Naslovna VESTI DA LI JE MOGUĆE? – Otrovan orao sa grba Srbije i to...

DA LI JE MOGUĆE? – Otrovan orao sa grba Srbije i to na Dan zaštite prirode u Srbiji!

0
Otrovan orao krstaš

11. april je dan kada se obeležava zaštita prirode u Srbiji. Po običaju, na više lokacija se na prigodan način obeležava ovaj datum ali ove godine desilo se nešto stravično. Kod Kikinde je pronađen otrovan orao krstaš. Za one koji ne znaju, ova ptica se nalazi na nacionalnom grbu Srbije.

Otrovan orao krstaš

U saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije se navodi: „Izuzetno nas je pogodila i uznemirila vest o otrovanom mladom krstašu kod Kikinde. Mima i Mihajlo, prošlogodišnji mladunci mesecima borave upravo na severu Banata i u južnoj Mađarskoj, što pokazuje satelitsko praćenje. Izlaganje otrovnim mamcima može da bude kobno za najređe ptice u Srbiji. Gubitak svake jedinke krstaša predstavlja ogromnu štetu za našu prirodnu baštinu i surovo unazađuje napore da na nebo iznad Srbije vratimo te veličanstvene ptice.“

Pročitajte i ovo: POKAZALI da su LJUDINE! Sklonili nemoćno lane sa puta i spojili ga sa mamom!

Najveću opasnost za opstanak divljih ptica, posebno retkih ptica grabljivica predstavlja upravo trovanje. U poslednje 22 godine od posledica trovanja stradalo je preko 2.300 zaštićenih ptica. U tu brojku se uračunava i preko 100 orlova belorepana. Utvrđeno je da se u većini slučajeva radi o namernom trovanju korišćenjem zabranjenih pesticida kao što je Furadan.

Otrovan orao krstaš

2016. godine, orlovi krstaši su dospeli u žižu javnosti. Kako to obično biva kod nas, povod nije bio nimalo lep. Tada je objavljeno da su u Srbiji preostale svega dve ove ptice! Članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su započeli program čuvanja poslednjeg gnezda ove ugrožene vrste ptica. Bora i Eržika su danonoćno posmatrani i čuvani i kao rezultat takve akcije za četiri godine ovaj par orlova je uspešno odgojio 7 mladunaca. Pored toga, u okolini su se pojavili i novi parovi ovih orlova.

Pročitajte i ovo: DEČAK HEROJ – Skočio u ledenu vodu i spasao konja!

„Ovog proleća u Srbiji je prisutno najmanje 5 parova krstaša i svi se gnezde u prostranom Banatu. Nema veće radosti i ponosa za nas zaštitare prirode od trenutka kada ugledamo orlove na mestima gde ih do skoro nije bilo moguće sresti. Tada postajemo svesni da ogroman terenski rad i nesebičan trud za očuvanje zajedničkog bogatstva daje rezultate na koje može da bude ponosan svaki naš građanin“,ističe Slobodan Knežević, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Otrovan orao krstaš

Otrovani orao je pronađen na jednoj oranici u blizini Kikinde. U blizini su pronađeni i leševi mišara koji takođe spadaju u strogo zaštićenu vrstu. Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na institucije da hitno obrazuju radnu grupu, donesu pravilnik i počnu se rešavanjem slučajeva trovanja kao decenijskog problema. Samo tesna saradnja, brza i odlučna reakcija većeg broja institucija kod svakog slučaja trovanja mogu da osiguraju opstanak ugroženih vrsta u Srbiji.

Izvor: pticesrbije.rs

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPOKAZALI da su LJUDINE! Sklonili nemoćno lane sa puta i spojili ga sa mamom!
Sledeći tekstPOTRESAN TRENUTAK! – Nekada slep pas ponovo vidi svoju porodicu.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime