Naslovna ZDRAVLJE BOLESTI ENDOKRINOG SISTEMA LAŽNA TRUDNOĆA KOD NESTERILISANIH ŽENKI MAČAKA

LAŽNA TRUDNOĆA KOD NESTERILISANIH ŽENKI MAČAKA

0
mačka

Lažna trudnoća poznata je i pod pojmom pseudogradivitet i nije tako česta pojava kod mačaka kao kod pasa. Javlja se najčešće dva do tri meseca nakon teranja, i to kao rezultat hormonskog poremećaja. Nivo progesterona pada i aktivira se prolaktin, hormon koji je bitan za laktaciju.

mačka i veterinar

Simptomi

Klinički simptomi lažne trudnoće variraju od jedva primetnih do ozbiljnih problema koje prati i upala mlečnih žlezda i promena ponašanja mačke. Gore pomenuti  hormon prolaktin izaziva čak i lučenje mleka. Kod mačke se pojačava materinski instinkt pa može biti i agresivna. Neke mačke se ugoje, usporenije su, pripremaju sigurno mesto za nove mačiće. Glavni simptomi su svakako oticanje mlečnih žlezda, pojava mleka i ponekad i vaginalni iscedak.

TROVANJA MAČAKA sredstvima protiv buva i krpelja!

mačka se odmara

Dijagnostika i lečenje

Najsigurnija metoda utvrđivanja da li je mačka smacna ili ne je ultrazvučni pregled. Kada se utvrdi da je reč o lažnoj trudnoći prelazi se na lečenje koje podrazumeva promenu načina ishrane. Redukcija ishrane se vrši u pogledu smanjenja unosa masti i davanja lako svarljive hrane bez mnogo tečnosti.  Svakako ništa se ne sme raditi na sopsvenu ruku. Obraćanje veterinaru je neophodno. Terapija se usmerava ka smanjivanju i eliminaciji lučenja mleka. Ukoliko se laktacija ne smanjuje i ne eliminiše može doći do pojave mastitisa, tj. zapaljenja dojki. Ukoliko je izražena promena ponašanja, mogu se primeniti i sedativi, ali isključivo uz nadzor veterinara i nakon kliničkog pregleda.  Terapija hormonima nije preporučljiva jer postoji mogućnost da se pseudograviditet ponovo javi.

Koji su NAJČEŠĆI PROBLEMI SA OČIMA kod mačaka?

mačka sa lažnom trudnoćom

Preventiva

S obzirom da se radi o hormonskom poremećaju najbolje je ljubimicu sterilisati. Na taj način će se sprečiti pojava simptoma lažne trudnoće jer ona neće ulaziti u estrus. Pored toga će se sprečiti i ostala, mnogo ozbiljnija oboljenja prouzrokovana hormonskim disbalansom kao što su mamarni tumori ili piometra.

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKAVEZI I GLODALICE ZA GLODARE – Sve ovo treba obezbediti ljubimcima
Sledeći tekstŠTA RADITI AKO PAS POKAZUJE NETRPELJIVOST PREMA GOSTIMA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime