Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Gljivične infekcije kod morskih prasića

Gljivične infekcije kod morskih prasića

0
gljivicne infekcije petface
Gljivice kod morskog praseta
Gljivice kod morskog praseta

Kožni problemi su česti kod morskih prasića. Najšešći uzročnici kožnih problema su: grinje, gljivice i vaške. Gljivične infekcije kod prasića dovode do sličnih simptoma kao šugarac, pa ih je stoga teško razlikovati. Gljivice najčešće napadaju mlade morske prasiće, bolesne, stare i trudne ženke. Kao i kod ostalih vrsta gljivičnim oboljenjima su sklonije jedinke koje imaju oslabljen imunitet.

Pogodni uslovi za razvoj gljivica su toplo vreme i velika vlažnost vazduha. Gljivične infekcije umeju da budu jako uporne a traju i po nekoliko meseci.

Postoji više vrsta gljivica koje napadaju morske prasiće, a jedna od njih je kosopasica. Ona dovodi do toga da dlaka opada u pečatima, a koža je perutava. Mogu se preneti i na čoveka, pa treba povesti računa uz obavezno pranje ruku nakon dodirivanja zaraženog praseta.

SIMPTOMI
Od simptoma prisutni su češanje, koža je crvena i upaljena, peruta se, a dlaka opada. Najčešće počinje na glavi, na nosu, ušima i oko očiju. Ako se gljivična infekcija ne leči, ona se vrlo brzo širi, pa se može javiti na ramenima i donjem delu tela. Pomoć veterinara treba potražiti na prve znake oboljenja jer se pored promena na koži mogu javiti problem ii na unutrašnjim urganima. Metabolizam morskih prasića je brži od metabolizma većih životinja pa se i oboljenja brže razvijaju.

Gljivično oboljenje kože
Gljivično oboljenje kože

DIJAGNOZA I LEČENJE
Način za postavljanje dijagnoze gljivične infekcije kod veterinara je uzimanje uzorka sa kože, grebanjem i posmatranjem pod mikroskopom. Većina dermatofita postane fluorescentno pod specijalnom Woodovom lampom, a fluorescencija definitivno ukazuje na prisustvo gljivica. Međutim, odsustvo fluorescencije ne isključuje gljivičnu infekciju, i zato je dijagnostikovanje ponekada veoma komplikovano.
Kod lečenja gljivičnih infekcija prednost se daje lokalnom tretmanu odgovarajućim rastvorima, a uzimanje antimikotika oralno se izbegava zbog neželjenih efekata.

PREVENTIVA
Preventivne mere se svode na higijenu. Morsko prase treba kupati antigljivičnim šamponom ukoliko se praktikuje kupanje. Pored šampona, potrebno je nanositi i antigljivičnu kremu, pogotovu ako se primete promene na koži. Bitno je prase dobro osušiti posle svakog pranja i nikada ne treba vraćati mokro prase u kavez! Kavez treba dobro očistiti kod svakog kupanja, kako se u njemu ne bi zadržale spore gljivica. Prevetnivu predstavljaju dobri životni uslovi sa što manje stresa, kvalitetna ishrana i pravilan unos vitamina C, a o tome više u tekstu o ishrani morskih prasića.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGingivitis kod mačaka
Sledeći tekstGojaznost kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime