Naslovna AKVARISTIKA UPOZNAJTE SVET AKVARIJUMA Akvarijum nije ukras, već životni prostor njegovih stanovnika!

Akvarijum nije ukras, već životni prostor njegovih stanovnika!

0
akvarijum petface
akvarijum petface
LOŠ PRIMER: Akvarijum u službi stola

Iako gotovo svi akvaristi izuzetnu pažnju poklanjaju izgledu svojih akvarijuma, a u dobroj meri oni zaista predstavljaju ukras našeg životnog ili radnog prostora, moramo imati u vidu da to ne sme da utiče na kvalitet života stanovnika akvarijuma. To pre svega znači da im ne smemo uskratiti ni jedan deo opreme koji će doprineti da se stvore i održavaju gotovo idealni životni uslovi zbog samog izgleda akvarijuma.

Današnji izgled akvarijuma postoji zahvaljujući decenijskom radu stručnjaka na usavršavanju neophodne opreme. Ova oprema je ranije izgledala rogobatno zbog niza sprava prikačenih na staklo akvarijuma, a danas se savršeno uklapa u podvodnu idilu. To treba iskoristiti ukoliko želite da vaš akvarijum ima veću ulogu u estetici vašeg enterijera.

Pročitajte još: Filteri za akvarijum: Zašto su filteri za akvarijum važni?

Pored oblika, dimenzija i pozicioniranosti, osvetljenje veoma utiče na izgled akvarijuma. Medjutim, svetlosni efekat koji želite da postignete u svom prostoru ne sme da bude odlučujući faktor prilikom nabavke i ugradnje rasvete za akvarijum. Sunce kao jedan od osnovnih elemenata za život predstavja izvor svetlosti, pa je jako važno da sunčevi zraci dopiru do akvarijuma što je više moguće. Različite vrste riba, pogotovo ako se radi o slatkovodnim ili morskim zahtevaju različito osvetljenje. To i treba da bude kriterijum po kojem se nabavlja rasveta.

Biljke koje žive u akvarijumima su još zahtevnije. Bez svetlosti one nikako ne mogu da vrše proces fotosinteze. Sa druge strane, od vrste biljke zavisi količina i jačina svetla koja je potrebna za njihov pravilan rast. Pre instaliranja rasvete savetujemo vam da se detaljno informišete o zahtevima biljke, koja živi u vašem u akvarijumu. Napomenućemo da ribice mogu doživeti blagi stres ako im se često menja jačinu svetla, pa izbegavajte da ih izlažete jakom osvetljenju, nakon dugog perioda koji su provele u mraku! Saznajte više o rasveti koja se primenjuje u akvarijumima. Za kraj, podsetićemo vas na jednu, jako važnu činjenicu: specijalnim efektima možete postići da rasveta u vašem akvarijumu podseća na svetla Las Vegasa, i da bude krajnje atraktivna za vaše posetioce i ukućane. Sa druge strane, možete postići krajnje intimnu atmosferu sa manjom količinom svetla koja će se probijati kroz vodu i biti prekidana plivanjem ribica. Medjutim, upamtite da akvarijum nije ukras prostora, već pre svega dom vaših prijateljica! Učinite da se kod svoje kuće osećaju što je moguće više prijatno. Kao uostalom, i vi u svojoj. Kako odžavati biljke u akvarijumu pogledajte u tekstu “Biljni akvarijum – šta je potrebno za dobar biljni akvarijum”

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUpoznajte kunića
Sledeći tekstAlergije kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime