Naslovna VESTI NOVI DOKAZI: Zlatne ribice pomažu u borbi protiv dijabetesa!

NOVI DOKAZI: Zlatne ribice pomažu u borbi protiv dijabetesa!

2
zlatne ribice petface

Zlatne ribice nas iz časa u čas iznenađuju svojim „moćima“, koje i najbolje svetske stručnjake ostavljaju bez reči. Još jednu „moć“ Zlatne ribice su pokazale u novootkrivenim rezultatima istraživanja!

Naime, naučnici sa Univerziteta u Teksasu pokušali su da pronađu rešenje koje će pomoći mladima u borbi protiv dijabetesa! Povod za ovo je podatak da je dijabetes bolest koja napada pre svega mlade, a – kako se navodi – za tinejdžere posebno predstavlja jednu vrstu izazova!

– Tinejdžeri su jedni od najtežih pacijenata, uglavnom zbog mnogih psihosocijalnih faktora u tom trenutku života, rekla je Dr Olga Gupta, koji je docent na ovom Univerzitetu. Izazov za istraživače je bio pronalaženje načina da tinejdžeri redovno prate svoje nivoe šećera u krvi. To bi sasvim bilo dovoljno da oni sami mogu da „upravljaju“ svojom bolešću.

Svoje istraživanje, naučnici su sproveli na uzorku od 28 mladih, uzrasti između 10 i 17 godina, obolelih od dijabetesa tipa 1. Svako od njih dobio je zlatnu ribicu i akvarijum, kao i upustvo kako da se brinu o ljubimcu. Svako od njih je hranio ribicu ujutro i uveče i uz to merio nivo šećera u krvi. Takođe, merili su i kako njihov organizam funkcioniše dok ribama jednom nedeljno menjaju vodu u akvarijumu.

zlatne ribice petface

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici bili aktivniji, a njihovo zdravstveno stanje nakon tri meseca se poboljšalo. Kao rezultat toga, mnogi učesnici postali su mnogo aktivniji što se provere nivoa šećera u krvi tiče. Takođe su postali mnogo „glasniji“ o svojoj bolesti.

Nivo A1C u ovoj grupi ispitanika smanjen je za 0,5 odsto u odnosu na njihove vršnjake u drugoj grupi koja se nije podvrgla istraživanju. Roditeljsko angažovanje je bilo veoma važno za ovaj proces, ali tinejdžeri su mnogo više „radili sami“.

– Celo istraživanje je podrazumevalo da na zlatnu ribicu gledamo kao na deo naše porodice, rekla je Dženet Klekton jedna od majki učesnika.

Zlatne ribice po imenu Bob i Raimon su bile deo naše porodice. Čitali smo im, hranili ih, pa čak bi i TV sa nama gledali. Preporuila bih svim roditeljima čija se deca bore sa ovom bolešću da nabave jednog ljubimca, jer to kod dece stvara osećaj vlasništva ne samo nad ljubimcem već i nad dijabetesom. Mnogo će se lakše nositi sa njim, dodala je ona!

Istraživači žele da nastave ovu studiju praćenjem grupe adolescenata, na duži vremenski period. Oni će se fokusirati na specifične mehanizme koji su doveli do poboljšanja nivoa šećera u krvi, kao što su raspoloženje, rutina, nivo učešća roditelja i vrsta kućnog ljubimca koji će učestvovati u istraživanju!

Još jedna blagodet naših milih životinjica!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.