se mesta i prostori u kojima se mogu držati domaće životinje i kućni ljubimci u nekomercijalne svrhe, na teritoriji grada Beograda.

Kakvi su PROPISI ZA ŠETANJE pasa i ko proverava poštovanje propisa?

-Zabranjeno je držanje pasa i ostavljanje istih bez nadzora držaoca na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu. Izuzetno, psi se mogu držati i u zajedničkim prostorijama stambene zgrade (perionica, prostorija za sušenje rublja, prostorija za rad organa upravljanja zgradom, prostorija za smeštaj opreme za tekuće održavanje zgrade) po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova zgrade, na način kojim se obezbeđuje njihova dobrobit, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja, rečeno je za PetFace iz Komunalne policije Beograda.

Odlukom je dozvoljeno uvođenje psa u lift stambene zgrade ukoliko je prazan. Prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas mora biti na povocu pod neposrednom kontrolom držaoca. Psi se mogu držati u dvorištu stambene zgrade, dvorištu porodične kuće, zajedničkom dvorištu porodične kuće i u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća u posebnom objektu, po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodične kuće odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih kuća.

zakon propisuje petface

-Objekat za držanje pasa, mora biti udaljen najmanje 5 m od najbliže stambene zgrade ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno kuća u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća. Ulazna kapija dvorišta stambene zgrade, dvorišta porodične kuće, zajedničkog dvorišta porodične kuće i dvorišta sa većim brojem porodičnih kuća u kome se drži pas, mora biti vidno označena tablom sa crtežom i natpisom koji ukazuje na prisustvo psa. Psi koji se drže kao kućni ljubimci, a koji mogu predstavljati opasnost za okolinu drže se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje način držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, objasnili su iz Komunalne policije Beograda.

ŽUĆA ŽIVI: Pas Žuća dobio obećani MURAL u naselju u kom je živeo!

Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu  propisano je i da vlasnik opasnog psa mora psa da drži u prostoru, odnosno objektu koji je odgovarajuće veličine i iz koga pas ne može da pobegne. Na ulazu u taj prostor, odnosno objekat mora da bude vidljivo istaknuto upozorenje: „OPASAN PAS”, a sam ulaz u prostor ili objekat se mora držati pod ključem, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Uprave za veterinu.

Propisane kazne

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako: ostavi psa bez nadzora držaoca na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu; drži psa ili mačku u zajedničkim prostorijama stambene zgade bez prethodno pribavljene saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova zgrade; uvodi psa u lift stambene zgrade ukoliko nije prazan i prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas nije na povocu pod neposrednom kontrolom držaoca; nije pribavio saglasnost svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodične kuće, odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih kuća; objekat u kome drži psa nije propisano udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno kuća u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća; ukoliko ulazna kapija dvorišta stambene zgrade, dvorišta porodične kuće, zajedničkog dvorišta porodične kuće i dvorišta sa većim brojem porodičnih kuća u kome se drži pas, nije vidno označena tablom sa crtežom i natpisom koji ukazuje na prisustvo psa.

zakon propisuje petface

-Za navedene prekršaje, komunalni inspektor odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom, naveli su iz Komunalne policije Beograda.

Dobro proučite sve zakonske odredbe i druge akte koji bliže objašnjavaju kako se smeju držati kućni ljubimci u stanu ili kući. Tako možete uživati sasvojim ljubimcem bez briga i svaki dan može da vam bude lep.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

3 KOMENTARA

  1. dakle, ako sam dobro razumela – vlasnik ipak ne moze da drzi “medveda” u SVOM ogradjenom dvoristu (bez dozvole svih stanara), kako mi rece zena u opstini novi beograd. inace, iznad glave joj pise da je “komunalni inspektor”

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.