Naslovna VESTI PSI BRIGE VLASNIKA: “Zašto je moj pas ljut i neprijateljski raposložen”?

BRIGE VLASNIKA: “Zašto je moj pas ljut i neprijateljski raposložen”?

0
brige vlasnika petface

Neki psi se dobro slažu i lepo druže, dok drugi prosto ne dele simpatije i nije ih briga da se druže sa drugim psima. Čest gest netrpeljivosti može da bude i agresivnost, sve to proizvodi brige vlasnika. Razlozi za takvo ophođenje pasa jednih sa drugima, mogu biti različiti.

Loše iskustvo

Ukoliko psa “vuče” neko loše sećanje, ako je bio napadnut, njegovo negodovanje prema drugim psima može da potiče iz tog razloga. Pas će se uplašiti i neće mu biti drago da pored sebe vidi nekoga sličnog onome psu koji ga je već jednom povredio. Pas može da prepozna drugu rasu, negove karakteristike i slično, tako će povezati psa koji mu priđe sa negativnim iskustvom.

brige vlasnika petface

Nedostatak iskustva sa drugim psima može takođe da bude uzrok netrpeljivog ponašanja. Pas koji je retko bio u dodiru sa drugim životinjama, neće se prijatno osećati u društvu nekoga svoje vrste. On će tada pokazati nesigurnost i nelagodnost prilikom „sastanka“ sa drugim psom.

Ko napusti psa, biće kažnjen: Za šest godina napušteni psi napali 77.500 ljudi, odšteta višemilionska!

Ponašanje drugog psa

Neretko je ponašanje to koje može da izazove negativnu reakciju vašeg psa. Ako je drugi pas agresivan to može izazvati identičnu reakciju vašeg psa. Naravno, vaš pas može da se oseća nelagodno ako se više pažnje pokazuje drugom psu. Nagli pokreti i trganje povoca, fiksiranje pogleda prema drugom psu takođe može izazvati negativno ponašanje iako pas nema nameru da napadne.

brige vlasnika petface

Rana socijalizacija, druženje psa sa ljudima, psima i drugim životinjama može da umanji mogućnost za agresivnim i neprijatnim ponašanjem vašeg psa prema drugim psima.

Telesne karakteristike

Veličina psa može biti razlog za nedruželjubivo ponašanje. Psi mogu da se osećaju ugroženo zbog veličine psa koji stoji ili šeta pored njih. Mali psi mogu da budu izuzetno neprijateljski nastrojeni i uznemireni u bilizini velikog psa. Svakako, može se dogoditi da se veliki pas ne oseća prijatno u blizini malih pasa. To se može dogoditi ako nije imao prilike da se druži sa drugim psima.

hit petface

 

Reakcije vlasnika

Neretko reakcije vlasnika i njegov strah mogu da naprave veliku štetu u odnosima među psima. Pas oseća nervozu i strah svog vlasnika i tako postaje agresivan prema drugim psima. Čovekovo uzbuđenje i sklanjanje psa kad naiđe drugi može stvoriti sliku u glavi ljubimca o eventualnom neprijatelju.

STRAVA: Psiću Flokiju odrezana prednja i teško porvređena zadnja šapa!

Tako se on boji i postaje negativno usmeren prema drugim psima. Prilikom šetnje sa psom, ako se oni međusobno pojure, reakcija vlasnika iz straha za svog psa može da izazove agresivno ponašanje ovog drugog psa.

Treba da pustimo pse da se druže i uče u susretu jednih sa drugima. Ne treba im braniti da se njuše i „razgovaraju“. Psima je vreme provedeno sa drugim psima dragoceno i ne treba ga uskratiti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMIRIJEVO: Čovek divljački štapom tukao štene, pa ga ŠUTIRAO!
Sledeći tekstVLADA ŽELI ZABRANU: Najavljena ZABRANA preprodaje kućnih ljubimaca!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime