Naslovna VESTI KADA DRŽAVU NIJE BRIGA! Ubijanje zaštićenih vrsta se nastavlja!

KADA DRŽAVU NIJE BRIGA! Ubijanje zaštićenih vrsta se nastavlja!

0
sivi soko featured

Nedavno je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije po ko zna koji put, pokušalo da upozori javnost i nadležne na dramatičnu pojavu ubijanja i smanjenje broja ugroženih i zaštićenih vrsta ptica u Srbiji. I ovaj put je povod je tragičan. U širem centru Novog Sada pronađeno je telo jednog sivog sokola.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Foto: Bojan Ostojić

Sivi soko je strogo zaštićena vrsta ptica u Srbiji. Leš ptice je pronađen samo 1000 metara od mesta gde je 2017. godine pronađen još jedan mrtav sivi soko za koga je laboratorijskim analizima utvrđeno da je otrovan opasnim otrovom iz grupe pesticida furadanom. Inače, prodaja ovog pesticida je zabranjena u Srbiji.

Pročitajte i ovo: ŠTA ME ZOVETE ZBOG KERA! Neko ima ovakav odnos prema čovekovom najboljem prijatelju.

Ono na šta članovi Društva posebno ukazuju je nepoštovanje Zakona o zaštiti prirode i to od onih državnih institucija koje bi taj zakon trebalo da štite i sprovode. Naime, U Zakonu o zaštiti prirode, u članu 93. “Postupanje sa nađenim primercima strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja” piše sledeće: – Ubijeni ili na bilo koji drugi način usmrćeni primerci strogo zaštićenih divljih vrsta pronađeni na teritoriji Republike Srbije predaju se najbližoj veterinarskoj organizaciji ili drugoj instituciji koju odredi Ministarstvo radi utvrđivanja uzroka usmrćivanja, odnosno uginuća. Troškove analize uzoraka i dijagnostičkih ispitivanja radi utvrđivanja uzroka usmrćivanja, odnosno uginuća primeraka iz stava 7. ovog člana snosi Ministarstvo.”

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Problem je u tome što Ministarstvo zaštite životne sredine nekoliko godina unazad, iz nama nepoznatih razloga, ne plaća troškove analiza uginuća jedinki strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ptica. Bez tih analiza institucije poput inspekcije, policije, tužilaštava i sudova ne mogu da rade na pronalaženju i kažnjavanju neljudi koji ubijaju i truju divlje životinje. Ranijih godina u budžetu pomenutog Ministarstva postojala su za ovu namenu posebno opredeljena sredstva – navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pročitajte i ovo: POŠTARKA CARICA! Spasla psa i pretvorila ga anđela!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Ovo Društvo je samostalno finansiralo brojne analize pronađenih ubijenih ptica kako se ne bi potpuno ukinule istrage vezane za ubijanje zaštićenih vrsta. Međutim, državne institucije ne reaguju na ovakve slučajeve, pa se ubijanje nastavlja bez posledica. Iako iz Društva već godinama pozivaju odgovorne iz Ministarstva na razgovor koji bi doprineo boljoj i efikasnijoj zaštiti ugroženog živog sveta u divljini niko se ne oglašava niti odgovara na ove pozive.

Za to vreme pojedinci truju i ubijaju bez kazne.

Izvor:  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠTA ME ZOVETE ZBOG KERA! Neko ima ovakav odnos prema čovekovom najboljem prijatelju.
Sledeći tekstĐUBRETARI CAREVI – Spasli psa iz kontejnera za smeće.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime