Naslovna AKVARISTIKA DEKORACIJA AKVARIJUMA Biljni akvarijum: Šta je potrebno za dobar biljni akvarijum?

Biljni akvarijum: Šta je potrebno za dobar biljni akvarijum?

0
biljni akvarijum petface
petopedija-biljke-u-akvarijumu-4
Biljni akvarijum

Biljni akvarijum bogat je akvarijumskim biljkama, koje imaju estetsku ulogu, ali je funkcionalnost ipak na prvom mestu. Biljni akvarijum, tačnije biljke u njemu, prerađuju kiseonik iz vode neophodan ribama, a ribe pak disanjem izbacuju ugljen-dioksid, neophodan za proces fotosinteze. Osim toga, biljke održavaju i čistoću i tako čine biljni akvarijum savršenim mestom za svoj život. Ipak to ne znači da će biljni akvarijum ostati čist samo zahvaljujući količini biljaka u njemu. Kao i u prirodi, i biljni akvarijum zahteva biološku i ekološku ravnotežu.
Izbor biljaka je najvažniji jer on praktično i određuje njihovu količinu u akvarijumu kao i odnos prema ostalim stanovnicima. Biljni akvarijum sadrži različite biljke, a one se generalno dele na dve vrste. Tu su one podvodne, koje uglavnom rastu i uspevaju ispod površine vode. One mogu da budu ukorenjene u podlogu na dnu akvarijuma ali mogu i slobodno da plutaju. Drugu vrstu čine one čiji se veći deo nalazi na površini vode, a koren im je uglavnom u podlozi. Biljke iz ove dve grupe se mogu bez problema mešati ukoliko uspevaju u vodi istih ili sličnih karakteristika. Prilikom izbora biljki možete se opredeliti za jednu od, ili obe vrste, za vaš biljni akvarijum.

Kada se opredeljujete za uvodjenje biljaka u biljni akvarijum imajte u vidu i neke dobre i loše strane njihovog prisustva u akvarijumu.

Pozitivne su da u toku dana ispuštaju kiseonik, a da u toku noći apsorbuju nastali ugljen dioksid. Imaju sposobnost da razvijaju dobre bakterije, usporavaju rast štetnih algi i apsorbuju toksine iz vode. Sa druge strane one imaju i neke negativne efekte o kojima morate voditi računa. Biljke stvaraju otpatke kada uvenu, mogu da budu domaćini parazitima i zahtevaju dobro osvetljenje.
Ukoliko niste spremni da se preterano bavite biljkama u akvarijumu imamo dobru vest za vas. Danas postoje vrlo kvalitetne replike za vaš biljni akvarijum, od veštačkih materijala koje po izgledu ni malo ne zaostaju za živim biljkama. Naravno, lakše su za održavanje, ne izazivaju probleme posle uginuća i na kraju krajeva, jeftinije su i neuporedivo trajnije.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNega očiju pasa
Sledeći tekstLična karta svakog ljubimca = čipovanje pasa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime