Naslovna PETOPEDIJA MAČKE ŽIVETI SA SLEPOM MAČKOM: Teško je, ali potrebna je samo ČVRSTA VOLJA!

ŽIVETI SA SLEPOM MAČKOM: Teško je, ali potrebna je samo ČVRSTA VOLJA!

0
ziveti sa slepom mackom petface

Mačke mogu izgubiti vid iz mnogo razloga. Nekada je to iznenada, a češće se radi o postepenom gubitku vida. Dijabetes može da prouzrokuje razvoj katarakte koja zamućuje očno sočivo i postepeno vodi ka slepilu. Tu su i glaukom, bolesti mrežnjače, genetski faktori ili različite povrede jednog ili oba oka. Ukoliko se ne radi o traumi koja jasno ukazuje na oštećenje koje je dovelo do smanjenja vida ili potpunog slepila, znaci koji ukazuju na slabljenje vida nisu baš jasni. Obratite pažnju na to da li vaša ljubimica tokom kretanja naleće na prepreke ili postaje agresivnija. Mačke koje gube vid često loše procenjuju razdaljinu pa se dešavaju razni padovi prilikom pokušaja da skoče na više delove nameštaja ili prilikom skokova između dva dela nameštaja. Jedan od znakova gubitka vida je i da zenice ne reaguju smanjenjem ili povećanjem kada se uperi izvor jakog svetla.

Gubitak vida jeste frustrirajuć ali nikako nije stanje zbog kojeg mačku treba eutanazirati. Mačke i psi se prilično brzo i uspešno prilagođavaju novim okolnostima. Veći problem predstavljaju vlasnici ovakvih ljubimaca. Njima je mnogo teže da prihvate činjenicu da imaju slepog ljubimca i da treba da učine neke promene koje će njihovoj mački olakšati i obezbediti udobniji život bez vida. Postoje stvari koje treba učiniti i slepa mačka će ostatak života provesti sasvim srećno i bezbedno.

PROČITAJTE I:

NAHRANITI MAČKU: Ništa lakše – KAKVA GREŠKA!

Obezbedite vremenski period za prilagođavanje

Malo po malo, vaša mačka koja postepeno gubi vid će se sasvim uspešno prilagoditi ovoj činjenici i novim uslovima života. Ukoliko budete strpljivi i smireni, do trenutka kada potpuno izgubi vid ona će sigurno funkcionisati u svom okruženju. Međutim, ukoliko je do gubitka vida došlo naglo i iznenada, biće potrebno mnogo više vremena za adaptaciju. Budite krajnje smireni, uporni i strpljivi nekoliko nedelja i mačka će se prilagoditi.

Pregled kod veterinara

Ukoliko sumnjate da je vašoj mački poremećen vid, odvedite je kod veterinara. Pregledom će se ustanoviti o kakvom problemu se radi i potom preduzeti neophodni tretmani. Neki uzroci se mogu efikasno rešiti ukoliko se blagovremeno primeni odgovarajuća terapija. Na primer, kod glaukoma se može smanjiti pritisak na oko što može povratiti vid. Nažalost, u mnogim slučajevima, gubitak vida je nepovratan.

ziveti sa slepom mackom petface

Dozvolite da mačka „mapira“ svoj dom

Slepa mačka će morati da stvori novu, unutrašnju „mapu“ svog okruženja. Moraće da upozna delove doma na sasvim drugačiji način nego što je to bilo kada je normalno funkcionisalo čulo vida. Najbolje je da joj kao referentnu (polaznu) tačku doma odredite njen toalet. Odnesite je do toaleta, a potom je pustite da odatle upoznaje svoj dom. To će pomoći da uvek može da pronađe toalet gde god da se nalazi. Za početak, toalet možete postaviti u manju prostoriju. Pošto nauči da se snalazi u toj prostoriji, možete je pustiti da se prepusti navigaciji i u ostalim delovima kuće. Postavljanje granula ili omiljenih poslastica po putanji koja će je odvesti do posude sa hranom je takođe jedna od mogućnosti koja će joj olakšati mapiranje stana, ali to daje mnogo bolje rezultate kod slepih pasa. Ipak, pokušajte.

PROČITAJTE I:

IMATE STARIJU MAČKU – idite češće veterinaru, pratite vid mačke – mislite o ovome…

Ne menjajte raspored nameštaja

Kada vaša slepa mačka kreira svoju internu mapu prostora i počne sigurno da se kreće po okruženju, važno je da se glavni objekti na njenoj mapi ne pomeraju. Pre svega se to odnosi na njen toalet, posude za vodu i hranu, mesto za spavanje… Ne pomerajte stolice, fotelje ili neke police, a posebno nemojte postavljati nove delove nameštaja na ustaljene putanje koje koristi mačka. Premeštanje nameštaja i objekata u stanu može da dezorijentiše i zbuni slepu mačku a predstavlja i opasnost ako se radi o objektima koji imaju oštre ivice.

Blokirajte pristup potencijalno opasnim predmetima

Mnogi predmeti, objekti u domu, pa i sam prostor koji su bili uglavnom bezbedni za mačku, kada se radi o slepoj mački mogu postati opasni. Obiđite svoj stan, prisetite se navika svoje ljubimice iz vremena kada je sasvim dobro videla i identifikujte potencijalne opasnosti. To mogu biti stepenice, galerije bez gušće ograde, terase, otvorene WC šolje, stone i podne lampe, vazne sa cvećem, pa čak i bazeni ukoliko ih imate u dvorištu. Stepenice obezbedite ogradicama, dasku WC šolje uvek držite zatvorenu, onemogućite joj izlazak na terasu ili postavite zaštitnu mrežu, izmestite stone i podne lampe kako ih ne bi oborile i izazvale požar… U svakom slučaju, vi najbolje poznajete svoju mačku i njene navike, pa se potrudite da joj obezbedite što sigurnije okruženje.

ziveti sa slepom mackom petface

Koristite druge vrste znakova

Slepa mačka će za kretanje u okruženju koristiti druga preostala čula. Ukoliko primenite druge vrste znakova koji su namenjeni ovim čulima znatno ćete olakšati život svojoj ljubimici. Kada se radi o mirisima, možete koristiti ulje lavande ili vanile kako bi obeležili pojedine prostorije. Ako mačka ima pristup dvorištu, možete koristiti šljunak koji će joj biti znak da izlazi iz bezbedne zone. Pospite sitan šljunak i napravite svojevrsnu granicu oko prostora koji je bezbedan za kretanje. Kada mačka nagazi šljunak, vratite je u siguran prostor. Ponavljate ovo sve dok mačka ne nauči da je šljunak granica koja se ne prelazi. Treba vremena i strpljanja ali isplati se. Mačku ne možete baš lako naučiti nekim govornim komandama kao što su „levo“, „desno“ ili „pravo“ ali vaš glas ima veliku ulogu u orijentaciji i procesu prilagođavanja. Razgovarajte sa svojom mačkom što češće, naročito u veselom i pozitivnom tonu kako bi joj pomogli da zna gde se nalazite i da se uteši i smiri. Koristite zvončiće kako bi obeležili prostor koji je zabranjen za pristup, a mačku naučite da ovu zabranu koristi kao i u slučaju šljunka. Na primer, zvončići na zavesama su krajnje korisni ukoliko je mačka imala naviku da skače i da se penje po zavesama i draperijama.

ziveti sa slepom mackom petface

Stimulišite druga čula tokom igre

Iako su slepi, ljubimcima je i dalje potrebna redovna vežba i igra. Za slepe mačke igre sa igračkama koje proizvode zvuke su veoma korisne i zabavne. Pobrinite se da ove igračke budu dovoljno velike da ih u igri ne može progutati. Takođe, možete nabaviti i igračke koje sadrže mačju travu što će im stimulisati čulo njuha.

Čak i ako je slepoća vaše mačke nepovratna i ona se zadovoljavajuće adaptirala novonastalim okolnostima, to ne znači da je ne treba i dalje voditi kod veterinara. Mnoga oboljenja očiju treba pratiti. Ove posete iskoristite da se posavetujete sa stručnjacima oko svih okolnosti koje prate život slepe mačke i kako da poboljšate uslove njenog života.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOVO JE PRIČA O TOMI BEZ DOMA: “Ako ne možete da ga udomite, napišite mu pesmu!”
Sledeći tekstPRIČA OVE MACE, je priča koja svedoči o tome ZAŠTO JE BITNO DA NE OKREĆETE GLAVU od unesrećene životinje!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime