Naslovna PETOPEDIJA MAČKE HRANA KOJU MOŽETE DELITI SA MAČKOM: Ovo su namirnice koje mačka može...

HRANA KOJU MOŽETE DELITI SA MAČKOM: Ovo su namirnice koje mačka može da pokupi sa vašeg stola! (VIDEO)

0
hrana koju mozete petface

Hrana koju treba da obezbedite svojoj mački se sastoji od nutritivno kompletnoj hrani namenjenoj mačkama, u vlažnom ili suvom obliku. Naravno, kućne mačke će uvek pokazati veliki interes i za hranu koju vi koristite, a priznaćete, teško je odoleti molećivim pogledima ljubimice tokom vašeg ručka.

Neke namirnice joj ne smete davati ni po koju cenu, ali ima i onih koje možete koristiti da počastite mačku. Međutim, važno je da ove namirnice koristite isključivo kao poslastice.

PROČITAJTE I:

Pitanje koje muči sve vlasnike: DA LI MAČKA TREBA DA PIJE MLEKO?

DA LI SU OVO ŠTENCI ILI NE: Pronašao kutiju sa napuštenim štencima – ili zapravo ne!?

TAJNA VREMENSKE KAPSULE: Čovek otvorio 120 godina staru vremensku kapsulu i u njoj našao ovo! (VIDEO)

MESO

Mačke su striktni i isključivi mesojedi. Proteini iz mesa su im neophodni za snažno srce, dobar vid i zdrav reproduktivni sistem. Mali komadići kuvane govedine, piletine ili ćuretine će im to obezbediti uz redovnu ishranu. Ne zaboravite: sirovo ili pokvareno meso ni vi ne jedete pa nemojte to davati ni svojim ljubimicama! Ovakvo meso je izvor mnogobrojnih zdravstvenih problema.

hrana koju mozete petface

INTEGRALNE ŽITARICE

Činjenica je da sve više mačaka pokazuje alergijske reakcije ili netoleranciju na žitarice u ishrani. Međutim, ukoliko vaša mačka voli kukuruz, počastite je palentom. Možete probati da napravite jela od zobenih pahuljica koje su dobar izvor proteina. Isprobajte poslastice od smeđeg pirinča, ječma i integralnog pšeničnog zrna. Mačke više vole manja zrnca kao što su proso ili kuskus. Jedino o čemu treba voditi računa da se svo zrnevlje treba dobro skuvati kako bi mačka mogla lako da ga svari.

RIBA

Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje imaju blagotvorno dejstvo na vid, bubrežna oboljenja, srčane smetnje i artritis. Konzervirana i kuvana riba je odlična poslastica, ali pazite da bude nezasoljena. Ako želite da je počastite nekim komadićem sušija – to nije dobra ideja. Sirova riba kao ni riblje kosti se nikako ne preporučuju mačkama.

hrana koju mozete petface

JAJA

Jaja predstavljaju idealnu poslasticu. Ona su super-izvor proteina koje su neophodni mačkama. Međutim, govorimo o skuvanim jajima – nikako ne sirovim. Kao i sirovo meso ili riba, sirova jaja mogu naneti mnogo đtete zdravlju mačaka.

POVRĆE

Retko koja mačka voli povrće, a još manje vože. Što se tiče voća, stvar je jasna – mačke gotovo da nemaju receptore za sladak ukus. Ipak, povrće je dobar izvor vitamina, vlakana i vode. Dobra ideja za povrćnu poslasticu jeste „vegetarijanski hamburger“. Recepte ćete lako naći na internetu ali pazite da u ove hamburgere ne stavljate crni i beli luk!

hrana koju mozete petface

SIR

Komadići sira predstavljaju odličnu proteinsku grickalicu. Treba samo imati u vidu da proteini iz sira imaju manju vrednost od onih u mesu, ribi ili jajima. Naravno, pazite i na činjenicu da mnoge mačke pokazuju netoleranciju na laktozu iz mleka i mlečnih proizvoda pa se ponašajate u skladu sa ovom činjenicom.

Ne zaboravite da se svaka kalorija računa. Bez obzira da li ste se opredelili za kupovne, industrijski napravljene poslastice ili za one iz kućne radinosti količinu uklopite u dnevno preporučenu količinu hrane. Dakle, smanjite količinu redovne hrane za onoliku količinu drugih poslastica. Prekomerna težina može dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje mačke.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst11 ČUDESNIH FRIZURA: Ove ptice zasenjuju svojom lepotom sve koji ih vide! (VIDEO)
Sledeći tekstNJUŠKA MU JE KRVNIČKI ZALEPLJENA: Jezik je bio crn koliko je natekao, policija traga za počiniocem! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime