Naslovna VESTI PSI ISTRAŽIVANJA: Životnje pamte kraće nego što se mislilo!

ISTRAŽIVANJA: Životnje pamte kraće nego što se mislilo!

0
životinje pamte petface

Da životinje pamte, to znamo, ali kako funkcioniše njihova memorija dugo vremena je bila nepoznanica…sve do nedavno. Istraživači sa Stokholmskog univerzitata izneli su povodom te teme vrlo interesantne zaključke.

Kada pročitate sledeći tekst, verovatno se više nećete ljutiti na svoje ljubimce ako vas ne slušaju i uporno ponavljaju stvari koje ste im izričito zabranili. Ono što je opšti zaključak je da prosečna kratkoročna memorija kod životinja traje samo neverovatnih 27 sekundi. Znatno iznad proseka po dužini pamćenja izvesnih događaja su psi, kod kojih se konkretne situacije u svesti zadržavaju 2 minuta.

Po rezutatima su podbacile šimpanze, kod kojih je ustanovljeno da će događaj zaboraviti po proteku 20 sekundi. Dakle, možemo da kažemo da se životinje ne sećaju mnogo konkretnih događaja. Umesto toga, njihov sistem memorije je fokusiran da zadrži one informacije koje životinjama pomažu da prežive.

DOKAZANO: Psi imaju osećanja baš kao i ljudi!

Nova studija se zasniva na posmatranju 25 različitih životinjskih vrsta, od golubova do delfina. Rezultati nedvosmisleno upućuju da čak i one vrste za koje se smatralo da su inteligentnije, poput majmuna i svinja, imaju kratkoročno pamćenje za nijansu bolje od pčele. Tim povodom Johan Lind sa Univerziteta u Stokholmu, izjavio je sledeće:

-Kada je u pitanju kratkoročna memorija, čini se da je situacija ista za sve životinje. Deluje pomalo iznenađujuće da se majmuni ne sećaju bolje od pacova, ali rezultati su jasni. Ljudsko pamćenje se naravno izdvaja po tome što događaje drži u memoriji jako dugo vremena.

životinje pamte petface

Eksperimenti su vršeni na način da je životinjama puštan prvo stimulans u vidu crvene tačke. Crvena tačka nestaje i posle posle izvesnog vremena javljaju se dva stimulansa – prvobitni, tj. crvena tačka i novi, crni kvadrat. Životinja nakon toga biva nagrađena ukoliko je nakon pauze izabrala stimulans koji je videla pre pauze.

Studija je pokazala da životinje imaju različite memorijske sisteme koji su podeljeni u kratkoročne memorije i specijalizovana sećanja. Njihova kratkoročna memorija se odlikuje time da ona može skladištiti sve vrste informacija, koje se na žalost tu ne zadržavaju duže od pola minuta.

FOTOGRAFIJA KOJA JE RASPLAKALA SVET: Pas moli vlasnika da ga ne ostavlja!

Sa druge strane, specijalizovana sećanja čuvaju samo određene informacije, koje se čuvaju duži period vremena i od ključnog su značaja za opstanak. Tako na primer, jato vrana će mesecima pamtiti gde su uskladištile zalihe neke hrane, ali zato druge, za njih beznačajne informacije iščezavaju im iz glave gotovo momentalno.

Iznenađenje za istraživače predstavljaju zlatne ribice, pa šala o njihovom pamćenju sada biva i naučno oborena. Razlog tome je da ustanovljeno da ribice mogu da se sete nekih događaja i nakon dve nedelje.

Nadamo se da vas činjenice nisu obeshrabrile da vaspitavate svoje ljubimce. Neophodno je samo da budete dovoljno istrajni i strpljivi. I budite sigurni u još jednu stvar, vaš ljubimac nikada neće zaboraviti koga voli najviše na svetu!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstJEDAN OD TRI NAJGORA NA SVETU: Zatvoren splitski ZOO VRT!
Sledeći tekstBOR: Uginuo pas kog je vlasnica izgladnjivala i držala na lancu mesecima!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime