Naslovna PETOPEDIJA PSI KAKO I ŠTA UČINITI: Briga o ljubimcu nakon hirurške intervencije! (VIDEO)

KAKO I ŠTA UČINITI: Briga o ljubimcu nakon hirurške intervencije! (VIDEO)

0
briga o ljubimcu petface

Veterinarske ambulante koje se ozbiljno bave praksom uglavnom imaju već pripremljena odštampana uputstva za vlasnike ljubimaca koji se otpuštaju posle hirurške intervencije. Uglavnom se radi o opštim savetima koji su vezani za proces potpunog buđenja i oporavka od anestezije, davanje vode i hrane kao i uobičajenom ponašanju ljubimca posle intervencije. Naravno, veliki broj različitih hirurških procedura uslovljava i neka mnogo specifičnija i detaljnija uputstva koja vlasnik treba da dobije od veterinara.

Štampana uputstva su veoma korisna jer većina vlasnika je prilikom preuzimanja pacijenta toliko uzbuđena i zaokupirana svojim ljubimcem da gotovo i ne čuje šta im veterinar govori. Evo nekoliko stvari o kojima posebno treba voditi računa kada dovedete svog psa kući posle hirurške intervencije.

PROČITAJTE I:

OVO TAKO BOLI: Pas kroz rešetke pruža šapu svima, samo da ga SPASU OD EUTANAZIJE! (VIDEO)

REAKCIJA SPAŠENOG MEDE IZ POŽARA u Rusiji, obišla svet i naterala na suze sve koji su pogledali! (VIDEO)

ZAŠTO SU PSI SLIČNI DECI: Pelene, maženje, igra… (VIDEO)

PSA DRŽITE U OGRANIČENOM I SIGURNOM PROSTORU

Iako danas veliki broj ambulanti praktikuje da pacijente otpušta i predaje vlasnike tek kada se potpuno probude iz anestezije, činjenica je da anesteticima treba više vremena kako bi se metabolisali i izbacili iz organizma. Ukoliko imamo u vidu dase koristi više vrsta anestetika koji imaju različito vreme metabolizma kao i da svaki organizam različito deluje na anestetike jasno je da treba obratiti pažnju na ponašanje ljubimca u ovom periodu. To što će neki pas posle intervencije čišćenja kamenca jurcati po kući kao da se ništa nije dogodilo ne znači da je dejstvo anesteika potpuno prestalo. Organizmi nekih ljubimaca reaguju krajnje čudno, pa može doći do eksitacije prilikom čišćenja anestetika iz organizma. Bez obzira da li je vaš pas još uvek omamljen i želi da leži, stoji na sve četiri noge ili trčkara, bitno je da mu obezbedite sigurno i mirno mesto za oporavak. Kavezi za veće ili transporteri za manje pse su idealan prostor za to. Dajte mu vremena da se odmori i ne dozvolite da se povredi prilikom kretanja pod dejstvom anestetika.

HRANA I VODA

Kada i koliko će pas početi da jede i pije odrediće vaš veterinar u odnosu na intervenciju koja je obavljena. Generalno, prvih 8 do 10 sati posle intervencije pas neće osećati žeđ i glad ukoliko mu je tokom intrevencije ili neposredno posle nje intravenski dodavan infuzioni rastvor. Takođe, ni u kom slučaju psu u ovom periodu ne treba davati veće količine ni vode ni hrane kako se ne bi izazvalo povraćanje i poremećaj rada sistema za varenje.

UKLONITE PREPREKE U PROSTORU

Posle intervencije u anesteziji pas često nije baš potpuno „svoj“ kada se radi o dubinskoj percepciji, koordinaciji i prosuđivanju. To može dovesti do povreda prilikom kretanja zbog sudara sa delovima nameštaja ili nekih drugih fizičkih prepreka koje mu se mogu naći na putu. Posebnu pažnju obratite na stepenice.

BUDITE NEŽNI I OPREZNI PRILIKOM PREMEŠTANJA PSA

Posle svake operacije pas će dobiti odgovarajuću dozu analgetika koji treba da eliminišu bol. Međutim, kako prolazi dejstvo lekova tako će se pojačavati bol koji oseća. Priliko premeštanja ljubimca sa jednog na drugo mesto budite oprezni. Često se dešava, da potpuno nenamerno izazovete bol a njegova reakcija može biti čak i pokušaj da vas ujede. Ortopedske hirurške intervencije često koriste spoljne fiksatore o kojima treba voditi dodatnu brigu kako sam pas ne bi tokom kretanja naneo sebi bol prilikom nekog nehotičnog udarca ili kačenja fiksatora za prepreku.

briga o ljubimcu petface

NADGLEDAJTE INTERAKCIJU SA DRUGIM KUĆNIM LJUBIMCIMA

Niko još uvek nema jasno definisano objašnjenje zašto su ljubimci koji nisu podvrgnuti intervenciji agresivni prema svojim prijateljima koji se vraćaju od veterinara. Ovo je uobičajeno ponašanje i zbog toga treba biti oprezan kako ne bi došlo do sukoba i novih povreda. Čak iako je odnos vrlo brižan i prijateljski, pazite da zdrav ljubimac lizanjem rane ili nekom drugom aktivnošću ne dovede do komplikacije stanja.

IZVEDITE PSA NAPOLJE KAKO BI OBAVIO NUŽDU

Mnogi psi ne žele da obavljaju nuždu u ambulanti u kojoj je izvršena intervencija. Isto tako ne žele da to obavljaju u kući ili u prostoru u kome se drži tokom oporavka od ansetezije. S obzirom da je tokom intervencije i neposredno posle nje dobio adekvatnu količinu infuzione tečnosti moguće je da će želeti da se „olakša“. Izvedite ga ili iznesite, u zavisnosti od stanja. Zadržavanje urina i fecesa nikako nisu zdravi i mogu da dovedu do dodatnih problema.

briga o ljubimcu petface

KADA POZVATI VETERINARA

Ukoliko vaš pas nekoliko sati po dolasku iz ambulante i dalje tetura, bolno se, a češće histerično oglašava, nervozno pokušava da se smesti, odbija vodu i hranu ne treba da se preterano brinete. Svaki pas će različito reagovati na anestetik. Znaci koji ukazuju da treba pozvati veterinara i konsultovati se sa njim su povišena ili pad telesne temperature, groznica, krvarenje i drenaža sukrvice ili drugog sadržaja na mestu hirurškog reza, kidanje konaca, spadanje udlage i slično

Ako vaš ljubimac iskusi bilo kakvo čudno ponašanje, drenažu s kirurškog mjesta ili odgodu oporavka od anestezije, molimo Vas da što prije pozovete svog veterinara da razgovarate. Vaš veterinar će možda morati da zabilježi u zapisnik vašeg ljubimca za buduću referencu.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUPOZNAVANJE PSA I BEBE: Ovo je NAJNEVEROVATNIJI SUSRET između bebe i psa! (VIDEO)
Sledeći tekstSLOBODA POSLE JEDNE DECENIJE: Pas je deset godina živeo na lancu, od takvog života OTKAZALE SU MU NOGE! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime