Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Zarazne bolesti kod kunića

Zarazne bolesti kod kunića

2
bolesti kunić petface
petopedija-zarazne-bolesti-1
Kunić na pregledu kod veterinara

Kunići su životinje koje se relativno retko razboljevaju. Međutim, postoji niz zaraznih bolesti od kojih mogu da obole, pa čak i uginu u vrlo kratkom vremenskom periodu. Uzročnici tih bolesti najčešće su loša ishrana, neadekvatna nega i higijena, kao i druge zaražene životinje sa kojima kunići dolaze u kontakt. Zarazne bolesti kod kunića mogu se podeliti u tri grupe, a to su virusne, parazitske i gljivične bolesti.

Virusne bolesti
Najčešće virusne bolesti kunića su miksomatoza, pasteleroza, pseudotuberkuloza, dizenterija, tularemija, listerioza, trepotenamoza i koriza.

Miksomatoza je bolest izazvana virusom koji je sličan virusu boginja. Prenosi se direktnim kontaktom sa drugom zaraženom životinjom, ubodom komarca ili drugih insekata. Bolest se karakteriše pojavom čvorića na koži, povišenom telesnom temperaturom, javlja se gnojni iscedak iz očiju i edemi na genitalnim organima. U krajnjoj fazi otiče celo telo i smrt je neizbežna. Vakcinacija protiv miksomatoze je jedino resenje.
Pasteleroza je bolest koja se može javiti u perakutnom, akutnom i hroničnom obliku. Perakutan tok bolesti podrazumeva veoma brzu smrt, u roku od samo par sati. Dešava se da kunić bude zdrav uveče, ali ugine preko noći. Kada to nije slučaj, javljaju se simptomi kao što je povišena temperatura, ubrzano disanje, curenje iz nosa, upala očnih sluznica, pognuta glava i opuštene uši. Dolazi do genitalnih infekcija i upale pluća. Dijagnoza se postavlja na osnovu patoloških nalaza i brisa iz nosa. Terapija se sprovodi antibioticima, međutim izlečenje je neizvesno, pa je preventiva najbolje rešenje.
Pseudotuberkuloza se manifestuje čvorićima na unutrašnjim organima, pa je veoma teško uočiti simptome na vreme. Ono što može da alarmira vlasnika je naglo mršavljenje, proliv i otežano disanje. Iako je ova bolest retka, postoji opasnost od zaraze na čoveka, pa je najbolje odstraniti jedinku ukoliko se ustanovi ovo oboljenje.

Dizenterija je bolest  izazvana bakterijom ešerihijom koli i napada creva i jetru. Simptomi su loše opšte zdravstveno stanje, proliv neprijatnog mirisa i pogrbljenost. Dijagnostikuje se patološkim nalazom, a leči antibioticima i redukovanom ishranom. Visok nivo higijene je najbolja zaštita od ove bolesti.

petopedija-zarazne-bolesti-3
Njuškica bolesnog kunića

Tularemija je veoma retka i opasna bolest koja se prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom ili ujedom krpelja. Čovek je takođe u opasnosti da se zarazi. Simptomi su teško uočljivi, poremećeno je opšte zdravstveno stanje, a razvoj bolesti je izuzetno brz. Lečenje je bezuspešno, pa se preporučuje preventivna deratizacija, dezinfekcija, visok nivo higijene i sprečavanje kontakta sa zaraženom jedinkom.
Listerioza je bolest koju karakteriše poremećaj nervnog sistema. Dolazi do nekontrolisanih pokreta kod kunića, dehidratacije i gubitka telesne težine. Stradaju jetra, slezina i mozak. Lečenje je bezuspešno, pa se preporučuje obavezna adekvatna opšta higijena i kvalitetni uslovi držanja kunića.
Trepotenamoza je bolest koja napada glavu i mlečne žlezde kod ženki kunića. Simptomi su upala polnih organa, stvaranje gnojnih čireva na glavi, vratu i bradavicama. Dijagnostikuje se patološkim nalazom, a lečenje se sprovodi davanjem penicilina.
Korizu karakteriše zapaljenje nosne sluznice, neprestano kijanje, a kao propratna bolest može se javiti i upala pluća. Kunić otežano diše, povećano je lučenje sluzi iz nosa i ima povišenu temperaturu. Lečenje se sprovodi antibioticima, ali preporuka stručnjaka je sprečavanje dalje reprodukcije zaraženih kunića jer majka prenosi ovu bolest na mladunce svakodnevnim kontaktom sa njima. Takođe je preporučljivo ne dovoditi kunića u kontakt sa drugim zaraženim jedinkama. Preventivna adekvatna higijena je jedino efikasno rešenje.

Bakterijske bolesti
Najčešće bakterijske bolesti kunića su cevna i jetrena kokcidioza, zarazna kijavica, kolibaciloza i druge. Kod crevne kokcidioze napadnuti su tanko i slepo crevo, dok je kod jetrene strada jetra. Uzročnici su različite kokcidije, a simptomi kod obe bolesti su slični. Javlja se gubitak apetita, dehidratacija, pogrbljenost, škrgutanje zubima. Kod crevne kokcidioze kunić ima dijareju dok kod jetrene dobija zatvor, nadut mu je stomak, a nazire se kičma. Dijagnoza se postavlja na osnovu patološkog nalaza. U oba slučaja, bolest je uporna, a izlečenje je neizvesno, pa je prevencija u vidu adekvatne higijene i opštih uslova držanja neophodna.

petopedija-zarazne-bolesti-2
Kunić sa zaraznom kijavicom

Uzročnik zarazne kijavice je streptokoka ili stafilokoka, a zaražen kunić teško diše, ima beli iscedak iz nosa, proliv i stalno kija. Leči se antibioticima, a prevencija u vidu dezinfekcije i podizanja imuniteta je najbolje rešenje. Iste simptome ima i kunić koji je oboleo od kolibaciloze izazivane ešerihijom koli. Kod ove bolesti se još javlja i dehidratacija, smanjen apetit i pogrbljenost.  Stradaju disajni organi i creva, a dijagnoza se postavlja na osnovu patoloških nalaza i bakterioloških pretraga. Terapija antibioticima je efikasna, ali preventiva je uvek najbolje rešenje.

Parazitske bolesti
Najčešće parazitske bolesti kod kunića su šuga ušiju, kože i buve. Znakovi koji pokazuju da je kunić oboleo od neke od ovih bolesti su češanje ušiju ili mesta na koži ugrožena parazitima. Javlja se crvenilo, opada dlaka i na tom mestu se stvaraju kraste. Kunić postaje vidno uznemiren, trese glavu ako ga svrbe uši, nervozan je i depresivan. Pošto su ovi simptomi vidljivi golim okom, treba se obratiti veterinaru čim se primete promene. Kunići su, kao i svi glodari, male životinje sa ubrzanim metabolizmom i razvoj bilo koje bolesti kod njih je brži nego kod neke druge veće životinje ili čoveka. Zato je veoma bitno održavati adekvatnu higijenu i pravilno ih hraniti da bi sprečili pojavu oboljenja i brzu smrt. Zubi kod kunića su veoma osetljivi, oni neprestano rastu i to u oba pravca – pored normalnog rasta ka spolja, zubi mu rastu i u korenu. Usled ovakvog rasta, kunić oseća bol i ne može da jede. Potrebno je davati mu granule, drvene letvice ili sličan čvršći materijal koji će glodati i tako trošiti zube. Držite ga u čistom, menjajte mu vodu, čistite kavez od izmeta i prljavštine, redovno provetravajte prostor u kome živi i pružite mu izbalansiranu ishranu.

http://kunicarstvo.rs/bolesti-kod-kunica/

http://ekozeka.iz.rs/uzgoj-bolesti.html

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSkraćivanje noktiju i kljuna kod papagaja
Sledeći tekstBesnilo: Da li je besnilo najopasnija bolest današnjice?

2 KOMENTARA

  1. Moj zec ima to sa prve slike ono belo u nosu i njuskica mu je mokra. Beli iscedak mu viri iz nosa. Šta da radim? 🙁

    Takođe slabo jede i na leđima ima rupe tj. nema dlake i mnogo se linja…? ♥ ?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime