Naslovna VESTI PSI CRNA STATISTIKA: Zlostavljanje životinja u Beogradu u porastu!

CRNA STATISTIKA: Zlostavljanje životinja u Beogradu u porastu!

0
Zlostavljanje životinja u Beogradu petface

Zlostavljanje životinja u Beogradu je u porastu, a ono što nasilnici ne znaju je da je to krivično delo za koje je predviđena novčana kazna ili zatvor do jedne godine. Ovako su govorili predstavnici Veterine Beograd, Tužilaštva i MUP-a uz dodatak da su najčešće žrtve napušteni psi na ulicama!

Direktor Veterine Beograd, Budimir Grubić, tvrdi da je osnovni uzrok velikog broja pasa lutalica neodgovorno vlasništvo, pa je i ovoga puta apelovao na vlasnike da svoje ljubimce uredno sterilišu, čipuju i vakcinišu.

Zlostavljanje životinja u Beogradu petface

– Apelujem na sve i iskreno se nadam da ćemo ove godine imati dovoljno sredstava da pomognemo ljudima koji imaju pse, a nemaju dovoljno novca, da ih strerilišu, čipuju i vakcinisu, kako bi se neodgovorno vlasništvo svelo na minimum, rekao je Grubić, a prenosi Tanjug.rs

Pročitajte još:
APEL: Prijavite zločine nad životinjama, ne ćutite! To je vaša zakonska obaveza!

Zlostavljanje životinja u Beogradu ima mali procenat otkrivanja počinioca, jer kako tvrdi Leposava Vujanović, portparol Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, najveći problem je anonomnost izvršioca. DO sada su prema njenim rečima podnete krivične prijave uglavnom naslovljene protiv nn lica.

Prema procenama, nasilnici su uglavnom mlađe osobe, a oni kao ni veliki brog građana Srbije nisu upoznati sa činjenicom da je zlostavljanje i mučenje životinja krivično delo.

Zlostavljanje životinja u Beogradu petface

Da se o zlostavljanju životinja više govoni na društvenim mrežama nego što se ono prijavljuje policiji, svedoči i podatak iz MUP-a, koji kaže da je u Beogradu tokom prošle godine evidentirano ukupno 36 slučajeva mučenja životinja koje su najčešće otrovane ili ubijene vatrenim i mehaničkim oružjem poput palica i sekira.

Pročitajte još:
POGLEDAJTE SJAJNU KAMPANJU: Ako samo promatraš, kao da zlostavljaš! (VIDEO)

Policija je podnela 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog trovanja pasa.

Za krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja podneto je 11 krivičnih prijava, a od toga se u dva slučaja radilo o životinjama bez vlasnika, odnosno lutalicama.

Da podsetimo – krivičnim Zakonikom, za ubijanje i zlostavljanje životinja, predviđena je novčana kazna ili zatvor do jedne godine, a tom kaznom biće kažnjen onaj koji povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju.

Izvor: Tanjug.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst10 benefita koje češ imati ako pomažeš životinjama!
Sledeći tekstJednogodišnji dečak ima najboljeg druga i zaštitnika – patka!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime