Naslovna PETOPEDIJA PSI Agiliti: Poreklo, pravila i pripreme za agiliti

Agiliti: Poreklo, pravila i pripreme za agiliti

1
agiliti petface

Agiliti je kinološki sport za pse u kome vodič usmerava psa kroz niz raznih prepreka. Agiliti zahteva veliki sklad između vlasnika i psa koji se postiže treninzima zasnovanim na pozitivnoj motivaciji. Pas, uz usmeravanje vlasnika, prolazi preko klackalica, obruča, penjalica i tunela, a ovaj sport može biti i takmičarskog i rekreativnog karaktera. Pre svega, agiliti je igra, zabava, učenje, odlična rekreacija i druženje sa psom i ima za cilj zbližavanje i razvijanje dobre komunikacije između psa i vlasnika.

Istorijat
Agiliti je nastao krajem 70. godina dvadesetog veka u Engleskoj. Ova disciplina se prvi put pojavila 1977. god u Birmingemu na Kraftu, najstarijoj kinološkoj manifestaciji u Engleskoj. Tada je član odbora ove manifestacije zamolio dresera pasa Pitera Minvela da mu pomogne da učini šou zanimljivim. Gospodin Minvel je doveo svoje pse i pokazao publici šta ih je sve naučio. Prepreke koje je postavio zasnovane su na ideji prepreka za konje, ali su prilagođene psima. Ova neobična i zanimljiva disciplina odmah se dopala vlasnicima pasa, ali i samim psima, pa je narednih godina agiliti postao priznati kinološki sport. Godine 1980. održano je prvo zvanično takmičenje u okviru ove manifestacije u Engleskoj. Kasnije se takmičenje proširuje na ostatak Evrope. Prvo evropsko prvenstvo u agilitiju održano je u Finskoj 1991. godine, a pet godina kasnije, 1996., Švajcarska je ugostila takmičare za prvo svetsko prvenstvo u ovoj sportskoj disciplini. 2001.godine uvedene su i kategorije prema visini pasa i tako je omogućeno da se takmiče psi svih visina. U Srbiji je prvo zavnično agiliti takmičenje održano u decembru 2009. godine.

Pravila

Kada je agiliti takmičarskog karaktera, poslušnost i poverenje psa i sposobnost vodiča da ga usmereva tamo gde on želi su neprikosnoven uslov za pobedu.

petopedija-agiliti-3
Pas obilazi prepreke

U ovom sportu se ocenjuje spretnost, okretnost, brzina i tačnost psa, kao i komunikacija između vlasnika i psa. Sudija određuje raspored sprava na stazi, pravi skicu terena, obeležava redni broj staza i prepreka i to je redosled koji takmičari treba da poštuju. Pas trči bez povoca i bez hrane ili igračke kao podsticaja, a vodič ne sme da dira ni psa ni prepreke. U svom navođenju, vodič je ograničen na glas, telesne pokrete i signale koje šalje psu da bi ovaj savladao put do cilja. Staze su dovoljno komplikovane da pas ne bi mogao pravilno da ih pređe bez čovekove pomoći. Za svako takmičenje postoji drugačiji raspored prepreka, pa je vodiču dozvoljeno da pre početka takmičenja prođe kroz stazu bez psa i odredi strategiju koja će mu najviše odgovarati u navođenju svog ljubimca.

Priprema psa za agiliti
Za pripremu psa za agiliti veštine potrebno je malo slobodnog vremena, strpljenje, dobra volja i posvećenost. Vrlo je važno da shvatite da je agiliti igra i da sve mora da bude na dobrovoljnoj osnovi i obostrano zadovoljstvo. Na psa nikako ne smete vikati, ne smete ga udarati i uskraćivati mu hranu ili bilo koju drugu životnu potrebu ako ne uradi dobro neku vežbu. Naprotiv, treba da ga podstičete, ohrabrujete i nagradite kad nešto savlada i da mu ulivate poverenje. Osnovne vežbe poslušnosti su temelj za početak agiliti treninga. Pas treba kroz igru, još dok je štene, da se uči poslušnosti i navođenju da nešto uradi.

Dok ne napuni godinu dana, ne treba da se takmiči, jer je još u fazi razvoja i ne može da podnese opterećenje koje agiliti vežbe zahtevaju, a da se ne povredi. Agiliti treninge je najbolje započeti kad napuni 7 ili 8 meseci. Sa dotadašnje šetnje pređite na lagano trčanje i postepeno uvodite teže zadatke u vidu okretanja, zaustavljanja, preskakanja niskih prepreka i slično. Kada savlada jednostavne zadatke, pređite na kompleksnije prepreke, ali nikako ne koristite improvizovane sprave, jer mogu biti neispravne, pa rizikujete da se pas povredi i razvije strah od vežbi. Treninzi mogu da se realizuju na dva načina – sa povocem ili bez njega. Sa povocem uglavnom treniraju mlađi psi, dok se ne nauče disciplini.
Ovo je sjajna zabava i odlična rekreacija koja će vas i vašeg ljubimca učiniti srećnim!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPopino prase: Šta je popino prase i koliko je opasno?
Sledeći tekstPersijske mačke: lenje maze blagog karaktera

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime