Naslovna PETOPEDIJA PSI Zašto pas dahće: Bol, trovanje, toplotni udar…

Zašto pas dahće: Bol, trovanje, toplotni udar…

0
zasto pas dahce petface

Dahtanje kod pasa nije neobičajeno ponašanje. Ovo je jedan od načina kako psi regulišu svoju telesnu temperaturu. Dahtanje se odnosi na ubrzano i plitko uzimanje vazduha, koje je praćeno isplaženim jezikom čime se postiže rashlađivanje organizma. Iako se misli da psi nemaju znojne žlezde, to nije potpuno tačno. Naime, na telu pasa se nalazi mali broj znojnih žlezda koje su uglavnom pozicionirane na jastučićima šapa kroz koje psi  ispuštaju znoj. Ipak, kako se radi o maloj količini znojnih žlezda, one nisu dovoljne za regulaciju telesne temperature, zbog čega naši najbolji prijatelji, temperaturu svog tela regulišu uz pomoć dahtanja.

zasto pas dahce petface

Normalno disanje kod pasa podrazumeva da pas udahne između 10 i 30 puta u minuti u zavisnosti od veličine. Dahtanje je uobičajeno u situacijama kada su visoke temperature, kada je pas zaigran i uzbuđen ili kada je doživeo neku neprijatnost. Ukoliko pas ubrzano diše, što se prepoznaje kao izraženo dahtanje, to može da znači da postoji neki zdravstveni problem. Najčešći razlozi pojačanog dahtanja su:

Povišena telesna temperatura

Normalna telesna temperatura pasa se kreće između 38,3 i 39° C. Sve preko ove temperature predstavlja simptom nekog oboljenja, nejčešće infekcije jer je to deo odbrambenog mehanizma organizma.

Bol

Većina pasa ima viši prag tolerancije na bol. U početku neće cvileti ali će ubrzano disati i tada treba potražiti pomoć veterinara.

Toplotni udar

Stanje koje je izazvano prekomernim zagrevanjem organizma i traži hitnu pomoć vlasnika i veterinara.

Trovanje

Jedan od uobičajenih kliničkih znakova trovanja, a posebno kod trovanja kreozanom koje izaziva drastično povišenu telesnu temperaturu. Odmah potražite pomoć veterinara!

Srčani problemi   

Kod hroničnih bolesti i akutnih stanja pored dahtanja javljaju se kašalj, umor i smanjenje aktivnosti. Psi pate gotovo od identičnih bolesti srca kao i ljudi.

Kušingov sindrom  

Ukoliko se javi metabolički problem koji podrazumeva pojačano lučenje kortizola u organizmu, pored pojačanog apetita i žeđi, gubitka dlake i otoka stomaka čest simptom je i ubrzano disanje.

Paraliza laringsa

Ovo stanje je rezultat slabljenja mišića laringsa. Karakteriše se zvučnim disanjem, promenom boje lajanja i naravno ubrzanim disanjem. Oboljenje je progresivno i ne zna se tačan uzrok.

Kolaps traheje

Progresivno i praktično neizlečivo oboljenje kod kojeg dolazi do gubitka čvrstine hrskavičastih prstenova koji sačinjavaju traheju tj. dušnik. Na taj način se otežava disanje, pa je jedan od znakova oboljenja i dahtanje jer pas pokušava da dođe do vazduha.

Upala pluća

U zavisnosti od uzročnika ovo stanje se javlja kao komplikacija drugih bolesti respiratovnog sistema ili kao primarna bolest. S obzirom da je kompromitovan glavni organ za disanje, javlja se i dahtanje jer je otežano disanje.

Tumori pluća

Tumori pluća kod pasa se retko razvijaju kao primarna bolest, češće se radi o metastazama. U svakom slučaju, disanje je otežano pa pas često dahće.

Eklampsija

Ovo se stanje javlja kod kuja koje doje. Ukoliko dođe do naglog pada kalcijuma u krvi javljaju se poteškoće u hodanju i tremor koji vrlo često prati ubrzano disanje i pojačano dahtanje.

Alergije  

Iako se alergijske reakcije kod pasa u najvećoj meri iskazuju na koži, moguće je da u slučaju alergija na polene trava i cveća dođe i do reakcije u respiratornom sistemu. Otežano disanje je tada još jedan znak da treba potražiti pomoć veterinara

zasto pas dahce petface

Ne zaboravite, dahtanje je normalna pojava kod pasa posle pojačanih fizičkih aktivnosti, kada se pas uzbudi od radosti ili straha ili kada su visoke temperature u okruženju. U svim ostalim slučajevima, potražite pomoć veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBRAVO KRALJEVO, BRAVO “LC Waikiki”: Pustili napuštenog psa u prodavnicu, kako bi se ugrejao!
Sledeći tekstPas sa 110 kilograma došao u sklonište i SVI SU ZANEMELI KADA SU GA VIDELI!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime