Naslovna PETOPEDIJA PSI ŽIVOT SA SLEPIM PSOM: Prilagodite dom i obučavajte svog, slepog psa!

ŽIVOT SA SLEPIM PSOM: Prilagodite dom i obučavajte svog, slepog psa!

0
zivot sa slepim psom petface

Slepilo može biti potpuno ili delimično, neki psi se rađaju slepi dok drugi gube vid postepeno. Sve u svemu, život sa slepim psom zahteva veliku posvećenost, strpljenje i posebnu brigu kako bi mu se obezbedio udoban i zdrav život.

Ponekad je više nego jasno da je pas slep. Pas jednostavno udara u prepreke pred sobom. Ima probleme da vidi igračke, posudu sa hranom i ne ostvaruje kontakt očima. Međutim, situacije sa psom koji ima loš vid su komplikovanije. Ovi psi često izbegavaju skokove sa ili na veću visinu. Nelagodno se osećaju u nepoznatoj sredini i mnogo su više vezani za vlasnike. Ponekad pokazuju znake agresivnosti jer se osećaju ugroženo i nezaštićeno. Psi kod kojih je proces gubitka vida postepen i sporiji, pokazuju zapanjujuću sposobnost prilagođavanja novonastaloj situaciji. U nekim slučajevima, redovne kontrole kod veterina sa praćenjem promena i adekvatnim terapijama proces mogu usporiti pa i sprečiti potpuni gubitak vidazivot sa slepim psom petface

UZROCI SLEPOĆE KOD PASA

Neke rase imaju genetsku predispoziciju za probleme sa vidom, ali treba imati u vidu da svaki pas može izgubiti vid. Najčešći medicinski razlozi koji izazivaju slepilo kod pasa su:

 • Katarakte

Izazivaju postepen gubitak vida tako što se pojavljuje zamućenost u sočivu oka. Moguće je njihovo hirurško uklanjanje što rešava problem.

 • Glaukom

Ovo je bolno stanje koje izaziva povećanje pritiska unutar jednog ili oba oka. Lekovima se smanjuje prtisak i bol ali ponekad glaukom može napredovati do tačke kada lekovi nisu efikasni i tada se obolelo oko mora ukloniti hirurškim putem.

 • SARDS

Sindrom iznenadne degeneracije retine izaziva akutno slepilo i nije bolno. Nažalost, za ovo oboljenje nema leka.

 • Progresivna atrofija retine

Radi se o naslednom oboljenju koje uzrokuje postepen gubitak vida. Ovo oboljenje nije bolno niti direktno opasno po život. Ni za ovo oboljenje nema leka ni terapije koja može da uspori ili spreči gubitak vida.

 • Odvajanje retine

Uzroci ove pojave su povišen krvni pritisak, traume, infekcije ili tumori. U nekim slučajevima hirurške intervencije daju dobre rezultate dok u većini dolazi do trajnog slepila.

 • Čirevi rožnjače

Uglavnom nastaju kao posledica povrede ili infekcije. Ukoliko se ne leče na vreme mogu da urokuju gubitak vida u oku u kojem se nalaze.

 • Anoftalmija

Radi se o urođenoj bolesti kod koje se štenci rađaju bez očiju.

 • Bolesti mozga

Različite bolesti centralnog nervnog sistema mogu uticati na optički nerv i narušiti vid. Najčešće se radi o tumorima ili epileptičnim napadima.

 • Traume

Različiti udarci ili druge povrede koje izazivaju punkciju, abraziju ili oticanje oka mogu dovesti do gubitka vida, pogotovu ukoliko se ne leče.

 • Makularna degeneracija

Ovo je čest uzrok postepenog gubitka vida kod starijih pasa.

zivot sa slepim psom petface

ŽIVETI SA SLEPIM PSOM

Psi koji postepeno gube vid, vremenom se prilagođavaju novim okolnostima, često i bez preteranog učešća vlasnika. Međutim, kada pas iznenada potpuno izgubi vid, situacija postaje dramatična i potrebno je pružiti mu mnogo više podrške i zaštite. Evo nekoliko saveta ukoliko se nađete u takvoj situaciji.

PROČITAJTE I:

DA LI PSI PROLAZE KROZ MENOPAUZU: Postoji li ili ne kod pasa?

Prilagodite svoj dom

 • Proverite da li u vašem domu ili dvorištu postoje opasni predmeti koji mogu dodatno ugroziti zdravlje psa koji je slep. Uklonite sve oštre, lomljive i druge opasne predmete sa kojima pas može doći u kontakt
 • Posude za hranu i vodu držite stalno na istom mestu. Ovo mesto može da predstavlja vrstu „centra kuće“ koji će pomoći psu da se orijentiše prema ostalim delovima doma.
 • Izbegavajte promenu rasporeda nameštaja ili postavljanje novih delova i predmeta na uobičajenim rutama kretanja psa
 • Stepenice i druga opasna područja blokirajte ogradama ili drugim vrstama barikada kako bi sprečili padove ili povrede.
 • Postavite tepihe ili otirače različitih tekstura ispred pragova, manjih stepenika, posuda sa hranom i vodom i sličnih prepreka kao upozorenje psu
 • Ukoliko ne možete da izbegnete upotrebu stepenica, koristite povodnik i hodajte sa psom sve dok potpuno ne savlada veštinu hodanja po ovakvoj prepreci. Stepenice su zahtevne i za pse sa odličnim vidom.

zivot sa slepim psom petface

Obučite i trenirajte svog slepog psa

 • Naučite psa da koristi čvstu ležaljku. Mogu biti od drveta ili plastike. Držite ga u ovom prostoru kada je sam u kući.
 • Šetnje obavljajte po poznatom području. Držite se istih i ravnomerno popoločanih pločnika i staza bez teških teena sa preprekama u vidu rupa, izbočina, kamenih prepreka, većih komada drveta i žbunja.
 • Prilikom šetnje, ne puštajte psa daleko ispred vas. Koristite povodnik i držite psa na udaljenosti da ga lako možete kontrolisati.
 • Naučite ga da bespogovorno sluša glasovne komande. Naročito je korisna komanda „stani“ u slučaju da naiđe na neku opasnu prepreku.
 • Socijalizujte psa i omogućite mu druženje kako sa ljudima tako i sa drugim psima. To što je slep ne znači da ne treba da bude u komunikaciji sa drugim psima i da se druži sa njima. To će učiniti da se oseća manje uplašeno i opuštenije u novim situacijama.
 • Upozorite ostale u okruženju o stanju vašeg ljubimca.
 • Kada stranci prilaze slepom psu to treba da rade polako i da ga pozdravljaju govorom. Fizički kontak omogućite tek pošto pas prihvati „dobar miris“ stranca i pokaže volju za kontaktom. Psa naučite frazi „pozdravi se“ kako bi ga upozorili da se neko približava.
 • Igrajte se sa svojim psom. Samo zato što je slep, ne znači da ne treba ili ne može da uživa u zabavnim aktivnostima. Naravno, igre bacanja loptice i vraćanja nisu nikako dobra ideja ali nadvlačenje konopa je savršena zajednička zabavna aktivnost.

Za kraj najvažniji saveti. Budite strpljivi i dosledni. Budite pozitivni i uporni. Prilagođavanje je neophodno i vama i ljubimcu. To će sve trajati neko vreme ali isplatiće se. Uostalom, vaš pas nikako nije zaslužio da ga odbacite, jer to što ne vidi, ne znači da vas manje voli.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDva psa, 16 puta su pozvala policiju, niko nije mogao da veruje šta su uradili i ZBOG ČEGA!
Sledeći tekstBEOGRAĐANI UJEDINITE SE: Spasao je majku i četiri štenca sa ulice, da li možemo da sledimo njegov primer?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime