Naslovna PETOPEDIJA PSI ZAŠTO SE PSI TUKU: Svaka tuča između pasa je OPASNA!

ZAŠTO SE PSI TUKU: Svaka tuča između pasa je OPASNA!

0
zasto se psi tuku petface

Bilo da se radi o malim, srednjim ili velikim psima – svaka tuča između njih je opasna. Opasna za učesnike ali i za vlasnike koji se po pravilu uključe kako bi sprečili sukob. Svaki pas, pa čak i onaj koji je po prirodi krajnje miran i dobroćudan može se u nekom trenutku pretvoriti u pravu razjarenu zver. Razlozi su krajnje različiti, zavise od mnogobrojnih faktora i zbog toga nije baš lako razviti neki efikasan sistem koji će sprečiti tuču. Uopšteno govoreći, najvažnije je da što bolje upoznate prirodu pasa, pravila njihovog ponašanja, jezik tela i da budete oprezni i smireni u trenutku kada dođe do sukoba.

Većina tuča može biti sprečena pre nego što se dogodi. Psi šalju upozoravajuće signale koje, ukoliko ih pravilno tumačite mnogo govore o njihovom trenutnom stanju svesti. Ukoliko mislite da je pas napao iznenada, razmislite ponovo i prisetite se nekih znakova kojima možda niste pridavali značaj. Ne zaboravite, psi ne kriju svoja osećanja, kod njih je sve veoma jasno i iskreno.

PROČITAJTE I:

Šta raditi kada DRUGI PAS NAPADNE VAŠEG PSA?

Ponašanje pasa je uslovljeno mnogobrojnim faktorima. Rasna predispozicija ima važnu ulogu ali ne i presudnu. Neke rase se smatraju agresivnim pa su doneti propisi koji ograničavaju njihovo držanje i vođenje. Ovaj stav po mnogobrojnim stručnjacima nema nikakvo opravdanje. Priče o tome da su pojedine rase „genetskim inženjeringom“ stvorene kako bi bile izrazito agresivne su apsolutno netačne. Pogotovo kada se govori o omraženim i stigmatizovanim pit bulovima, stafordima, bul terijerima, dobermanima ili rotvajlerima. Ukoliko bi se striktno primenjivalo pravilo o istorijskoj nameni pojedinih pasa onda bi pekinezeri, ši cu, mopsovi, engleski buldozi i mnoge slične rase takođe trebalo da spadaju u ovu grupu. Da podsetimo, pekinezeri i mopsovi su stvoreni kao odbrambeni psi, a engleski buldozi su se koristili u borbama protiv bikova!  Svaki pas, bez obzira na rasnu predispoziciju je ličnost za sebe i najveći uticaj na njegovo ponašanje ima zapravo rana socijalizacija uz uslove držanja u kasnijem životu. Da, neki psi će se roditi sa izraženijom ličnošću i željom za dominacijom i potrebom da nametnu svoju volju ali sve se to može rešiti pravilnim odgojem i obukom.

zasto se psi tuku petface

Ko češće nanosi povrede

Zanimljivo je da po iskustvima veterinara ujedne rane češće nanose koker španijeli, zlatni retriveri ili dalmatinci koji se tradicionalno smatraju odličnim kućnim ljubimcima nego stafordi ili rotvajleri! Tako se dolazi do zaključka da je podela na dobroćudne i agresivne i opasne pse po rasnoj pripadnosti potpuno besmislena.

Najčešći razlozi sukoba među psima su:

  • pozicija u čoporu
  • odbrana teritorije
  • primat u parenju
  • odbrana poroda
  • borba za hranu
  • strah
  • odbrana vlasnika

zasto se psi tuku petface

Sukobi se dešavaju u prirodi, tokom zajedničkog boravka u parkovima za pse ali i u domovima sa više pasa. Gotovo svi razlozi koje smo naveli su duboko usađeni u prirodu svakog psa. Bez obzira na dugu istoriju zajedničkog života sa ljudima i domestifikacije instiktivno ponašanje i dalje ima veliki uticaj na ukupno ponašanje pasa. Ukoliko to prihvatimo, biće neuporedivo lakše da razumemo mnoge njihove postupke. Upravo je rana socijalizacija koja podrazumeva učenje ponašanja u odnosu na druge životinje i ljude veoma je važna u procesu pripreme za život u urbanom okruženju. Štenci koji su odrasli bez majke, oni koji su rano odvojeni od porodice ili prerano obučavani za posao čuvanja ljudi, objekata ili životinja često će razviti mehanizme ponašanja koji su mnogo sličniji njihovim precima iz divljine, što podrazumeva i za nas ponekad nerazumnu i neshvatljivu agresivnost. Naravno, tu obavezno treba dodati i krajnje neljudsku i kriminalnu delatnost odgajivača pasa za ilegalne borbe pasa. Svako namerno učenje psa agresivnom ponašanju prema drugim životinjama moralo bi se oštro sankcionisati. Ne smemo zaboraviti i reakciju pasa koji su u nekom delu života bili maltretirani i fizički mučeni. Strah koji su razvili od ljudi koji su ih zlostavljali takođe predstavlja okidač za agresivno ponašanje čak i prema drugim psima.

Borbe koje počinju oko ženke koja je spremna za parenje se relativno lako sprečavaju i rešavaju. Sterilizacija ženki ili kastracija mužjaka dovešće do toga da psi gube interes za parenjem pa neće ni biti razloga za tuču. Hormonske promene koje donosi estrus kod ženki ponekad izazivaju veće agresivno ponašanje prema drugim ženkama pa je i to dobar razlog za sterilizaciju pogotovu ukoliko se ne radi o jedinki koja je namenjena priplodu. Dakle, priče da se samo mužjaci tuku nisu baš potpuno tačne. Ženke postaju posebno zaštitnički nastrojene prema porodu pa se i tada povećava opasnost od sukoba. Ukoliko su u domu sa više pasa česti sukobi oko hrane – rešenje je jednostavno. Obezbedite im odvojene prostorije za obroke.

zasto se psi tuku petface

Ono što je izuzetno važno kada se radi o sukobima između pasa je ponašanje ljudi. Ukoliko želite da sprečite sukob učinite to tako da pre svega mislite na svoju sigurnost. Pas u tuči vas neće slušati. Jednostavno, tada mu je na umu samo borba. Poznavanje karaktera i ponašanja svog psa je najvažnije u sprečavanju tuče. Ukoliko primetite znakove agresije kod svog ili nekog drugog psa u okruženju učinite sve kako do sukoba ne bi došlo. Povucite se – to nije znak kukavičluka već pametna odluka koja je sprečiti mnoge opasne posledice.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠta raditi kada DRUGI PAS NAPADNE VAŠEG PSA?
Sledeći tekstVEĆE KAZNE ZA NEODGOVORNE VLASNIKE u Novom Sadu, SPANS kaže “čist populizam”!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime