Naslovna PETOPEDIJA GLODARI KAVEZI I GLODALICE ZA GLODARE – Sve ovo treba obezbediti ljubimcima

KAVEZI I GLODALICE ZA GLODARE – Sve ovo treba obezbediti ljubimcima

0
činčila u kavezu

Bilo da za ljubimca poželite hrčka, činčilu, morsko prase ili kunića, morate da se upoznate sa tim kakav životni prostor im je potreban i koje su prednsoti i mane jednih u odnosu na druge. Na našem tržištu mogu da se nađu tri različite vrste kaveza za ove ljubimce. To su stakleni i plastični kavezi, i kombinacija žičanog kaveza sa plastičnim dnom koji su ujedno i najčešći izbor vlasnika.   Svaki od ovih kaveza ima određene prednosti i mane, u zavisnosti od opremljenosti i drugih faktora.

kavez

KOJE VOĆE I POVRĆE smeju da jedu morski prasici?

Stakleni kavez na prvi pogled deluje kao idealno mesto za glodare. Četiri staklena zida omogućuju vam da ih držite na oku u svakom trenutku. Ono što vlasnici posebno vole kod ove vrste kaveza jeste to što su stakla klizava pa ljubimac i ako dođe na ideju da beži, neće uspeti u toj nameri. Još jedna prednost je i to što nema ivica za grickanje, u čemu oni posebno uživaju. Ipak, kao što rekosmo, stakleni kavez idealan je samo na prvi pogled. Nedostataka ima, a evo i nekih od njih. Staklo onemogućava normalno strujanje vazduha, što je posebno loše zbog isparavanja amonijaka kada se kavez ne čisti, a unutar staklenih zidova i vlaga se duže zadržava. Čišćenje nije nimalo jednostavnom, pogotovo u odnosu na kućice napravljene od žice. Dodatni problem predstavlja postavljnje posuda za vodu. Zbog glatkih stranica najčešće se koriste one koje stoje u akvezu bez oslonca, pa neretko dođe do prolivanja i prljanja kućice. Dakle, higijena u kućicama za glodare napravljenim od stakla je ugrožena na mnogo načina.

Ishrana morskih prasića

Prvi sledeći izbor vlasnika predstavlja plastični kavez. Oni su slični staklenim kavezima, samo što su zidovi napravljeni od plastike. Iako su relativno sigurni kada je bežanje iz njih u pitanju, nedostaci su približni kao i u staklenim kućicama, dakle na prvom mestu slaba ventilacija prostora i otežano čišćenje.

Nastavak na sledećoj strani

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1
2
Prethodni tekstSTRUČNJACI UPOZORAVAJU: PSI MOGU BITI U OPASNOSTI POSLE UKIDANJA KARANTINA
Sledeći tekstLAŽNA TRUDNOĆA KOD NESTERILISANIH ŽENKI MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime