Naslovna VESTI PSI Suzne mrlje ispod očiju kod pasa: Estetski ili zdravstveni problem?

Suzne mrlje ispod očiju kod pasa: Estetski ili zdravstveni problem?

0
Suzne mrlje kod belih pasa

Crvene ili žute mrlje oko očiju pasa nisu privlačne, a vlasnici belih dugodlakih pasa često imaju problem njihovog prisustva na dlaci ljubimaca. Razumevanje fizioloških i psiholoških aspekata koji uzrokuju ove mrlje pomoći će u razumevanju zašto i kako se one javljaju.

Suzne mrlje kod belih pasa

Mrlje se pojavljuju kada je područje oko očiju vlažno duže vreme, a duža dlaka ograničava protok vazduha, što dovodi do nakupljanja vlage. Dugodlaki psi češće pate od ovog problema. Mrlje su uzrokovane nakupljanjem bakterija koje stvaraju crvene mrlje. Suzne oči vlaže dlaku, a telesna temperatura od 38°C pruža pogodno okruženje za rast bakterija. U slučaju Lhasa Apso pasa, koji mogu biti tamnodlaki, mrlje od suza mogu biti nevidljive, ali su bakterije koje uzrokuju mrlje i dalje prisutne.

Pročitajte i ovo: Koliko često treba svom psu da skraćujem nokte?

Postoje preparati na bazi antibiotika za lečenje ovog problema, ali su sada zabranjeni u Americi zbog upotrebe antibiotika u proizvodima koji su namenjeni životinjama koje se koriste za ishranu. Naučnici nisu sigurni da li dugotrajna upotreba antibiotika uzrokuje probleme psima, ali upotreba antibiotika doprinosi povećanju rezistencije na njih, što može dovesti do smrti pasa koji obole od određenih bolesti. Bolji pristup je da se problem ispita sa sistemskog nivoa i da se dođe do korena problema.

Suzne mrlje kod belih pasa

Rešenje se nalazi u uzroku problema. Ako pas suviše često suzi, potrebno je identifikovati uzrok, koji može biti fizičke ili emocionalne prirode. Pas može biti izložen alergenima, patiti od infekcija, patiti od anksioznosti ili depresije ili jednostavno biti izložen suvom vazduhu. Identifikacija uzroka problema može pomoći u sprečavanju crvenih mrlja oko očiju pasa.

Osim lečenja uzroka problema, postoji nekoliko stvari koje vlasnik psa može učiniti kako bi sprečio pojavu crvenih mrlja oko očiju. Redovno čišćenje područja oko očiju pomoći će u uklanjanju viška vlage i sprečavanju rasta bakterija. Vlasnik bi trebao koristiti mekanu tkaninu i blagi šampon koji neće iritirati kožu psa. Takođe, važno je držati područje oko očiju što je moguće suvijim i čistijim, što može značiti redovno sušenje kose oko očiju nakon što pas jede ili pije vodu.

Pročitajte i ovo: VEEELIKA ZABLUDA: kratkodlaki psi se ne linjaju!

Vlasnik bi trebao obratiti pažnju na ishranu svog psa i obezbediti mu zdravu i uravnoteženu ishranu bogatu hranjivim sastojcima poput vitamina A, C i E. Ovi hranjivi sastojci su važni za zdravlje očiju i kože psa. Vlasnik bi trebao takođe voditi računa o zdravlju psa uopšte, jer zdrav pas će imati manje šanse da pati od problema sa očima i kožom.

Suzne mrlje kod belih pasa

Crvene mrlje oko očiju pasa mogu biti frustrirajuće za vlasnika, ali razumevanje uzroka problema i usvajanje preventivnih mera mogu pomoći u sprečavanju njihove pojave. Redovno čišćenje i sušenje područja oko očiju, zdrava ishrana i briga o celokupnom zdravlju psa ključni su faktori u sprečavanju pojave crvenih mrlja oko očiju pasa.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKako se neguje krzno psa sa podlakom?
Sledeći tekstNOVA STUDIJA istražuje starenje pasa u nadi da će pomoći psima i njihovim vlasnicima da žive duže.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime