Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Zarazno zapaljenje sluznice usta kod kunića

Zarazno zapaljenje sluznice usta kod kunića

1
zapaljenje kunic petface
petopedija-zapaljenje-sluznice-1
Kunić

Ovu bolest izaziva virus koji napada kožu i sluzokožu kunića. Ovaj virus je karakterističan po tome što napada isključivo kuniće. Prenosi se direktno ili indirektno.  To znači da se kunić može zaraziti direktnim kontaktom sa drugim obolelim kunićem ili preko hrane, pojilica i svega što je zaraženi kunić koristio. Ukoliko jedan u kavezu oboli od ove bolesti oboleće i svi ostali kunići. Od zapaljenja sluznice usana uginjava gotovo 50% obolelih kunića. Inkubacija traje od 3 do 17 dana nakon čega počinju da se javljaju simptomi.

Simptomi
Simptomi koji prate ovu bolest su najpre povišena temperatura i slab apetit. Zatim se u usnoj duplji, na jeziku i oko usana stvaraju plikovi koji pucaju. Medjutim, nakon što popucaju stari plikovi, javljaju se ubrzo novi plikovi. Od ovih plikova mogu se stvoriti male ranice, što znatno pogoršava stanje kunića. Stvaranjem ranica dolazi do mogućnosti razvoja bakterijskih infekcija što pogoršava stanje kunića. Osim toga, on će odbijati hranu jer neće moći da jede zbog bolova koje stvaraju ranice. Tako dolazi do naglog mršavljena kunića. Bolesni kunići će stalno i pojačano balaviti pa su im područja oko njuške, na vratu i prednjim šapama uvek vlažna.

Dijagnoza i terapija
Dijagnoza se postavlja laboratorijskom analizom brisa iz usne duplje i nosa. Brisevi se šalju na labaratorijska ispitivanja i čekaju se rezultati. Nakon gotovih rezultata veterinar postavlja dijagnozu i terapiju. Kod lečenja ove bolesti se preporučuje često ispiranje usta i usne duplje. Sredstva za ispiranje usta propisuje isključivo veterinar. Tok lečenja mora biti tačno po uputstu veterinara bez odstupanja. Ukoliko dodje do poboljšanja zdravstvenog stanja kunića izlečenje je moguće. Ali kao što smo rekli, oko 50% od obolelih kunića od ove bolesti ugine.

Preventiva
Preventiva kod ove bolesti podrazumeva da se kunići gaje u zdravim uslovima. Dakle, na mestu gde živi kunić ne sme biti vlage a kavez mora biti čist i uredan. Redovno menjanje podloge je izuzetno važno. Pored higijene bitna je i ishrana koja mora biti redovna i zdrava jer su neuhranjeni kunići podložniji  raznim bolestima. Ukoliko dodje do ove infekcije, zaraženog kunića odmah izolovati. Nakon toga detaljno dezinfikovati ceo kavez.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUpala pluća kod kunića
Sledeći tekstBolesti bubrega kod pasa

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime