Naslovna VESTI PSI ENDOKRINE BOLESTI KOD PASA: Simptomi, terapija i nega

ENDOKRINE BOLESTI KOD PASA: Simptomi, terapija i nega

0
Endokrine bolesti pasa

Endokrine bolesti kod pasa predstavljaju poremećaje u proizvodnji hormona u njihovom telu. Hormoni su od ključnog značaja za regulisanje različitih procesa u organizmu, poput rasta, metabolizma, reprodukcije i imunološkog odgovora. Neke od najčešćih endokrinih bolesti kod pasa su:

Hipotireoza

Ovo je stanje u kojem štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Psi sa hipotireozom mogu imati simptome poput umora, povećanja telesne mase, gubitka kose, kožnih infekcija i slabijeg apetita. Za lečenje hipotireoze se obično koristi hormonska terapija, najčešće levo-tiroksin (L-T4). Važno je pažljivo prilagođavati dozu kako bi se osiguralo da pas prima dovoljno hormona za normalan nivo u krvi, uz redovne kontrole nivoa hormona radi efikasne terapije.

Endokrine bolesti pasa

Pročitajte i ovo: Kako prepoznati dijabetes kod pasa?

Cushingova bolest

Ovo je stanje u kojem se telo proizvodi previše kortizola, hormona stresa. Psi sa Cushingovom bolešću mogu imati simptome poput povećanja telesne mase, smanjenog mišićnog tonusa, povećane žeđi i mokrenja, slabe kose i infekcija kože. Terapija za Cushingovu bolest može uključivati lekove koji smanjuju proizvodnju kortizola, operaciju za uklanjanje tumora nadbubrežne žlezde, ili primenu radioterapije ili terapije zračenjem.

Endokrine bolesti pasa

Dijabetes

Ovo je stanje u kojem telo ne proizvodi dovoljno insulina ili ne može efikasno koristiti insulin koji proizvodi. Psi sa dijabetesom mogu imati simptome poput povećane žeđi i mokrenja, slabosti, gubitka telesne mase i infekcija kože. Za lečenje dijabetesa se obično koristi davanje insulina kako bi se održao normalan nivo šećera u krvi, uz prilagođavanje doze i redovne kontrole šećera u krvi. Takođe je važno da se pas hranii odgovarajućom dijetom i da bude fizički aktivan kako bi se održao normalan nivo šećera u krvi.

Hiperparatireoidizam

Ovo je stanje u kojem paratireoidne žlezde proizvode previše paratireoidnog hormona, što dovodi do poremećaja ravnoteže kalcijuma. Kod hipertireoze, mogu se primeniti različiti tretmani, uključujući terapiju lekovima, radioterapiju i hirurško odstranjivanje štitaste žlezde.

Endokrine bolesti pasa

Pored navedenih, postoje i druge endokrine bolesti koje mogu uticati na pse, kao što su Addisonova bolest, hipertireoza, hipoadrenokorticizam i druge. Sve ove bolesti mogu biti ozbiljne i zahtevaju stručno lečenje.

Pročitajte i ovo: Lažna trudnoća kod pasa

Važno je napomenuti da prevencija može igrati ključnu ulogu u sprečavanju endokrinih bolesti kod pasa. To uključuje redovne posete veterinaru, kontrolu ishrane, fizičku aktivnost i izbegavanje štetnih supstanci.

Endokrine bolesti pasa

Ukratko, endokrine bolesti su ozbiljna stanja koja mogu značajno uticati na zdravlje i dobrobit pasa. Međutim, sa pravilnom dijagnozom, lečenjem i negom, mnogi psi mogu živeti srećan i zdrav život. Važno je da vlasnici pasa budu obavešteni o simptomima endokrinih bolesti i da prate savete veterinara kako bi se osiguralo da njihovi ljubimci dobiju odgovarajuću negu i lečenje.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBORBA PROTIV SRČANE INSUFICIJENCIJE: Sve što treba da znate o DILATATIVNOJ KARDIOMIOPATIJI kod pasa
Sledeći tekstVRANE ČISTAČI – Kako su vrane postale deo rešenja za čišćenje ulica u Švedskoj

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime