Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Zašto mačke PUŠTAJU GASOVE (da ne kažemo nešto drugo)?

Zašto mačke PUŠTAJU GASOVE (da ne kažemo nešto drugo)?

0
zasto macke pustaju gasove petface

Mačke imaju sličan probavni sistem čovekovom pa ni one nisu pošteđene proizvodnje i prisustva gasova u probavnom traktu. Ono što je posebno nezgodno za vlasnike sigurno je oslobađanje ovih gasova koje nikada nije slično osvežavajućem mirisu ruža ili nekog skupocenog parfema. OK, par puta mesečno će svako izdržati, ali ukoliko vaša mačka, narodski rečeno, često „prdi“ to predstavlja problem kako za vaš nos tako i za njeno zdravlje. Prečesto ispuštanje ovih gasova jeste simptom da nešto baš i nije u redu sa njenim stomakom i da treba potražiti pomoć veterinara.

Dakle, zašto mačke prde? Hrana koju mačka pojede putuje kroz digestivni trakt kako bi se razgradila, hranljivi sastojci apsorbovali i na kraju, nepotrebni eliminisali iz organizma. Hrana počinje da se vari u ustima, putuje niz jednjak i odlazi u želudac. Potom odlazi u tanko pa u debelo crevo i na kraju u obliku fecesa izlazi iz tela. Gasovi o kojima govorimo nastaju u želucu i crevima kao proizvod  razgradnje hrane pod uticajem mnogobrojnih enzima i kiselina koje učestvuju u ovom složenom hemijskom i fizičkom procesu. Ukoliko nema nekih poremećaja ovi gasovi će se regularno eliminisati tokom defekacije bez većih posledica po okolinu. Važno je istaći da je neophodno da se ljubimica oslobodi tih gasova jer će se u suprotnom povećati prtisak u crevima koji je izuzetno neprijatan i štetan za organizam. Učestalo izbacivanje gasova može biti uzrokovano prisustvom crevnih parazita, neadekvatnom ishranom ili nekom bolešću organa gastrointestinalnog trakta, najčešće želuca ili creva.   

PROČITAJTE I:

STVARI bez kojih mačka NE MOŽE ŽIVETI!

Dijagnoza problema

Ukoliko primetite da vaša mačka previše često prdi, treba odneti uzorak izmeta na koprološki pregled i analizu kako bi se utvrdilo da nema znakova prisustva parazita. Kokcidije, okrugle gliste, kukaste gliste ili đardija mogu da izazovu povećanu produkciju gasova. Radi se o jednostavnoj analizi koju bi trebalo rutinski obavljati bar jednom godišnje pogotovu ukoliko mačka ima mogućnost da se kreće i van doma. Ukoliko su nalazi negativni, sledeće što treba razmotriti jeste način i vrsta ishrane. Promena vrste hrane, kvalitet hrane pa čak i situacije da je mačka pojela nešto što ne bi trebalo, mogu da dovedu do povećene proizvodnje gasova. Ove situacije su relativno jednostavne za rešavanje, za razliku od bolesti creva. Kod ovakvih uzroka, potrebno je raditi ultrazvučno ili rendgensko snimanje, laboratorijske analize krvi i biopsiju. Ponekad je čak neophodno uraditi i eksplarativnu hiruršku intervenciju tokom koje će se i vizuelno utvrditi stanje creva.

zasto macke pustaju gasove petface

Terapija

Kao i obično, način rešavanja problema zavisi od uzroka koji su doveli do učestalog izbacivanja gasova. Ukoliko se radi o većoj infekciji crevnim parazitima, koriste se lekovi – antiparazitici koje propisuje veterinar. Neki paraziti se lakše iskorenjuju a neki teže, pa je potrebno više puta ponavljati terapiju. Naravno, lekove protiv parazita nemojte davati samostalno bez konsultacije sa veterinarom.

Iako smo rekli da je problem viška gasova uzrokovan ishranom relativno jednostavan za rešavanje jer podrazumeva korekciju ishrane, to nije nimalo jednostavan i brz proces. Reakcija na hranu se utvrđuje u dužem vremenskom periodu, pogotovu kada se treba odrediti koja vrsta hrane treba da se daje kako se problem ne bi ponavljao. Ponekad se dešava da nadutost i gasovi nestanu veoma brzo posle promene hrane ali se posle izvesnog vremena problem ponovo vrati. Intolerancija na određene sastojke je česta, a nije nimalo jednostavno utvrditi nepoželjne sastojke i potom ih eliminisati. Neki sastojci kao što su mahunarke po pravilu izazvaju veću produkciju gasova pa ih treba elinisati bilo da se daju kroz kućno spremanu ili industrijski proizvedenu hranu. Takođe, treba povesti računa o tome da li se mačka pretežno hrani vlažnom ili suvom hranom pa i korekcija u tom smislu može dati bolje rezultate. Mačke koje halapljivo jedu, često uz hranu unesu više vazduha u želudac što otežava varenje pa i to dovodi do povećane proizvodnje gasova. Usporavanje uzimanja hrane korišćenjem specijalnih posuda ili ubacivanjem različitih prepreka u posudu sa hranom donosi dobre efekte. Naime, mačka koja mora njuškom da gura loptice ili slične prepreke u hrani teže dolazi do granula i usporava ceo proces gutanja.

zasto macke pustaju gasove petface

Disbalans dobrih i loših bakterija u crevima čest je uzrok bolesti creva. Rešava se upotrebom probiotika. Ozbiljnije bolesti kao što su upale creva ili tumori prate i simptomi kao što su nadutost stomaka i povraćanje. Upale se rešavaju odgovarajućim lekovima dok se kod komplikovanijih i zapuštenih slučajeva, kao i kod tumora može pristupiti hirurškom uklanjanju obolelih delova organa. Uvek se preporučuje i primena ogovarajuće medicinske hrane tokom perioda lečenja, a ponekad i tokom celog života.

Kako sprečiti problem

Najbolje rešenje se nalazi u kvalitetnoj hrani koja prija mački. Takođe treba što ređe menjati kako vrstu, tako i režim ishrane. Redovna primena probiotika takođe pomaže zdravlju gastrointestinalnog trakta i sprečava nastajanje toksina koji proizvode gasove. Kod većine mačaka laktoza iz mleka stvara ozbiljne probavne smetnje, pa stoga izbegavajte mleko u ishrani. Redovno tretirajte mačku sredstvima protiv unutrašnjih parazita i bar jednom godišnje odnesite uzorak izmeta na laboratorijski pregled kako bi se ustanovilo prisustvo crevnih parazita ili bakterija.

zasto macke pustaju gasove petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRETUŽNO, ŽALOSNO: Pogledajte kako izgleda dan jedne pande u zoološkom vrtu! (FOTO)
Sledeći tekstZNACI STRAHA KOD PASA: Da li su vašem psu spuštene uši i nakostrešena dlaka?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime