Naslovna VESTI NISU SAMO MACE I PSI NAPUŠTENI: Otvoren prvi akvarijum za napuštene i...

NISU SAMO MACE I PSI NAPUŠTENI: Otvoren prvi akvarijum za napuštene i ostavljene ribice!

0
ostavljene ribice petface

Obično kada kažemo ostavljeni ili napušteni ljubimci mi pomislimo na mačke ili pse. Pojavi nam se slika tužnog i izgladnelog psa, zbunjenog, na ulici i uplašenog među mnogo ljudi. Pojave nam se pred očima mačke kako tragaju po kontejneru i spavaju pod klupama, isprepadane i ponižene. Ali kako ribica može da bude napuštena? Može.

ostavljene ribice petface

Naime, u Parizu već dve godine radi akvarijum za zbrinjavanje napuštenih ribica. Njih vlasnici ne ostavljaju na ulici, već se trude da pronađu nekoga kome bi ih poklonili. U slučaju da nemaju kome, tu je ovaj akvarijum, gde ljudi dovode svoje ribice i ostavljaju ih na čuvanje ili zbrinjavanje.

Naravno, vlasnik može doneti i svoje ribice ukoliko želi da ih neko pričuva dok je on na putovanju.

Ribice prvo borave u karantinu, mesec dana gde primaju veterinarsku negu. One se čiste preventivno od parazita i dobijaju antibiotike. Nakon toga mogu da zaplivaju u velikom akvarijumu sa ostalim ribicama. U akvarijumu u Parizu postoji oko 600 ribica napuštenih od svojih vlasnika.

-Životinje su krhke i mnoge ne prežive. One koje prođu kroz karantin mogu da plivaju u velikom bazenu sa ostalim ribicama, navela je veterinarka akvarijuma Selin Bezo, dodajući da se neke ribice tako lepo oporave da porastu dok im ne dođu vlasnici.

Saznajte više o tome da li su akvarijum i ribice u simbiozi?

-Većina ribica bude u bokalima ili malim posudama tako da ne mogu slobodno da rastu kao kućni ljubimci, kaže Bezo.

Veterinarka ističe da mnogi vlasnici kada dođu po svoje ribice ne mogu da ih prepoznaju koliko se promene i porastu. Napuštene ribice mogu da dobiju svoje nove vlasnike, svakako pod uslovima da imaju svu potrebnu opremu i mogućnosti za držanje ribica u stanu ili kući.

Saznajte više o akvaristici: Akvarijum nije ukras, već životni prostor njegovih stanovnika!

U ovom jedinstvenom akvarijumu u Parizu izloženo je oko 7.500 ribica.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.