Naslovna PETOPEDIJA PSI Zašto je vakcinacija ljubimaca toliko važna?

Zašto je vakcinacija ljubimaca toliko važna?

0
vakcinacija pasa petface

Redovna vakcinacija protiv zaraznih i parazitskih bolesti je glavni preduslov kvalitetne zdravstvene nege vašeg psa. Postoji vakcinacija koja je zakonom obavezna,  i one koje nisu regulisane zakonskom obavezom. Ove  druge su vaša moralna obaveza kojom će vaši kućni ljubimci biti zaštićeni, i koja će im omogućiti mnogo mirniji i spokojniji život. Pored toga, redovnom vakcinacijom štitite i svoju okolinu, jer nevakcinisan pas predstavlja opasnost za druge pse ali u nekim slučajevima i za vlasnike i druge ljude.
Zakon obavezuje vlasnike pasa da redovno, svake godine do kraja života, njihovi kućni ljubimci budu vakcinisani protiv besnila, zato što je to izuzetno opasno oboljenje koje je i zoonoza, a smrtnost kod zaraženih jedinki je gotovo 100%.

S obzirom da se radi o virusnom oboljenju protiv koga nema efikasne terapije, mora se imati u vidu da je jedina zaštita od ove bolesti preventivna vakcinacija.

Lovni psi, koji su česti kućni ljubimci, se po istom zakonu moraju vakcinisati 2 puta godišnje jer su izlošeni većem riziku od zaražavanja. Naime, virus besnila nose lisice, šakali, jazavci pa su lovni psi u većoj opasnosti da prilikom lova budu povređeni ujedom obolele divljači čime se virus prenosi. (Više o zoonozama pronaći ćete u tekstu ____, a o besnilu u tekstu ___ )

petopedija-vakcinacija-pasa-2
Vakcine za pse

Vakcinacija protiv drugih zaraznih bolesti koje su prisutne na našem području počinje da se primenjuje kod pasa sa 6,7 nedelja starosti i to protiv parvovirusa i štenećaka. Ova vakcina obezbeđuje da kućni ljubimci dobiju kratkotrajni imunitet. Sledeća vakcinacija se obavlja se u 10. nedelji života i ona štiti psa od mačje kuge (parvoviroze), štenećaka, zarazne žutice (leptospiroze) i zaraznog kašlja (influence) psa. Vakcinacija “obezbeđuje” imunitet za nedelju do dve, pa dodatni oprez u vidu ne dopuštanja štenetu da dođe u kontak sa drugim psima, je više nego preporučljiv. Treća vakcinacija sledi u 14. nedelji života psa, a tek nakon nje možete predahnuti i biti sugurni da su vaši kućni ljubimci zaštićeni od neželjenih bolesti, koje mogu biti kobne po njihov život.

Kako smo već napomenuli, vakcinacija psa protiv besnila zakonski je obavezna! Ona se sprovodi u trećem ili četvrtom mesecu života psa i ponavlja se svake godine! Uz vakcinaciju protiv besnila, obavezno je i čišćenje od crevnih parazita.

Veterinarska farmacija je danas razvila veoma efikasne i sigurne vakcine tako da je rizik od neželjenih efekata kojima su izloženi naši kućni ljubimci sveden na minimum. Treba znati da su reakcije na vakcinu uvek moguće ali i da se one uglavnom javljaju kao posledica imunološkog statusa ljubimca i individualnog odgovora organizma.

Odbijanje da se kućni ljubimci vakcinišu protiv besnila ili zaraznih bolesti zbog pogrešnog verovanja da će vakcina uticati na njihovu inteligenciju, rast i razvoj je apsolutno neodgovorna kako u odnosu na ljubimca, tako i u odnosu na okolinu.
Prilikom vakcinacije treba imati u vidu da nijedna vakcina ne obezbedjuje 100%-tnu zaštitu. Da bi kućni ljubimci bili zaštićeni od zaraznih bolesti, treba primenjivati I druge mere opreza, ali vakcinacija je prva na listi postupaka.
Budite odgovoran vlasnik, zaštitite vaše ljubimce, vodite evidenciju o vakcinaciji i redovnim pregledima psa. Za sve detalje potražite savet veterinara!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZmija: Da li je zmija dobar izbor za kućnog ljubimca?
Sledeći tekstMorsko prase: upoznajte morsko prase!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime