Naslovna PETOPEDIJA PSI Ishrana starih pasa

Ishrana starih pasa

1
ishrana starih pasa petface

Kada dođu u određene godine, naši četvoronožni prijatelji imaju malo drugačije potrebe, što se ogleda i kroz njihovu ishranu. Za razliku od hrane namenjene štencima kojom se postiže napredak i razvoj organizma, odraslim psima potrebna je hrana koja je uskladjena sa usporenim metaboličkim procesima, čime se produžava životni vek i poboljšava kvalitet života jedinke. U starijim godinama menjaju se i potrebe organizma za određenim sastojcima u hrani. Iako mnogi misle da starijim psima treba smanjiti unos proteina, koji navodno izazivaju zdravstvene tegobe, poslednjih godina rađene su mnoge studije na ovu temu, ali nijedna nije dokazala navedenu tvrdnju. Ipak, tačno je da visok procenat proteina u ishrani kod pasa koji imaju problema sa urinarnim traktom može da optereti rad bubrega, pa se kod njih preporučuje smanjenje njihovog unosa.

petopedija-ishrana-stari-psi-3Sa druge strane, savršeno zdravi stariji psi kojima se smanji unos proteina mogu da postanu neuhranjeni, stoga bez preke potrebe ne treba ljubimca lišiti proteina. Kod starijih pasa kod kojih se dijagnostifkuju problemi sa bubrezima, potrebno je uvesti ishranu sa kontrolisanim sadržajem fosfora i ograničenim sadržajem belančevina. Izvori belančevina za starije pse trebali bi biti laki za probavu i sadržati visoke biološke vrednosti. Starijim psima kod kojih se jave srčani problemi potrebno je redukovati količinu natrijuma u obroku. Količina bakra, cinka, mangana i vitamina B grupe u obroku starijih pasa treba biti dvostruko veća nego kod odraslih pasa, kao i količina vitamina E. Ovaj vitamin pokazao se kao odličan antioksidans u organizmu koji suzbija oksidacioni stres kod pasa koji u mnogome doprinosi procesu starenja.

Osim hrane, voda je još jedna važna stavka. Ova dragocena tečnost treba da im je na raspolaganju u svakom momentu. Međutim, ukoliko se primeti da pas unosi prevelike količine vode u svoj organizam, obavezna se treba obratiti veterinaru jer bi to mogao da bude signal poremećaja sa bubrezima ili povišenog nivoa šećera. Kao što vidite, ishrana u poznom dobu života jednog psa nije mali izazov, kako za vlasnike tako ni za pse. Važno je razumeti i usvojiti princip ishrane zasnovan na njihovim individualnim potrebama vezanim za telesnu masu, kondiciju i fizičku aktivnost u ovom starosnom dobu. Danas na tržištu postoji gotova hrana namenjena starijim psima i to posebno za male, srednje i velike rase, a na vama je samo da odabere pravu kombinciju za vašeg psa. Tako ćete mu obezbediti adekvatnu ishranu iz koje će svaki put crpeti energiju potrebnu da još dugo bude vaš najbolji prijatelj i partner za igru.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana starih mačaka
Sledeći tekstČin

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime