Naslovna VESTI PSI SJAJNO: Od sad, zlostavljanje životinja prijavite putem mobilne aplikacije!

SJAJNO: Od sad, zlostavljanje životinja prijavite putem mobilne aplikacije!

2
zlostavljanje životinja petface

Zlostavljanje životinja nažalost je postao deo naše sumore svakodnevnice. Osim što ljubitelji životinja na sve načine pokušavaju da stanu na put ovom obliku nasilja, Hrvatska je otišla korak dalje i omogućila im da u najkraćem mogućem roku prijave zlostavljanje životinja.

Sve je vrlo jednostavno: Bili ste svedoci nasilja, svojim mobilnim ste uslikali događaj i uz tekstualnu poruku, a putem mobilne aplikacije, šaljete je Operativnom dežurstvu policijske uprave u Hrvatskoj.

Pročitajte još:
Vranjanci u problemu: „Jedna žena zlostavlja životinje u gradu“!

Novi oblik dojava policiji, predstavljen je u utorak u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a reč je o aplikaciji koja se može besplatno skinuti sa mrežnih stranica Ministarstva unutarnjih poslova.

zlostavljanje životinja petface

Aplikacija omogućava da ostanete anonimni, a da osim zlostavljanja životinja, možete prijaviti i ostale oblike nasilja i kriminala. Potpuno besplatno možete skinuti aplikaciju na svoj „pametni“ telefon, uključiti lokaciju i navesti adresu gde je potrebno intervenisati. Prema koordinatama, nadležni automatski prepoznaju o kojoj se lokaciji radi i šalju dojavu nadležnoj policijskoj upravi. Oni dalje, na osnovu sadržaja koji je stigao, fotografije i eventualnog teksta, ocenjuju da li se radi o događaju koji zahteva hitnu intervenciju policije i – DELAJU!

Pročitajte još:
POGLEDAJTE SJAJNU KAMPANJU: Ako samo promatraš, kao da zlostavljaš! (VIDEO)

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, zlostavljanje životinja i ubicama životinja, preti do godinu dana zatvora, a ako je zločin počinjen iz koristoljublja, do 2 godine. Ko uskrati hranu ili vodu ili na bilo koji drugi način ugrozi životinju na duže vreme, kazniće se kaznom zatvora do 6 meseci.

Do sada su sve prijave kršenja zakona stizale telefonskim putem, a ovakav način svakako će ubrzati stvari. Ostaje da čekamo da se ovaj model „preslika“ i u našu državu!

Izvor: index.hr

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSREĆAN KRAJ: Kada napušteni pas nađe dom pun ljubavi
Sledeći tekstZašto je pas idealan kućni ljubimac?

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime