Naslovna PETOPEDIJA Feretke su glodari – istina ili mit?!

Feretke su glodari – istina ili mit?!

1
petopedija-feretke-2
Feretka pozira za Petopediju

Feretke su zapravo domestificirana podvrsta evropskog tvora. Feretke, iako to mnogi pogrešno misle, nisu glodari. Afrički tvor, kako je još nazivaju, je mesojed i pripada porodici divljih krznašica u koje spadaju i kune. Pretpostavlja se da su feretke pripitomljene pre 2.500 godina, a u SAD-u se nalaze na trećem mestu po zastupljenosti kućnih ljubimaca, odmah iza pasa i mačaka.

Feretke su vesele, živahne i vrlo zahvalne kao kućni ljubimci. Oglašavaju se tiho, pa ne prave buku, i vrlo su inteligentne.  Vežu se za osobu koja se o njima brine i posvećuju joj pažnju. Pokazuju sklonost prema samo jednoj osobi. Životni vek im je relativno dug, 7 – 10 godina.

Feretke obično imaju crnu, smeđu, belu ili višebojnu dlaku, prosečno su duge 50 cm, uključujući 13 cm dugi rep. Teže između 0,7 i 2 kg. Zbog niskog držanja tela i kratkih nogu mnogi ih mešaju sa lasicama. Feretke spavaju od 16 do 20 sati dnevno što predstavlja njihovu normalnu životnu aktivnost. Ostatak vremena provode u igri i zabavi. Odlični su u igrama skrivača, odnošenja i skrivanja raznih stvari do kojih dođu, na šta treba  obratiti pažnju ako se drže kao kućni ljubimci. Vole da sakrivaju svoj plen.

Feretke, kao kućni ljubimci, od svojih vlasnika traže učešće u igri. Iz kaveza ih  treba puštati svakodnevno na slobodu i najmanje tri sata dnevno sa njima provoditi kvalitetno vreme.

 

petopedija-feretke-4
Feretka zeva

Komuniciraju putem zvukova i pokretima tela, lako se odredi u kakvom su raspoloženju. Tokom spavanja feretke imaju opušteno i mlitavo  telo, imaju čvrst san i ne treba ih buditi jer vrlo često sanjaju. Vrlo se brzo navikava na druge životinje koje se drže kao kućni ljubimci, kao što su pas ili mačka, i sasvim se dobro slažu ukoliko se dobro socijalizuje.

Oprema
Za držanje feretke kao kućnog ljubimca potrebno je nabaviti žičani kavez koji ima više nivoa. Kavez mora biti prostran, lako održiv, dobro ventiliran, mora imati dovoljno uske rešetke i mora da sadržti pojilicu, keramičku posudicu za hranu, posudu za obavljanje nužde i ležaljku.

Ishrana
Feretke su potpuni mesojedi i nisu sposobne za varenje proteina biljnog porekla. Nemaju slepo crevo, metabolizam im je jako brz i potrebno im je davati hranu više puta dnevno. Ako su ovo i vaši kućni ljubimci, treba da znate da je do 3 – 4 godine starosti preporučljivo hraniti ih najkvalitetnijom hranom za mačiće, jer sadrži više masti i proteina. Kada feretke navrše 4 godine, mogu se hraniti hranom za odrasle mačke. Svakako se preporučuje da ovi kućni ljubimci jedu dehidriranu hranu zbog higijene zuba i desni (suva hrana i nije lako kvarljiva), a mekanu hranu (konzerve, paštete) je potrebno davati samo prilikom odbijanja mladunaca od dojenja. Posebna su im poslastica kuvano meso bez kostiju, tvrdo kuvana jaja, i sir. Feretke ne smeju jesti slatkiše, kosti, mleko niti hranu bogatu vlaknima, jer je ne mogu svariti.

petopedija-feretke-1
Feretke nisu zahtevni kućni ljubimci

Nega
Veoma je važno da feretke budu sterilisane, odnosno kastrirane, pre dostizanja polne zrelosti. Ženke mogu da obole od aplastične anemije i uginu, ukoliko nisu sterilisane niti parene. Takođe, ovaj zahvat će smanjiti neprijatan miris po kome su ovi kućni ljubimci prepoznatljivi. Kao kućni ljubimci nisu zahtevni, što se nege tiče, jer se mogu kupati jednom mesečno šamponom za pse, mačke ili tvorove. Potrebno ih je četkati u periodu linjanja jer se lizanjem mogu sakupiti trihobezoari ( kuglice od dlake ) koji mogu dovesti do opstrukcije rada creva. Nokte je potrebno redovno skraćivati. Uši se obavezno moraju čistiti redovno, zbog velike mogućnosti nakupljanja i stvaranja gnjida, jednom u dve nedelje.

Zdravlje 
Feretke su vrlo osetljivi kućni ljubimci, podložni prehladi, a mogu oboleti od štenećaka i drugih bolesti. Potrebno ih je vakcinisati protiv besnila, ukoliko izlaze van kuće ili su u kontaktu sa drugim životinjama kao što su psi i mačke. Zdrav afrički tvor ima bistre oči, čiste uši, vlažnu njušku, ružičasti jezik, normalno jede i pije i obavlja nuždu, razigran je i veseo.

Razmnožavanje
Tvorovi su polno zreli sa 6 – 8 meseci starosti. Ženka feretke je poliestrična, pa ako se ne pari može uginuti od iscrpljenosti. Zato se tvorovi koji se ne koriste za rasplod sterilišu. Graviditet kod tvorova traje 38 – 44 dana. Ženka može okotiti od 1 do čak 18 mladunaca. Nedelju dana pre poroda ženka počinje da se linja i pravi gnezdo od dlake. Ženka tvora ima 5 – 9 mlečnih žlezda. Bebe tvorovi se rađaju bez dlake, gluvi i slepi. Tvorići se od majke odvajaju sa 6 nedelja.

Igra i zabava
Feretka obožava igru! Kada je budna, u stanju je da se igra satima. Za igru joj je dovoljna obična kartonska kutija ili kesa, a preporučuju se: loptice od kanapa, ping-pong i tenis loptice, razne igračke za mačke napravljene od tvrde plastike, skvičave igračke i slično. Može se naučiti i nekim trikovima kao što su, da moli, da se kotrlja ili da dođe na poziv . Feretka ne zna za reč “ne” pa će posle grdnje, čim joj okrenete leđa, uraditi isto to, zbog čega je bila do pre minut opomenuta.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBolest šuga: Da li je bolest šuga isto što i šugarac?
Sledeći tekstŽako: da li je žako najinteligentnija ptica na planeti?

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime