Naslovna PETOPEDIJA PSI ZATVOR KOD PASA: Javlja se kod starijih jedinki, ali ima još mnogo...

ZATVOR KOD PASA: Javlja se kod starijih jedinki, ali ima još mnogo razloga!

0
zatvor kod pasa petface

Nemogućnost defekacije ili zatvor kod pasa se kao i kod ljudi češće sreće kod starijih jedinki. Ipak ovo krajnje neprijatno stanje može da se javi u bilo kom životnom dobu jer ima više uzročnika koji dovode do kostipacije. Radi se pojavi koja se nikako ne sme zanemarivati jer ukoliko se često javlja i dugo traje može da izazove i mnogo ozbiljnije posledice.

Kod zdravih pasa, koji su naviknutu da redovno u šetnji defeciraju konstipaciju možemo primetiti po izostanku stolice, nameštanju u položaj za defeciranje bez odgovarajućeg efekta, grčenju stomaka i fizičke distresije. U početku se javlja manja količina izmeta, a kako stanje napreduje mogu se razviti povraćanje, letargija i gubitak apetita. Ponekad se u anusu može primeti deo nekog stranog tela kao što su konac, parče konopca ili slično.

zatvor kod pasa petface

Najčešći uzrok zatvora je prisustvo stranog tela koje ne može biti svareno. Uglavnom se radi o komadima kostiju, sitnim igračkama, kamenju, parčićima drveta i slično. Pored stranog tela, uzroci konstipacije mogu biti i:

  • Usporen rad creva
  • Povećanje prostate
  • Stvaranje fitobezoara u crevima
  • Bolesti bubrega
  • Hernije

PROČITAJTE I:

ODRŽAVANJE ZDRAVLJA ZUBA kod pasa u 5 tačaka!

U zavisnosti od uzroka zatvora moguće je psu pružiti prvu pomoć i u kućnim uslovima. Ovo se sigurno ne može nazvati prijatnom aktivnošću za vlasnika ali veoma će olakšati život vašem ljubimcu. Neke stvari se nikako ne smeju raditi, na primer povlačiti nit konopca, konca ili vunice koja viri iz anusa.  Uvek koristite zaštitne rukavice kada radite sa izmetom ili anusom svog psa. Ukoliko primetite vlati trave u anusu prstom možete pomoći psu da se oslobodi ovog sadržaja. Ako primetite da dlaka oko anusa zatvara otvor, pažljivo je ošišajte. Neke, dugodlake rase često imaju problem jer im se dlaka uvuče u anlni otvor i sprečava normalan izlazak izmete. Dlaku i sam anus operite mlakom vodom i sapunom. Izmerite temperaturu svom psu i ukoliko na toplomeru ostanu tragovi krvi ili osećate otpor prilikom postavljanja toplomera odmah potražite pomoć veterinara.

zatvor kod pasa petface

DIJAGNOZA

Pored anamnestičkih odataka o ponašanju i načinu ishrane psa prilikom donošenja konačne dijagnoze koriste se radiološko i ultrazvučno snimanje abdomena uz obavezne laboratorijske analize krvi.

TERAPIJA

Ponekad je neophodno dati klistir psu i zadržati ga na lečenju u bolničkim uslovima. Potkožna infuzija se daje kako bi se obezbedila hidratacija creva. Kod nekastriranih mužjaka gde je uzrok zatvora benigno povećanje prostate primenjuje se kastracija koja dovodi do smanjenja uticaja hormona i smanjenja prostate. Pored toga koriste se i preparati koji umekšavaju stolicu, sprovodi specifična dijeta uz promenu vrste hrane. Hrana bogata vlaknima omogućava bolje varenje i eliminaciju fecesa. U najtežim slučajevima, moraju se obaviti hrurške intervencije kojima se vadi strano telo koje pravi smetnju normalnom procesu defeciranja.

zatvor kod pasa petface

PREVENCIJA

Iako se smatra da je prirodno da psi jedu travu, ovu naviku treba držati pod kontrolom. Prevelika količina trave koju organizam ne može da svari i izbaci dovodi do stvaranja fitobezoara, kuglica koje mogu da blokiraju creva. Treba izbegavati ishranu kostima u bilo kom obliku i od bilo koje vrste životinja. Nesvarene kosti takođe predstavljaju blokatore creva. Pravovremena kastracija će preduprediti oboljenja prostate. Ukoliko pas povremeno pati od zatvora, koristite namenske laksative koji će omekšati stolicu i preduprediti problem ali isključivo po preporuci veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOTKRIVAMO: Da li će Beograd konačno dobiti GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE?
Sledeći tekstKako LEČITI OČNE INFEKCIJE kod mačaka?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime