Naslovna OSTALI UPOZNAJTE Gerbili kao kućni ljubimci

Gerbili kao kućni ljubimci

0
degu petface
Preslatki gerbil
Preslatki gerbil

Poreklo
Gerbil je životinja koja pripada vrsti glodara kojoj je prirodno stanište pustinja Gobi. Naseljeni su u stepama srednje Azije i Afrike. Žive u grupama u podzemnim tunelima, skrivajući se od grabljivaca.
Reč je o prilično sitnim glodarima, dugačkog repa sa krznom na kraju. Divlji primerci su „agouti“ boje, što znači da je svaka vlas prošarana sivom, žućkastom i crnom, sa prljavo belom bojom na stomaku. Međutim, selektivno parenje je iznedrilo nekoliko lepih i interesantnih boja..
Gerbil je druželjubiva životinja. U divljini živi u grupi, i ne snalazi se najbolje u ulozi ljubimca jedinca. Preporučuje se držanje istopolnog para. Međutim, ukoliko imate jednog starijeg gerbila, biće teže da uvedete novog, zbog potencijalnih problema čuvanja teritorije. Budući da je reč o ljubimcima koji su prilično druželjubivi, gerbili se mogu lako pripitomiti. Generalno su blagog temperamenta, a ujedaju samo kada se osete ugroženo.
Ne spada u noćne vrste, iako je ponekad aktivan u toku noći. Ima nekoliko perioda spavanja u toku čitavog dana. Veoma je radoznao, i nastoji da istraži sve, što ga čini prilično zabavnim ljubimcem.

Oprema
Za dva gerbila će biti potreban kavez dimenzija najmanje oko 30 x 60 x 30 cm, ali budući da su dosta aktivni, veći kavez je uvek bolje rešenje. Može se koristiti stakleni kavez, za koji se većina vlasnika pre odlučuje nego za kavez od žice. Akvarijumi dozvoljavaju dublji sloj podloge po kojoj mogu da kopaju. Prilično dubok sloj podloge će zadovoljiti potrebu ovih glodara za kopanjem. Treba izbegavati podlogu od kedra ili borovine; jasika je dobro rešenje, ali ima i novih, komercijalno dostupnih podloga.
Ukoliko se kupuju igračke, treba proveriti da li su bezbedne za žvakanje (ne plastične, i bez malih delova koje gerbil može da proguta). Drvene igračke ili jednostavni komadi drveta, grančice, seno, drvo i uže za papagaja, i sitne kutije su dobro rešenje. Tube od toalet papira će im često biti omiljene igračke, iako će biti i najbrže uništene. Može se nabaviti točak za vežbanje, ali treba potražiti neki sa dobrom podlogom, kako bi se predupredile povrede – ne sme postojati rizik da gerbil, prilikom vežbe, zakači rep.
Pojilica za vodu i posude za hranu treba obezbediti kako ih ljubimci ne bi prevrnuli što će uticati na higijenu životnog prostora.

Ekipa malih gerbila
Ekipa malih gerbila

Nega
Gerbili se čiste sami ali i međusobno. Ovo je dobro ne samo za kvalitet njihovog krzna, već i za socijalnu interakciju. Ne treba ih kupati u void već im treba obezbediti peščano kupatilo (dobro je i kao igra, ali im istovremeno čisti krzno). Ovo kupatilo treba da im bude stalno na raspolaganju a neophodno je da sadrži fini vulkanski pesak koji se može pronaći u bolje snabdevenih pet šopovima.

Ishrana
Gerbili najviše jedu semenke. Vrlo je važna i ostala hrana kao što su  lešnici, sir , suvi hleb, suvo grozđe i seno. Kombinacija nekoliko tipova hrane će omogućiti da se prevaziđu deficiti koji se javljaju prilikom opredeljenja za jedan tip ishrane. Granule i briketi mogu biti dobar temelj balansirane ishrane, i po potrebi se mogu dodavati semenke i poslastice. Mala količina svežeg voća i povrća je dobra ideja, ali ih treba davati u manjim količinama kako bi se sprečila dijareja. Budući da gerbili dolaze iz hladnijih krajeva, ne treba im obezbediti mnogo vode, ali to ne znači da im ne treba uopšte davati vodu – naprotiv, treba da im je uvek dostupna sveža, čista voda u posudi.

Zdravlje 
Gerbili su snažni glodari i uz dovoljno pažnje možda nikada neće oboleti. Ipak, postoji nekoliko bolesti kojih bi vlasnici trebali biti svesni. Ako je gerbil bolestan – ne jede, i ne pije, mora se hitno odvesti veterinaru. Jedno od najčešćih oboljenja sa kojima se susreću gerbili jesu problemi sa disajnim organima.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFitobezoari kod pasa
Sledeći tekstĐardija kod pasa (Giardia)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime