Naslovna PETOPEDIJA PSI ŠIŠANJE PASA

ŠIŠANJE PASA

0
sisanje pasa

Krzno je gusti rast dlake koji pokriva kožu mnogih životinja. Sastoji se od kombinacije uljaste zaštitne dlake na vrhu i debelog donjeg podkrzna ispod. Zaštitna dlaka čuva vlagu, a podkrzno održava životinju toplom.

Krzno životinja ima nekoliko vitalnih funkcija:

  • štiti kožu od negativnih uticaja iz spoljašne sredine;
  • štiti kožu od parazita;
  • sprečava gubitak tečnosti iz organizma regulacijom telesne temperature;
  • štiti životinju ukoliko se nađe u opasnoj situaciji (životinje luče adrenalin koji izaziva nakostrešenost dlake).

sisanje pasa

Zbog uticaja različitih spoljašnih i unutrašnjih faktora dolazi do opadanja dlake kod pasa. Zbog usklađivanja telesne temperature sa spoljašnom, psi otpuštaju staru mrtvu dlaku. Proces otpuštanja dlake je stalno primetan. Otpuštanje dlake vlasnici pasa najčešće opisuju kao više ili manje intenzivno, zavisno od smene godišnjih doba.

Ukoliko ljubimac ravnomerno gubi dlaku, reč je o zdravoj fiziološkoj promeni.

sisanje pasa

Psima je neophodno redovno četkati krzno. Stručnjaci preporučuju da se sa održavanjem krzna počne u što ranijem uzrastu, već oko trećeg meseca starosti. Uz održavanje krzna, preporučuje se i pregled pasa, kako bi se na vreme ustanovile promene na koži ili telu.

ZAŠTO PSI POLUDE POSLE KUPANJA?

Redovnim održavanjem krzna smanjuje se količina krznenih loptica koje se stvaraju u stomaku psa. Pošto se psi samostalno čiste lizanjem, oni u svoj probavni sistem unose velike količine dlake, koje mogu izazvati stomačne probleme.

sisanje pasa

Hrana bogata vlaknima poboljšava probavu, a samim tim i izbacivanje nagomilanih dlaka iz stomaka psa.

Šišanje pasa spada u deo osnovne higijene i održavanja dlake. Šišanjem se uklanja mrtva dlaka iz krzna, a kao rezultat dobijaju se uredni i čisti kućni ljubimci.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Većina pasa će dozvoliti češljanje i održavanje dlake na leđima, dok deo ispod pazuha, na stomaku i između jastučića na šapama često stvara probleme. Redovno šišanje i četkanje pasa omogućava skidanje nečistoća sa dlake i kože.

Šišanje pasa podrazumeva skraćivanje dlake makazama, mašinicom ili trimerom. Šišanje pasa makazama podrazumeva ravno šišanje ili stanjivanje dlake. Mašinica za šišanje pasa se koristi za skraćivanje dlake na vratu, oko ušiju i na trbuhu. Šišanje dlake trimerom ili trimovanje je čupkanje dlake preko oštrog nožića. Tim čupkanjem se odrstranjuje mrtva dlaka i omogućuava zdravoj dlaci da se regeneriše. Ovaj način šišanja primenjuje se kada su u pitanju oštrodlaki kućni ljubimci.

sisanje pasa

Stručnjaci ističu da je važno znati proceniti koje delove treba šišati a koje trimovati, pa je zato to najbolje prepustiti profesionalnm grumeru, odnosno osobi koja se bavišišanjem i sređivanjem pasa.

Profesionalni gruming (grooming) pasa je posao koji zahteva visok stepen kontakta sa životinjama. Šišanje pasa  je veoma zahtevan i odgovoran posao, pa se zato ne preporučuje da to vlasnici rade sami. Za svako šišanje pasa najbolje je obratiti se profesionalnim frizerima, jer oni to rade bolje od nas, stručniji su i profesionalno uvežbani u manipulaciji pasa prilikom šišanja i nege dlake.

sisanje pasa

Grumeri pružaju i dragocene zdravstvene usluge kao što su podrezivanje noktiju, kupanje, čišenje ušiju i pregled stanja kože. Ukoliko uoče bilo koje neobične promene ili probleme koji su u vezi sa zdravljem ljubimca, mogu da obaveste vlasnika kako bi on potom skrenuo pažnja veterinaru na njih.

Šišanje pasa spada u veliki higijenski zahvat. Higijensko šišanje pasa podrazumeva uklanjanje dlaka koje prave probleme ljubimcu. Pored higijenskih razloga, psi se šišaju i iz estetskih razloga. Danas postoje posebne vrste frizura u specijalnim salonima za pse.

sisanje pasa

Za svaku rasu postoji poseban način oblikovanja frizure i način na koji se ona šiša. Posebna pažnja se posvećuje šišanju pasa koji idu na izložbe.

Linjanje: Kada je linjanje znak za uzbunu?

Preporučuje se redovno češljanje pasa u periodu između odlazaka kod grumera, jer se na taj način sprečava zapetljanje dlake. Šišanje iziskuje znanje, pribor i veštinu. Iako su neke rase zahtevnije, redovno šišanje podrazumeva odlazak kod „frizera“ za pse svaka dva do tri meseca.

Najčešće salon posećuju psi sa dugom dlakom kao što su pudle, maltezeri, havanezeri, pomeranci, jer takva dlaka podrazmeva konstantnu i redovnu negu. Važno je da se kućni ljubimac što pre navikne da rutinu odlaska kod grumera na sređivanje.

Potpis: Web marketing i Maintaining Websites

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.