Naslovna VESTI PSI Koliko često treba svom psu da skraćujem nokte?

Koliko često treba svom psu da skraćujem nokte?

0
Sečenje noktiju kod pasa

Koliko često treba svom psu da skraćujem nokte? Ovo je jedno od češćih pitanja koje postavljaju vlasnici pasa veterinarima i grumerima. Evo odgovora stručnjaka.

Sečenje noktiju kod pasa

Iz mog iskustva, psima se nokti skraćuju jednom mesečno, mada to nije pravilo kod svih rasa. Nekima treba i češće, a nekima skoro nikada. Psi svoje nokte troše hodajući po ulici i na taj način ih troše. Lično savetujem da ako pas voli da trči za lopticom, te aktivnosti da se rade jednom nedeljno po nekom hrapavom terenu (ja moje izvedem na neki školski košarkaški teren npr. pa tu trče petnaestak minuta).

Pročitajte i ovo: VEEELIKA ZABLUDA: kratkodlaki psi se ne linjaju!

Kada da znam da su nokti predugački i da je vreme da ih skratimo?

Najvažnije je da nokti ne dodiruju tlo i da na taj način remete anatomiju šape. Ne bi trebalo da imaju lučni oblik, da se savijaju preko jastičića na šapi. Ako se psu ne vide nokti od krzna, proverite sa vremena na vreme koliko su dugi.

Da li mogu samostalno kod kuće svom psu da skratim nokte?

Naravno da možete. Za to vam je potreban adekvatan pribor poput klešta za nokte (ima više modela) 3% hidrogen i prah za zaustavljanje krvarenja ukoliko hidrogen 3% ne pomogne. Električna turpija isto može da uradi posao, ako vam pas dozvoli da mu isturpijate nokte.

Sečenje noktiju kod pasa

Kod nekih pasa se jasno vidi gde je nokat u odnosu na živac. Kod nekih su nokti crni. Ako niste sigurni kako da skratite nokte psu, bolje ga odvedite kod grumera. Ako ste to oduvek radili svom psu, onda znate proceduru. Postoje trikovi sa vakum gumenim igračkama koje se zalepe na pločice na zidu ili u kadi, na tu igračku se namaže kikiriki puter ili nešto što pas voli, i dok se on time zanima, vi možete da probate da skratite nokte. Ako slučajno nokat prokrvari, stavite 3% hidogen na to mesto i ubrus dok krvarenje ne prestane.

Pročitajte i ovo: Kako odabrati pravog grumera?

Sečenje noktiju kod pasa

Da li psa boli kada mu prokrvari nokat?

Nokat je usko vezan za živac isto kao i kod nas. Prilikom skraćivanja noktiju, desi se da se vrh živca ’’zakači’’, pa pas zacvili. Nije u pitanju neki veliki , neizdrživ bol, već više kao neprijatnost kao kada se posečete na papir.

Sandra Todorović, Groomer Zappa & Joe grooming

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDA LI SE PLAŠITE PAUKA? Neki su baš slatki.
Sledeći tekstKako se neguje krzno psa sa podlakom?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime