Naslovna VESTI PSI DA LI ZNATE ŠTA JE TO – DISTIHIJAZA?

DA LI ZNATE ŠTA JE TO – DISTIHIJAZA?

0
Šta je distihijaza

Distihijaza kod pasa je genetski poremećaj koji se manifestuje kao abnormalni rast i raspored dlaka na očnim kapcima. Kod ove anomalije, normalna linija rasta dlačica na kapcima se remeti, pa se umesto jedne, javljaju dva reda dlačica. Ova pojava može biti prisutna samo na donjim kapcima ili na gornjim i donjim kapcima.

problem sa očima

Distihijaza kod pasa može biti nasledna ili stečena. Nasledna distihijaza se prenosi sa roditelja na potomstvo i obično se javlja kod određenih rasa pasa, kao što su Shar Pei, Cocker Spaniel, Boxer i mnoge druge. Stečena distihijaza može biti posledica različitih stanja, uključujući infekcije oka, upotrebu određenih lekova i oštećenja oka.

Pročitajte i ovo: BOLESTI OČIJU KOD PASA: simptomi, uzroci i lečenje

Simptomi

Distihijaza kod pasa može izazvati različite simptome, uključujući suzenje očiju, iritaciju očiju, crvenilo očiju, osetljivost na svetlo, kao i česte infekcije oka. Ova anomalija može biti veoma neugodna za psa i može dovesti do različitih problema sa vidom i zdravljem oka.

Bolesti očiju

Terapija

Postoji nekoliko metoda lečenja distihijaze kod pasa, u zavisnosti od težine simptoma. Lekovi za ublažavanje simptoma mogu biti efikasni u blagim slučajevima, dok se u težim slučajevima preporučuje hirurško uklanjanje abnormalne dlake. Hirurška intervencija se sastoji od uklanjanja viška dlaka, koja se obično vrši pod opštom anestezijom.

Pročitajte i ovo: Problemi trećeg očnog kapka – Cherry eye

Oči kod pasa

Važno je napomenuti da distihijaza kod pasa može biti veoma ozbiljan problem, koji zahteva profesionalnu negu i lečenje. Ako primetite bilo kakve simptome distihijaze kod svog psa, obratite se veterinaru kako bi se postavila dijagnoza i odredio odgovarajući plan lečenja.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstU POSLEDNJEM TRENUTKU! – Očajnička misija spasavanja na auto-putu!
Sledeći tekstSREĆKA JE ZASLUŽILA SVOJE IME! – Udarena i slomljena kujica dobila novu priliku.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime