Naslovna VESTI PSI Šta ZAKON PROPISUJE u vezi držanja pasa kao kućnih ljubimaca?

Šta ZAKON PROPISUJE u vezi držanja pasa kao kućnih ljubimaca?

3
zakon propisuje petface

Kada živite u stanu i želite da imate kućnog ljubimca, dobro je da znate koje sve propiste treba da ispoštujete kako bi vaš pas legalno mogao da živi sa vama. Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda propisano je da se psi mogu držati u stanu, u stambenoj zgradi i u porodičnoj kući.

Navedenom odlukom određuju se mesta i prostori u kojima se mogu držati domaće životinje i kućni ljubimci u nekomercijalne svrhe, na teritoriji grada Beograda.

Kakvi su PROPISI ZA ŠETANJE pasa i ko proverava poštovanje propisa?

-Zabranjeno je držanje pasa i ostavljanje istih bez nadzora držaoca na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu. Izuzetno, psi se mogu držati i u zajedničkim prostorijama stambene zgrade (perionica, prostorija za sušenje rublja, prostorija za rad organa upravljanja zgradom, prostorija za smeštaj opreme za tekuće održavanje zgrade) po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova zgrade, na način kojim se obezbeđuje njihova dobrobit, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja, rečeno je za PetFace iz Komunalne policije Beograda.

Odlukom je dozvoljeno uvođenje psa u lift stambene zgrade ukoliko je prazan. Prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas mora biti na povocu pod neposrednom kontrolom držaoca. Psi se mogu držati u dvorištu stambene zgrade, dvorištu porodične kuće, zajedničkom dvorištu porodične kuće i u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća u posebnom objektu, po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodične kuće odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih kuća.

zakon propisuje petface

-Objekat za držanje pasa, mora biti udaljen najmanje 5 m od najbliže stambene zgrade ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno kuća u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća. Ulazna kapija dvorišta stambene zgrade, dvorišta porodične kuće, zajedničkog dvorišta porodične kuće i dvorišta sa većim brojem porodičnih kuća u kome se drži pas, mora biti vidno označena tablom sa crtežom i natpisom koji ukazuje na prisustvo psa. Psi koji se drže kao kućni ljubimci, a koji mogu predstavljati opasnost za okolinu drže se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje način držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, objasnili su iz Komunalne policije Beograda.

ŽUĆA ŽIVI: Pas Žuća dobio obećani MURAL u naselju u kom je živeo!

Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu  propisano je i da vlasnik opasnog psa mora psa da drži u prostoru, odnosno objektu koji je odgovarajuće veličine i iz koga pas ne može da pobegne. Na ulazu u taj prostor, odnosno objekat mora da bude vidljivo istaknuto upozorenje: „OPASAN PAS”, a sam ulaz u prostor ili objekat se mora držati pod ključem, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Uprave za veterinu.

Propisane kazne

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako: ostavi psa bez nadzora držaoca na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu; drži psa ili mačku u zajedničkim prostorijama stambene zgade bez prethodno pribavljene saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova zgrade; uvodi psa u lift stambene zgrade ukoliko nije prazan i prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas nije na povocu pod neposrednom kontrolom držaoca; nije pribavio saglasnost svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodične kuće, odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih kuća; objekat u kome drži psa nije propisano udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno kuća u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća; ukoliko ulazna kapija dvorišta stambene zgrade, dvorišta porodične kuće, zajedničkog dvorišta porodične kuće i dvorišta sa većim brojem porodičnih kuća u kome se drži pas, nije vidno označena tablom sa crtežom i natpisom koji ukazuje na prisustvo psa.

zakon propisuje petface

-Za navedene prekršaje, komunalni inspektor odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom, naveli su iz Komunalne policije Beograda.

Dobro proučite sve zakonske odredbe i druge akte koji bliže objašnjavaju kako se smeju držati kućni ljubimci u stanu ili kući. Tako možete uživati sasvojim ljubimcem bez briga i svaki dan može da vam bude lep.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOVA MAČKA JE KLEPTOMANKA: Redovno ide u svoje noćne aktivnosti!
Sledeći tekstMOŽEMO SVI: Postavljene prve hranilice za napuštene mace!

3 KOMENTARA

  1. dakle, ako sam dobro razumela – vlasnik ipak ne moze da drzi “medveda” u SVOM ogradjenom dvoristu (bez dozvole svih stanara), kako mi rece zena u opstini novi beograd. inace, iznad glave joj pise da je “komunalni inspektor”

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime