Naslovna PETOPEDIJA PSI Zašto se pas stalno skriva pod krevet?

Zašto se pas stalno skriva pod krevet?

0
ljubimaca na radnom mestu petface

Jeste li se ikada pitali zašto se vaš pas skriva pod krevet? U najvećem broju slučajeva, skrivanje pod krevet i ostali nameštaj je najnormalnije ponašanje. Međutim, ako primetite da se vaš pas počeo skrivati, a do tada to nije radio, to može biti znak da nešto nije u redu. Zašto to rade? Ovde je nekoliko najčešćih razloga:

  1. Privatno prohladno mesto

U mnogim slučajevima, psi se zavuku pod krevet kako bi se opustili i odspavali u miru. Psi obično vole prohladna mesta, pogotovo za vreme letnih vrućina, zato ne brinite ako vaš pas provodi većinu letnih dana ispod kreveta.

PRIČA O NESEBIČNOJ LJUBAVI: Pas se popeo na vozilo hitne pomoći kako bi bio uz vlasnika do kraja!

PAS MEDA, KOJI JE IZUJEDAO SEDMORO U JAGODINI najverovatnije će biti uspavan!

  1. Strah

Ako se pas iz nepoznatog razloga i iznenada sakrije pod krevet, razlog za to može biti strah. Ako se pas preplašio nečega i ima potrebu da se sakrije, najčešće će to biti upravo ispod kreveta. U tom slučaju posmatrajte ponašanje svog psa u idućih par dana kako bi otkrili koji je uzrok takvom ponašanju. Postoje mnogi razlozi koji dovode do ovakvog ponašanja kao što su vatromet, petarde, grmljavine, usisavači, itd. U tim slučajevima se psi sakrivaju pod krevet jer se tako osećaju sigurnije i maksimalno se odvajaju od buke.

  1. Anksioznost

Ako je vaš pas pod stresom sakriti će se pod krevet kako bi se nosio sa svojom anksioznošću. Moguće je da ga nešto muči ili je preževio traumu. I za ovo postoje mnogi mogući razlozi – preseljenje, dolazak novog ljubimaca, gubitak člana porodice, itd.

  1. Vaš pas može biti bolestan

Ako vaš pas počne da se sakriva pod krevet a razlog tome nije strah ili anksioznost, postoji mogućnost da je vaš pas bolestan ili povređen. Zbog toga pomno posmatrajte svog psa kako bi tačno ustanovili koji je razlog za skrivanje. U ovom slučaju skrivanje nikako nije dobro jer je teško pristupiti bolesnom psu u tako nepristupačnom prostoru. Najbolje što možete uraditi za svog psa ako smatrate da je bolestan ili povređen je da ga odvedete na pregled veterinaru koji će utvrditi tačan razlog.

  1. Pronašli su nešto što ne bi smeli

Postoji mogućnost da je pas pronašao ukusnu poslasticu ili hranu pa je pokušava sakriti pod krevet. Neki psi će pokušati sakriti hranu dok će se neki sakriti i probati pojesti hranu što je pre moguće. Mesto pod krevetom takođe može biti mesto gde pas skriva svoje igračke i vlasništvo.

  1. Treba im odmor

Ako je vaš stan obično mirno i nema previše posetilaca, pas je najverovatnije navikao na takvo stanje. Ako vam dođu posetioci i u kući je živahnije nego inače, vaš pas može odlučiti da mu je dosta pa će hteti da odmori od svih ljudi koji su došli u posetu. Tada će se pas sakriti pod krevet i izaći će kada se stvari vrate u „normalno stanje“.

Kako smo već i spomenuli, ovo ponašanje najčešće nije zabrinjavajuće. Ako se vaš pas sakrio pod krevet – opustite se, ipak posmatrajte psa ako se takvo ponašanje nastavi. Procenite situaciju i ako je potrebno odvedite psa veterinaru koji će vam dati najbolji savet. Kako bi svog psa „nagovorili“ da prestane toliko vremena da provodi u skrivanju, morate mu oprezno prići. Nikada ne terajte psa da izađe ispod kreveta na silu. Najbolje je ostaviti psa na miru i pričekati da sam izađe. Pohvalite ga i nagradite poslasticama. Pre nego što u potpunosti onemogućite psu prilaz ispod kreveta, osigurajte mu drugo, prikladno mesto za odmor.

Preuzeto od www.worlddogfinder.com

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNEMILOSRDNO: pas vezan na kratkom lancu na terasi?!
Sledeći tekstSAMA U SRED NEVREMENA: skotna kujica nepomično ležala u parku! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime