Naslovna VESTI PSI Kako se neguje krzno psa sa podlakom?

Kako se neguje krzno psa sa podlakom?

0
Nega krzna pasa sa podlakom

Psi sa podlakom (double coated dogs) pripadaju sledećim rasama: Zlatni i labrador retriveri, nemački i australijski ovčari, Pomeranci, sibirski haski, pirinejski ovčar, Čau čau, Border koli, Njufaundlend, Korgi, Šiba inu i akite, Španijel King Charles…i još mnoge druge rase.

Nega krzna pasa sa podlakom

Psi sa duplim krznom (podlakom) moraju, napominjemo, moraju redovno da se četkaju, bar dva puta nedeljno. Za održavanje ovakvog krzna van salona, potrebne su vam dve vrste alata (četka i jedna vrsta grabulje) Jedna četka ima metalne čvrste savijene zupce (sleaker brush) a druga alatka je prikazana na slici i služi za efikasno uklanjanje ućebaka i mrtve dlake. Četka se koristi na mestima gde je dlaka duža i gušća. Grabulja se koristi na mestima gde je krzno ućebano.

Pročitajte i ovo: VEEELIKA ZABLUDA: kratkodlaki psi se ne linjaju!

Izuzetno je važno da ove alatke koristite isključivo ako imate psa sa duplim krznom, u suprotnom, možete da oštetite i povredite kožu psa.

Nega krzna pasa sa podlakom

NIKADA nemojte tražiti od grumera da ošiša psa sa duplim krznom!

Kada kažem ošiša, mislimo na šišanje mašinicom. To stvara moguće probleme sa kožom. Vaš pas bi mogao da dobije opekotine od brijača, ili iritiranu kožu zbog prekomernog lizanja i grebanja nakon gruminga. Šišanje kod ovih rasa ne čini da se psi manje linjaju.

Psi sa dvostrukom dlakom linjaju podlaku dva puta godišnje, a ostatak linjanja je normalno menjanje dlake, što se vidi kod svih životinja sa dlakom, uključujući i nas. Čini se da brijanje može pomoći pri linjanju, ali to je privremeno rešenje, a pas se i dalje linja, samo su dlake kraće. Oštećuje stanje završnog premaza i ciklus dlake, čineći vreme opadanja nepredvidivim, a u nekim slučajevima i nikad kraja.

Nega krzna pasa sa podlakom

Gornjem krznu, dlaci, može biti potrebno do dve godine da ponovo izraste. Teški slučajevi dovode do alopecije, što znači da gornje krzno možda neće narasti na normalnu dužinu ili možda neće uopšte izrasti na nekim mestima, praveći prave ‘’rupe’’ u krznu. To menja njihov metabolizam. Podlaka pruža toplinu zimi, a hladi ih leti.

Pročitajte i ovo: Koliko često treba svom psu da skraćujem nokte?

Ako vaš pas ima dobro održavanu dlaku, bez mrtve podlake, krzno održava vašeg psa toplim zimi pružajući izolaciju i održava kožu psa suvom. Leti obezbeđuje neku vrstu sistema za klimatizaciju. Uklanjanje mrtve podlake omogućava vazduhu da dođe do kože, čineći je mnogo hladnijim, dok zadržavanje gornjeg krzna sprečava da toplota/sunce dopre do kože. Vaš pas postaje podložan opekotinama od sunca i raku kože. Obrijana koža je izložena sunčevim zracima i previše izlaganja suncu može biti veoma štetno.

Nega krzna pasa sa podlakom

Izuzetno je važno da redovno održavate psa sa duplim krznom. Samostalno ili kod grumera, svejedno. Ukoliko to ne radite, pas će se jako linjati, donje krzno će se upetljati za gornje i imaćete ućebanog psa koga je jako teško raščetkati. Grumeri imaju blastere (fen) sa visokim vazdušnim izduvnim kapacitetom što pomaže da se odvoji mrtva podlaka od dlake, a četkanje nakon toga dodatno izbaci ono što blaster nije. Na kraju imate pufnastu dlaku koja odskače dok pas trči. To je rezultat kakav želimo da postignemo.

Sandra Todorović, grumer Salon Zappa & Joe

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKoliko često treba svom psu da skraćujem nokte?
Sledeći tekstSuzne mrlje ispod očiju kod pasa: Estetski ili zdravstveni problem?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime