Naslovna PETOPEDIJA PSI Zašto pas laje, prirodno oglašavanje i šta još?

Zašto pas laje, prirodno oglašavanje i šta još?

0
zasto pas laje petface

Uobičajen odgovor bi bio: pas laje zato što je pas! Ima istine u tome ali nije to sve baš tako jednostavno. Naravno da je prirodno da se psi oglašavaju lajanjem, cviljenjem i zavijanjem. To su načini kojim komuniciraju između sebe, sa okruženjem i izražavaju svoje raspoloženje.

Ponekad je za nas ljude korisno kada psi laju, jer nas upozoravaju na potencijalnu opasnost, a ponekad to može da nas izludi pošto nam se čini da laju bez razloga. Koliko god da nam se čini da je lajanje bezrazložno moramo znati da je to način njihove komunikacije i da oni žele nešto da nam kažu.

Neki psi laju više, neki manje. Postoje i rase koje su genetski predisponirane da se češće oglašavaju. Neke rase su uzgajane da budu lajavi. Čuvari i lovački psi imaju zadatak da lavežom upozore na opasnost, oteraju nepozvane ili upozore lovca na sakrivenu divljač. S druge strane postoje rase koje uopšte ne laju, npr. Basenji, ali to ne znači da se ne oglašavaju na drugi način. Ukoliko pažljivo slušate, vrlo brzo ćete prepoznati razlike u lavežu i znati šta vam ljubimac govori. Većina pasa najčešće laje kada:

Upozoravaju

Sasvim je prirodno da pas laje kada neko priđe dvorištu ili ulaznim vratima stana. Mnogi psi to osećaju kao vrstu pretnje i lajanje ima funkciju obaveštenja i upozorenja strancu da je pas tu, da je to njegova teritorija i da je spreman da je brani. Lavež je glasan, oštar i autoritativan. Ukoliko želite, odgovarajućom obukom ova instiktivna reakcija se može usavršiti i pomoći u zaštiti doma i porodice.

zasto pas laje petface

Kada osećaju anksioznost

Najkraći opis anksioznosti je da se radi o stanju neprestane strepnje da će se dogoditi nešto loše. Ovo stanje nimalo nije strano našim ljubimcima. Lajanje često predstavlja čin kojim psi podižu sopstveno samopouzdanje. Ono je često kod pasa koji se plaše razdvajanja ili su opterećeni drugim vrstama strahova i fobija. Ostrahovima i fobijama kod pasa možete više saznati u tekstu: Čega se sve naši psi plaše i od čega imaju fobije

Kada traže pažnju

Ovakvu vrstu lajanja ćete veoma lako prepoznati. Jasno se prepoznaje poruka: „Evo me, evo me, vidi me!“ Česte su situacije da se i ostali psi u blizini pridruže ovakvom lavežu, a ako se radi o grupi pasa to često liči na mali horski koncert.

Kada se igraju ili su uzbuđeni

Ovo lajanje je mnogo prisutnije kod štenaca i mladih pasa. Laju kada se igraju sa ljudima ili sa drugim ljubimcima. Lako se prepoznaje jer zvuči veselo i razdragano. Mnogi psi ovako laju dok se pripremaju za izlazak u šetnju ili drugu omiljenu aktivnost.

zasto pas laje petface

Kada reaguju na drugog psa

Verovatno vam je poznat ovaj scenario: jedan pas u ulici zalaje, a onda mu se priključe svi iz ulice koji ga čuju. I ovo je normalno ponašanje jer psi na taj način međusobno komuniciraju. Naravno, gotovo je nemoguće razumeti o čemu razgovaraju ali nemojte misliti da su informacije koje razmenjuju beskorisne ili besmislene.

Link na tekst: KAKO NAUČITI ŠTENE DA NE LAJE

Kada im je dosadno

Psi kojima je dosadno, laju samo da bi čuli svoj glas, pošto nema drugih aktivnosti koje bi im odvratile pažnju. Dosada izaziva tugu i loše raspoloženje. Često psi laju zbog usamljenosti ili viška energije zbog neaktivnosti. Ovo je situacija u kojoj svaki vlasnik treba ozbiljno da se zamisli i što pre reaguje.

zasto pas laje petface

Dakle, lajanje je sasvim prirodno ponašanje kod pasa. Problem preteranog lajanja zahteva da se ozbiljno uključite u rešavanje pa i da potražite pomoć stručnjaka za ponašanje pasa. Najvažnije je da utvrdite razlog prekomernog lajanja. Ukoliko se isključe medicinski razlozi kao što su anksioznost ili bol, lajanje se može smanjiti obukom, mentalnom stimulacijom i vežbom. Sve u svemu, ako lajanje vašeg psa predstavlja problem vama ili okolini – nikako to nemojte ignorisati.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst“Ovo nije apel, ovo je moj vrisak za pomoć”: Eksplodirala rafinerija, Spomenkini psi ugroženi!
Sledeći tekstTUŽNO: Ovog psa niko neće samo zato što je slep! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime