Naslovna VESTI PSI Da li znate: Najređi pas na svetu po Ginisu iz 1977. godine?

Da li znate: Najređi pas na svetu po Ginisu iz 1977. godine?

0
sar pej petface

Kada pomislite na bore, obično vam se stvori slika starice koja sedi u svom dvorištu, sklonjena daleko od svih urbanih gužvi. Ali, kada mi kažemo bore – mi mislimo na te male, zgužvane ljubimce, omiljene među decom. Tačno je – reč je o šar peju.
Poreklom iz Kine, poznati su po svom karakterističnom izgledu, odnosno naboranoj koži i plavom jeziku. U Ginisovoj knjizi rekorda 1977. godine šar pej je opisan kao najređi pas na svetu.

Ova rasa se ne preporučuje svakome – iziskuje više pažnje i nege nego mnoge druge. Upravo će o tome ovde biti reči, jer njihova dlaka je kratka i veoma oštra, a ponekad, pri kontaktu, predstavlja uzrok iritacije kod osetljivijih osoba. Tvrda i hrapava koža i dlaka – kratka i čekinjasta, zahtevaju dodatnu negu I pažnju vlasnika ovih simpatičnih “staraca”.

Zbog svoje građe, odnosno naboranosti kože, ovi psi često pate od infekcije ušiju, a vrlo često se kod njih razvije i hipotireoidizam, koji još dodatno može pogoršati probleme sa kožom. Budući da su otvori spoljašnjih ušnih kanala prekriveni ušnim školjkama, preporučuje se redovno čišćenje ušiju da bi se izbegle infekcije.

Čišćenje kožnih nabora možete raditi suvim papirnim maramicama ili vatom, po potrebi i posebnim vlažnim maramicama za ovu namenu (jer sadrže blagi rastvor borne kiseline). Ova mesta moraju biti suva i čista od nakupljene dlake, otpalog epidermisa i izlučevina lojnih žlezda. Prečesta kupanja mogu da dovedu do stvaranja velike količine masti, a time se pojačava miris psa i dolazi do začepljenja pora. Kupanje isključivo blagim šamponom za pse, pri čemu opet posebnu pažnju treba obratiti naborima.

Ukoliko vams ve ovo deluje mnogo komplikovano, a ipak želite ovog naboranog psa za ljubimca – ne brinite. Postoji i stručnjaci koji će vam u ovome pomoći 🙂

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMAČKE BEOGRADA: Pokažite sav svoj glamur na veeeelikom mačijem okupljanju!
Sledeći tekstDECA NAS UČE: Evo šta su deca odgovorila na temu – zašto treba da brinemo o životinjama! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime