Naslovna PETOPEDIJA PSI Anaplazmoza kod pasa

Anaplazmoza kod pasa

0
anaplazmoza petface

Anaplazmoza je krpeljska bolest koju uzrokuje zarazni organizam Anaplasma phagocytophilum. Prenosi se ujedom krpelja. Ova bolest zabeležena je širom sveta kod velikog broja životinja. Parazit napada bela krvna zrnca što uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. U teoriji, moguće je da se bolest prenese sa psa na čoveka, ali ti slučajevi su izuzetno retki. Medjutim, ujed krpelja može izazvati oboljenje i kod čoveka. Ova bolest je primećena češće kod zlatnih retrivera i labradora.

petopedija-anaplazma-3SIMPTOMI
Inkubacija traje od 7 do 14 dana od ugriza krpelja. Često se javlja tromost, bol u zglobovima i groznica kod obolelih pasa. Zaraženi anapalzmozom postaju letargični i nezainteresovani za dešavanja oko njih. Zbog opšte lošeg stanja organizma gube apetit dok je kod težih slučajeva prisutno i povraćanje, kašalj i proliv. Oboleli psi mogu imati gotovo iste simptome koje izaziva Lajmska bolest i često dolazi do mešanja ove dve bolesti, naročito jer se javljaju u istim područjima i izazivaju ih krpelji.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Anaplazmoza se dijagnostikuje putem laboratorijskih analiza krvi. Danas je vrlo lako utvrditi bolest pomoću brzih snep testova iz samo nekoliko kapi krvi pacijenta.  Kada se ustanovi da pas boluje od ove bolesti prelazi se na lečenje pomoću antibiotika i potporne terapije koja treba da ojača ceo organizam. Lečenje obično traje najmanje mesec dana, a prognoza je kada se bolesta otkrije rano, prilično dobra za obolele. Nakon 24 do 48 sati prvi simptomi nestaju i svakim danom vidi se napredak.

PREVENTIVA
Najbolja preventiva protiv ove bolesti je sprečavanje kontakta pasa sa krpeljima koji prenose parazita. U tu svrhu treba koristiti preparate koji odbijaju ili ubijaju krpelje i posle šetnje prekontrolisati kožu ljubimca kako bi se skinuli eventualno zakačeni krpelji.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAlergije na hranu kod pasa
Sledeći tekstBartoneloza – bolest mačije ogrebotine

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime